rss      tw      fb
Keres

Bírálat Magyarországnak a mentális betegek választójogának korlátozása miatt

MTI 2010. május 21., péntek 12:28

A választójog megsértésének ítélte az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), hogy Magyarországon automatikusan levettek a választásra jogosultak listájáról egy cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt álló személyt.

A szóban forgó esetben a panaszos, Kiss Alajos tényleges képességeinek figyelembe vétele nélküli, automatikus korlátozás alapján vesztette el választási részvételi jogát, amit a bíróság - a csütörtöki ítéletről kiadott sajtóközleménye szerint - nem tud elfogadni.

Pszichiátriai jellegű problémákat feltáró diagnózis miatt a panaszost 2005 májusában helyezték részleges gondnokság alá, majd 2006-ban - a választási bizottsághoz és a körzeti bírósághoz intézett tiltakozó beadványai ellenére - nem vehetett részt az országgyűlési választásokon. Emiatt fordult a strasbourgi székhelyű bírósághoz, amelyet az európai emberjogi konvenció alkalmazásának felügyeletére hoztak létre.

Az ítélet szerint a bíróság elfogadja a kormány érvelését, miszerint a magyar előírások azt igyekeznek biztosítani, hogy csak döntéseik következményeinek felmérésére képes személyek vehessenek részt a közügyek gyakorlásában. Kifogásolja ugyanakkor, hogy a szabályok nem tesznek különbséget részleges és teljes gondnokság között, illetve nem rendelkeznek arról sem, hogy a gondnokság befejeződése után a korlátozást feloldják.

Az abszolút, "biankó" tilalmat a bíróság nem fogadja el - derül ki az ítéletből, amely szerint az államnak nagyon alapos indoklást kell nyújtania minden olyan esetben, amikor a társadalom egy ennyire sérülékeny csoportjának tagjaira az alapjogokat érintő korlátozást alkalmaz.

A választóképes magyar lakosság 0,75 százalékát érinti a probléma - idézett egy adatot a bíróság, amely szerint már az is megkérdőjelezhető, hogy a mentális problémákkal küszködő személyeket lehetséges-e egyetlen csoportba sorolni. A bíróság háromezer eurós kártérítést ítélt meg a panaszos nem anyagi jellegű kárának enyhítésére.