rss      tw      fb
Keres

Mi lesz veled Népszabadság?

Pénzügyi jelentések tanulmányozásával keresem a kenyerem, és meg kell vallanom, hogy kevés olyan financiális beszámolóval találkoztam, mint amilyet nemrég a Ringier cég tett közzé. Akik nem tudnák, a Ringier az a svájci cég, amelynek többségi tulajdonában van a Blikk és a Népszabadság.

Az újságkiadás üzlet is, profitot kell termelnie, és bizony a Ringier katasztrofális évet zárt. Christian Unger, a cég főnöke nem kertel, mindjárt a bevezetőben kijelenti, a cég krízishelyzetben van, és nekem úgy tűnik, hogy még egy ilyen csapnivaló évet nehezen bírnak ki.

Frank A. Meyer szokatlan epilógussal zárja a pénzügyi kimutatást, egyfajta filozófiai elmélkedéssel, a pénzügyi krízisről meg a régimódi újságírásról. A vállalati jelentések kincstári optimizmusának már nyoma sincs, a Ringier közgyűlési anyaga megkeseredett hattyúdalnak tűnik. Minden szava azt sugallja, hogy színvonalas napilap nem működtethető manapság gazdaságosan, bárki legyen is a tulajdonosa.

Eltűnik-e a Népszabadság? Vagy valamilyen más formában fennmarad? Nem tudom. De egy bizonyosnak tűnik, rendkívüli változások előtt áll a magyar napisajtó, és ez nagymértékben befolyásolja majd a politikát is.

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!