rss      tw      fb
Keres

2002. február 3. - Újabb SZDSZ-sajtótájékoztató „a törvényesített rablásról” és a Libération cikke a gyűlöletbeszédről

8 éve, ezen a napon...

… az SZDSZ újabb sajtótájékoztatót tart, ezúttal a Magyar Fejlesztési Bank épülete előtt, a Libération szerint pedig „terjed a gyűlöletbeszéd”


A Népszabadság tudósítása szerint:

„A Fidesz az elmúlt években a kormányzati politika rangjára emelte a közpénzek megdézsmálását, a közvagyonok lenyúlását - mondta Magyar Bálint ügyvivő az SZDSZ vasárnapi tájékoztatóján, amelyet a Tetthely sorozat keretében a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) épülete előtt tartottak.

Magyar szerint ’ha az kellett, hogy ez a gépezet olajozottan működjön, akkor a Fidesz a törvényhozást is ennek rendelte alá’. A Fidesz ugyanis úgy alakította a törvényeket, hogy törvényessé tegye a közpénzek lerablását. Ilyen törvénynek nevezte az MFB-ről szólót, s a bankot így jellemezte: Maffiafejlesztési Bank. ’Ez a törvény lehetővé teszi a kormánynak, hogy a bankon bármilyen pénzt átfolyasson, bármilyen állami vagyont odaapportáljon, amelyet a Fidesz klientúrája kap meg. Ez nem más, mint törvényesített rablás’. Magyar példaként említette az autópálya-építést, ahol a tisztességes közbeszerzési pályázatok nélkül a bank ’haveri cégeknek adta a megrendeléseket’, amelyek drágábban, lassabban és tisztességtelenül dolgoznak. Az ügyvivő tisztességtelennek nevezte azt is, ahogyan az állami gazdaságokat átjátszották az MFB-nek. Mint mondta, milliárdokat öltek az állami gazdaságokba, közben ’haverokat, strómanokat ültettek az igazgatóságokba, majd ezek a személyek kedvezményes kamatokkal felvásárolhatják ezeket a gazdaságokat’. Leszögezte: ez nem más, mint a kormányzat által végrehajtott tudatos rablás. Kijelentette: a választások után az SZDSZ kormányra kerülve véget vet a közpénzek pályáztatás nélküli felhasználásának, a pályázatmentes privatizációnak, illetve célul tűzi ki, hogy ne lehessen banktitoknak vagy üzleti titoknak tekinteni a közpénzek felhasználását. „Az állampolgárok vetnek majd véget ennek a lopássorozatnak” - mondta Magyar.

Kis Zoltán ügyvivő szerint az MFB azt jelenti: Minden Fideszes Bankja. ’Olyan pénzintézet, amelybe tízmillió ember teszi be a pénzét, de csak ezer szedi ki’.

A tájékoztató végén megjelent a bank egyik biztonsági őre, aki felírta a tudósító újságírók gépkocsijainak a rendszámát.”


Választási szórólap 2002-ből

A Libération szerint terjed a gyűlöletbeszéd

„A baloldali-értelmiségi Libération című lap budapesti tudósítója, Florence La Bruyere szerint a kormányzó Fidesz minél több szavazatot akar elvenni a szélsőjobboldaltól. Az ’e cél érdekében folyó kampány részét képezik azok a támadások, amelyek a szélsőjobboldali nézeteiről ismert publicista, a kormánypárti Magyar Nemzetben szabad szószékkel rendelkező Lovas István nevéhez fűződnek’ - olvasható A magyar jobboldal szélsőséges megalkuvásai című írásban.

La Bruyere Orbán Viktort így jellemzi: Európa egyik legfiatalabb miniszterelnöke egy köztársaságpárti és komolyan európai elkötelezettségű, ugyanakkor az önkényuralomtól sem mentes jobboldalt testesít meg. Orbán ismét divatba hozta a Hitlerrel szövetséget kötő Horthy Miklós kormányzó korszakának kitüntetéseit. A MIÉP rádiófrekvenciát és médiabeli kulcspozíciókat kapott. Ugyanakkor a fiatal demokraták nem akarják magukat még jobban kompromittálni.

A jobboldali szavazatok begyűjtéséhez a Fidesz az antikommunizmus és a revansizmus kártyáját húzta elő. A gondosan megválasztott stratégia részeként a párt vezetői nem lépnek színre, a terepet átengedik a második vonalnak. Például Bayer Zsoltnak, aki szerint a kommunistáknak örülniük kell, hogy nem lógnak a lámpavason. Bár a gyűlölködő beszéd egyelőre kisebbségben van, mégis hétköznapivá válik, mert az ellenzéken és néhány értelmiségin kívül senki sem emel szót ellene. A jobboldalt azonban súlyos felelősség terheli, mert passzívan figyeli a gyűlölködő beszéd térnyerését - állapítja meg a francia lap budapesti tudósítója.


(Összeállította: m. zs.)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!