rss      tw      fb
Keres

Halált megvető bátorsággal
Abban semmi meglepő nincs, hogy Matolcsy György úgy számolt be a tizenegy közgazdásszal való tanácskozásról, hogy az egyetértés szelleme lengte be, és „az volt az általános vélemény” (Index), hogy Magyarországgal szemben spekulációs hadműveletek folynak. Egy szavát se hittem el, de nem is vártam tőle mást.

Azon azonban meglepődtem, hogy a meghívott közgazdászok nem hördültek föl egy emberként, és nem kiáltották világgá: ez hazugság. Ehelyett páran halált megvető bátorsággal – nevük elhallgatásával – beszámoltak arról, hogy „a közgazdászok részéről elhangzott kritika az elmúlt másfél év gazdaságpolitikáját illetően, abban pedig szélesebb körű egyetértés volt, hogy a végtörlesztés bevezetése sokat ártott” (Index), és „elmagyaráztuk, hogy teljesen téves ez a nézőpont, rossz szemüvegen keresztül nézik a világot”, amikor Orbán és Matolcsy azt hiszik, hogy „valamilyen rosszindulatú pénzügyi körök, rejtőzködő spekulánsok megtámadták Magyarországot” (Origo).

Nevük elhallgatásával. És még ők voltak a bátrabbak, mert a többiek nevük elhallgatásával sem. Pedig megvan a véleményük. Eddig terjed a cselédértelmiség bátorsága. Mit várhat egy ország, ha ilyen az értelmisége? És ez tanítja a jövendő nemzedéket. Mire? Cselédmentalitásra.

(Andor Mihály)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!