rss      tw      fb
Keres

Interkontinentális szavazásKövér László egyetértett az erdélyi Magyar Polgári Párt azon javaslatával, hogy a határainkon túl élő magyarok egyéni választókörzetekben is leadhassák voksukat. Az országgyűlés elnöke ebben az értelemben hétfőn – 2011. december 5-én – módosító javaslatot is benyújtott a választójogi törvényhez. Nyilván racionális – jogi – megfontolások vezették. A kormánypártok választójogi törvénytervezete alapján a hazai választók két helyre – egyénire és listásra – adhatnak majd le szavazatokat, a határon túliak csak egyet. Ez hátrányos megkülönböztetést jelent az ő számukra, ami miatt akár jogi fórumokhoz is fordulhatnának.

Az elvi döntés érthető, akár egyet is érthetünk vele. Az egyéni  választókörzetek összeállítása azonban nehéz gyakorlati feladat lesz. Ugyanis nemcsak Erdélyben, a Felvidéken, a környező országban élnek magyarok. A magam szűk baráti köréből is tudnék említeni Észak- és Dél-Amerikában, Japánban és Izraelben, valamint Ausztráliában élő embereket, akik magyarként kísérik aggódó figyelemmel a belpolitikai helyzetet.

Az ő számukra is ki kellene jelölni választási körzeteket a törvénymódosítás szellemében. Hogyan lehet ezt megoldani? Ausztráliában körülbelül harmincezer magyar él. Elég lenne ez a kis kontinens egy választókörzetnek, vagy kapcsoljuk hozzá Új-Zélandot, az egész csendes-óceáni térséget, netán Japánt is? Összevonhatók-e egyetlen választókörzetté az Izraelben és az arab országokban élő magyarok? Megfontolandó kérdések. Az Egyesült Államokban, ahol nagyobb tömbökben élnek hazánkfiai s -lányai, nyilván  könnyebb lesz választókörzeteket kialakítani, de nem hanyagolhatjuk el az uruguayi és paraguayi magyarokat sem. Nehéz feladat.

Az egyéni jelölteknek a sikeres induláshoz 1500 ajánló cédulát kell összegyűjtenüik. Már feltűnik szemünk előtt a pampákon lovagló hősies ajánlásgyűjtő víziója.

Mi, magyarok ismét nagy kihívás előtt állunk. Ha megnyerjük ezt a csatát, világelsők leszünk az interkontinentális ajánlócédula-gyűjtésben.

(Huszár Ágnes)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!