rss      tw      fb
Keres

Szó bennszakad

Az országgyűlés csütörtökön lefolytatta a magyar állampolgárságról szóló törvény módosításának általános vitáját.

Az MTI tudósítása szerint a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás a következőkkel érvelt az előterjesztés mellett:

– Aki nemmel szavaz, "kiírja magát a magyar történelemből";
– A benesi dekrétumokat a mai napig hatályban tartó Szlovákia véleménye nem lehet mértékadó a határon túli magyarok könnyített honosításával kapcsolatban;
– És végül: erős hadseregre van szükség ahhoz, hogy a magyar állam nyomatékot adjon követeléseinek, sőt, "az sem zárható ki, hogy ha a nemzetközi széljárás úgy hozza", békés úton, népszavazással határmódosítás történjen.

Az MSZP-s Nyakó István kétperces reagálásában nem Gaudival foglalkozott, hanem a Fidesszel. Ugyanezen MTI-tudósítás szerint azt mondta: a fideszes politikusok akkor is tapsolnak, amikor a jobbikosok "egy jóízűt kommunistáznak", és "adott esetben az asztal alatt tapsolnak akkor, amikor cigányoznak, esetleg kummognak, amikor zsidóznak, mert ma erre is volt példa". Ezért azt javasolja, ilyenkor gondoljanak arra, hogy a náci Németországot, annak tetteit és örököseit tapsolják meg.

***

Az ülést vezető Latorcai János Nyakó Istvántól megvonta a szót. Az indoklás: „a vita során nem került szóba a náci Németország”, illetve nem szeretné, hogy "ebbe az emelkedett vitába ezt a politikai fordulatot belevigyék".

Latorcai János Gaudi-Nagy Tamástól nem vonta meg a szót. Az ismert körülmények, konfliktusok, feszültségek közepette a Jobbik képviselője a magyar országgyűlésben nyugodtan kijelenthette: a kettős állampolgárság gesztusa által érintett szomszédos ország véleménye „nem lehet mértékadó”. A magyar országgyűlésből azt is nyugodtan megüzenhette Szlovákiának és Európának, hogy azon lesznek, Magyarország „erős hadsereggel” is nyomatékot adjon a követeléseinek. És azt is, hogy az erős hadsereg ellenére sem zárják ki a népszavazásos határmódosítást.

Gaudi politikai fordulatait nyilván a vitához méltóan emelkedettnek tartotta Latorcai János. És nyilván úgy ítélte meg, hogy a vita során korábban, kimondva-kimondatlanul, szóba került az erős és fenyegető magyar hadsereg és a népszavazásos határmódosítás is.

***

Megjegyzés: mint ismeretes, az emberi jogi bizottság csütörtöki ülésén a Fidesz-KDNP-frakciószövetség javaslatot tett arra, hogy eseti albizottság vizsgálja ki a 2006-ban elkövetett emberi jogi jogsértéseket. A Jobbik nevében Gaudi-Nagy kezdeményezte, hogy módosítsák javaslatot, és a 2002 és 2010 között történt emberi jogi jogsértéseket vizsgálja az albizottság. Amelynek alelnöke – a fideszes Balog Zoltánnak, az előző országgyűlés emberi jogi bizottsági elnökének javaslatára – Ékes Ilona és Gaudi-Nagy Tamás lett.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!