rss      tw      fb
Keres

Fizetős bölcsődeMiközben a közszolgálati médiából ömlik a karácsonyi giccs – Jézuska a jászolban a háromkirályokkal és a betlehemi csillaggal –, a kormánypárti többség egy salátatörvénybe burkolva elfogadtatta a bölcsődék fizetőssé tételének lehetőségét az parlamenttel. Az új törvény az önkormányzatok döntési körébe utalta, kérnek-e pénzt a bölcsődei ellátásért. Az étkezésért eddig is fizettek a szülők, most a gondozási díj áthárításáról dönthetnek az önkormányzatok. Ez a helyi adók központi elvonásával amúgy is ellehetetlenített önkormányzatokat állít(hat)ja szembe a bölcsődei ellátást igénybe venni kívánó helyi lakosokkal.

A döntéshozók nyilván nem gondolnak arra, hogy a bölcsőde, amelynek elnevezése több európai nyelvben is a betlehemi jászolra ural – pl. a német Krippe, az orosz jaszli –, nem egyszerűen babamegőrző hely, hanem a pedagógiai fejlesztés színhelye. Nemcsak egy meleg szoba, ahova a munkába siető szülők leadják kisgyermeküket és ahol délután – tisztába téve, jóllakva – visszakapják, hanem az egészségügyi és pedagógiai kultúra hatékony terjesztője. A Magyarországon még kitűnően működő védőnői hálózat mellett éppen a bölcsődék teszik a legtöbbet azért, hogy közkinccsé váljanak a táplálkozástudományi és higiéniai alapismeretek. A rendszeres orvosi vizsgálatok alapján itt kiszűrhetők és korrigálhatók a korai fejlődés zavarai. A gondozási díj bevezetésével éppen azok a rétegek kerülnek majd ki ennek a szolgáltatásnak a köréből, amelyek – kulturális-szociális deficitjük miatt – a leginkább rászorulnak. A legszegényebb vidékeken amúgy sincsenek bölcsődék, ahol pedig vannak, ott 130 százalékos kihasználtsággal működnek.

A kereszténydemokrata férfipolitikusok által mantrázott közhely: „a gyermek az anyjánál van a legjobb helyen” – nem számol a valósággal. Az idillinek festett régi paraszti életforma a pálinkás cumival elcsendesített csecsemőkkel, a városi élet az idősebb testvérek és figyelmetlen rokonok környezetében erkélyről kipottyanó kisgyermekekkel – mind ennek  a közhelynek a képmutató, hazug voltát mutatják.

A családok védelmezőjeként fellépő kétharmados többség ezt a gyermek- és családellenes törvényt csempészte idén utolsó ajándékul a karácsonyi asztalra.

(Huszár Ágnes)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!