rss      tw      fb
Keres

Az ember-gép
Vannak néhányan, akik tudósnak nem elég jók, és ezért (?) politikai pályát választanak. Vannak, akik jókor, vannak, akik rosszkor. Giró-Szász András rosszkor választotta a politikai pályát. Hanyatlás idején kevés és egyre kevesebb babér terem a dicsősére vágyóknak. Hallgatom, ahogyan a kormányszóvivő úr Bolgár Györggyel beszél a Klubrádióban. Agresszív, ellentmondást nem tűrő, felháborodott, már az intonációjával kikéri magának, hogy őt egyáltalán megkérdezték. Kikéri magának, hogy bárkinek más véleménye lehet, mint ami neki van. Igaz ugyan, hogy neki nincs és nem is lehet semmilyen véleménye, ezért szóvivő, de talán éppen erre büszke. Végre olyan pozícióba jutott, ahol nem kell véleményt alkotnia – bizony, néha fáradtsággal járó ténykedés az! Megmondják neki, mint szabad mondania és mit nem szabad sosem, mit tagadjon le és mit hazudjon. Kényelmes lehet, no persze annak, akinek a gondolkodás szabadsága csak teher, nem öröm. Ő már többé nem mondhatja el Descartes-tal: cogito, ergo sum. „De bár a legjobb Vezetőket választottuk is, ezért még sok tövist és akadályt találunk ezen az úton.” (1) – mondogatja magának. De mit is írt Herbert Spencer a „kezdetleges” emberről? Ingerlékenység, despotikus indulatok, zavaros, kiszámíthatatlan magaviselet jellemzi, rosszul fékezi a szenvedélyeit, értelmi sajátosságait is együgyűnek feltételezte: az általános tények képzetei hiányosak, képtelen a távoli eredmények előrelátására, merev hit, elvont eszmék hiánya, határozottságról, igazságról, kételyről és kritikáról nincs fogalma, képzelőtehetsége csak visszaemlékező, nem alkotó. (2) Mintha a Fidesz politikusai és egyéb reprezentánsai mindinkább úgy viselkednének, mint egy ember-gép, mintha egyre jobban megfelelnének a „kezdetleges” ember 19. századi víziójának. Szomorú.

Jobboldali és konzervatív, ez két külön politikai álláspont, két külön erkölcsi világ. Aki konzervatív, az még nem tisztességtelen. A jobboldali viszont Magyarországon egyre inkább az.

(Krémer Ferenc)

___________________

(1) Julien Offray de la Mettrie: Az embergép, Filozófiai művek, akadémiai Kiadó, Budapest, 1981, 407. p.
(2) Collins: H. Spencer synthetikus filozófiája. Negyedik rész. A szocziológia alapelvei, 395-397. p.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!