rss      tw      fb
Keres

Sarkozy: Újraalapítani az uniót
Nicolas Sarkozy csütörtök este a dél-franciaországi Toulonban a francia kormánypárt mintegy ötezer tagja előtt az eurózóna válságáról tartott egyórás beszédében megerősítette, hogy Franciaország egy új európai szerződést készít elő Németországgal.
Részletek a beszédből a Le Monde és a Le Figaro beszámolója alapján (a beszéd belpolitikai részei nélkül).

„Európát elsöpörheti a válság, ha nem szedi össze magát. Az európai válság középpontjában az euró válsága áll, ez a súlyosabb. Mindent elsodorhat.” „Visszatért a félelem”, a félelem attól, hogy „Franciaország elveszítheti a saját sorsa fölötti irányítást az euróválságban. Ez a válság „megbénítja a fogyasztókat, megakadályozza, hogy a beruházók beruházzanak, a vállalkozók vállalkozzanak, a munkaadók foglalkoztassanak, a bankárok hitelezzenek”. Az „egyetlen megoldás a félelem ellen, ha őszintén beszélünk”.

„A bezárkózás nem megoldás, nincs választásunk a nyitás és a bezárkózás közt, mert a bezárkózás halálos lehet a gazdaságunk, a foglalkoztatottságunk, az életszínvonalunk számára.” „Oly sok tragédia után Franciaország és Németország eldöntötte, hogy közös sorsot vállal és együtt néz a jövőbe. Megbocsáthatatlan lenne lemondani erről a stratégiáról.” „Ha Németország és Franciaország egységes, akkor egész Európa egységes és erős. Ha Franciaország és Németország széthúz, egész Európa széthúz és meggyengül.” „Franciaország és Németország a konvergencia mellett döntött. Sohasem fogom felülvizsgálni ezt a döntést. Ez nem azt jelenti, hogy egyik vakon követi a másikat, és azt sem jelenti, hogy mi ketten lemondanánk az identitásunkról, sőt összeolvadnánk.” „Európa immár nem választás kérdése. Európa szükségszerűség. Ám a válság feltárta Európa gyengéit és ellentmondásait. Európát újra kell gondolni. Európát újra kell alapítani.” „Európának több politikára van szüksége. Úgy értem, több politikai felelősségre.” Konkrétan „az eurózónán belül el kell szánnunk magunkat, hogy félelem nélkül továbblépünk a minősített többséggel hozott döntések felé.” (Ma a fontos döntéseket az uniós csúcstalálkozókon egyhangúlag hozzák meg, ami nagyon lelassítja a tárgyalásokat, jegyzi meg a Le Figaro.) „Európa újraalapítása nem azt jelenti, hogy elindultunk az államok felettiség felé. Nem a nemzetek Európáját és a föderatív Európát támogatók közti régi viták megnyitásáról van szó.”

„Franciaország Németországgal együtt egy új európai alapszerződést sürget.” Sarkozy hangsúlyozta, hogy ragaszkodik a francia-német tengelyhez. Bejelentette, hogy jövő hétfőn fogadja Angela Merkelt Párizsban: „Együtt megtesszük majd a javaslatainkat, amelyek garantálják Európa jövőjét.” A javaslatokról az európai partnerek jövő csütörtökön és pénteken tárgyalnak majd az állam- és kormányfők csúcstalálkozóján.

Sarkozy ugyanakkor reformokat sürgetett, nevezetesen a schengeni egyezmény szabályainak reformját, egyben kívánatosnak nevezte azt az Európát, amely nem tűri „sem a szociális, sem a fiskális dömpinget”, s amely jobban megvédi saját nagyipari csoportjait és mezőgazdasági politikáját. Ugyanakkor erőteljesen védelmébe vette az eurót, amelynek a megvédése „rendíthetetlen szolidaritást” kíván meg. „Nyilvánvalóvá kell tenni, hogy ami Görögországgal történt egy nagyon speciális helyzetben, az soha többé nem ismétlődik meg, az eurózóna egyetlen állama sem juthat a csőd szélére.” Sarkozy szerint szükség van egy kormányra az eurózónában, az Európai Központi Bank megerősítésére, egyben függetlenségének megőrzésére, és szükség van „szigorúbb költségvetési fegyelemre”. Szükség van egy új európai szerződésre, amely „több fegyelmet, több szolidaritást, több felelősséget követel meg a népek iránt”.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!