rss      tw      fb
Keres

Leminősítve
Egy hónapja itt a Galamuson arról írtam, hogy Leolvadás előtt vannak a magyar állam pénzügyei, „a magyar politikának képzett pénzügyi szakemberekre lenne szüksége. Most az a veszély fenyeget, hogy Budapesten inkompetes, sőt irracionális döntések születnek”.

A Moody’s leminősítését pénteken a kormány azzal intézte el, hogy az „támadás” volt Magyarország ellen. A Moody’s több mint 100 éves cég, kötelességük figyelmeztetni a megrendelőiket, ha megnőtt a veszélye annak, hogy Magyarország nem fogja tudni visszafizetni adósságát, a magyar papírok már nem ütik meg a befektetési minőséget. Ez a Moody’s dolga, ezért fizetik őket.

A leminősítés időzítésével nagy szívességet tett a Moody’s a kormánynak. Az amerikai Hálaadás (Thanksgiving) ünnepére időzítették a bejelentést, a négynapos hétvége miatt a New York-i tőzsde zárva tart. Ezzel megakadályozták a forintpánikot, hiszen az amerikaiak nem tudták piacra önteni a magyar papírjaikat.

A leminősítés a magyar pénzügyi vezetés teljes csődjét jelzi: a kormány, a Magyar Nemzeti Bank és a magyar gazdaságot irányító pártpolitikusok inkompetenciájának bizonyítéka. Fontos kiemelni, hogy nem a jelenlegi kormány juttatta a legalacsonyabb befektetési minőség szintjére a magyar adósságot, súlyos felelősség terheli azért az előző kormányokat is. De a Fidesz azzal nyerte meg a választásokat, hogy akciótervük van arra, hogyan lehet kilábalni a nehéz helyzetből, sőt nemcsak kidolgozott terveik vannak, de kiváló, kipróbált szakembereik is, akik megoldják a magyar pénzügyi problémákat.

Most egy másik hitelminősítő, a Standard & Poor’s adott ki értékelést (lásd angolul): eszerint követhetetlen a „nem-ortodox” magyar gazdaságpolitika, ők is bóvlira szándékoznak minősíteni az országadósságot, de várnak februárig. A szokatlan hangú ultimátum szerint ha februárig nincs fordulat a gazdaságpolitikában, akkor ők sem tehetnek mást, jöhet a leminősítés.

Magyarország már korábban több fokozattal lemaradt a visegrádi országoktól, de most már Oroszország és Bulgária is „lehagyott” bennünket*. A helyzet azért is drámai, mert a Moody’s további leminősítéseket is kilátásba helyezett.

Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy a legtöbb befektető automatikusan nem vásárolhat magyar papírokat. Nem azért, mert nem szereti Magyarországot, hanem azért, mert a legtöbb befektetési alap belső előírása tiltja a befektetési minőség alatti vásárlást. Lesznek ugyan olyanok, akik hajlandók lesznek finanszírozni a bóvli kötvényeket, de azt már sokkal drágábban, nagyon magas kamatszinten teszik majd. Én úgy vélem, hogy ezek után lehetetlen lesz piacról finanszírozni a magyar adósságot.


Tökfölde – flickr/estaticis

Érthetetlenek voltak azok a kormánybejelentések is, amelyek szerint kínai vagy szaúdi befektetők hajlandónak mutatkoznak a magyar adósság finanszírozására. A szaúdi befektetők a nyugati hitelminősítőket követik, és Kína ugyan rendelkezik hazai hitelminősítővel, de a Dagong sem fogja a magyar papírokat jobbra értékelni a sokat szidott nyugatiaknál. A keleti „baráti” kölcsön még drágább is lehet, mint a „gonosz” nyugati hitelezők pénze.

A Moody’s lépése után a forint zuhanórepülése folytatódik majd, de a magyar átlagember két dolog miatt aggódhat igazán. A devizahitelesek, mint azt már korábban is írtam, menthetetlenek. A törlesztőrészletek tovább fognak emelkedni, és az ingatlanok fajlagos ára is tovább csökken, defláció van. Most a bankrendszer stabilitása kérdéses, az, hogy a betétek (főként a devizabetétek) biztonságban vannak-e. Görögországban például a betétek negyede már elmenekült az országból, Magyarországon is hasonlóra lehet számítani.

Az IMF a likviditási problémák megoldásában segíthet, ha lesz megegyezés. A Valutaalap kemény feltételeket fog szabni, főleg azért, mert az IMF minden körülmények között vissza akarja kapni az általa kölcsönzött pénzt. Például a görögöknél a magánbankok egy „hajvágást” szenvedtek el, vagyis a tartozás felét el kellett engedniük, de az IMF az utolsó centig visszakövetelte a kölcsönt. Ugyanez volt a helyzet Argentínában is, amikor ott jelentettek csődöt. Az IMF hitel mindig a legkeményebb, azt minden esetben bevasalják, ezért is ajánlatos kerülni a szervezetet. Meg azért is, mert az általuk erőltetett megoldások gyakran nem működnek!

Az IMF emberei fogják átvenni Magyarország pénzügyeinek irányítását, inkompetens javaslataik is lesznek, és értelmetlen döntéseket is hozhatnak. Drasztikus költségvetési szigort fognak alkalmazni, Lettország IMF-es „sikertörténete” jó példa erre. Ott a lakosság közel 30 százaléka kivándorolt az utolsó 15 évben (!), amióta IMF kölcsönökre szorul az ország (2,6 millióról 1,9-re csökkent a lakosság), de az IMF a belső leértékelés (elszegényesítés) taktikáját „sikertörténetként” könyveli el.

A magyar média túl nagy jelentőséget tulajdonít a politikai retorikának, annak hogy a Fidesz-kormány korábban teátrálisan kirohant az IMF ellen. Az IMF munkatársai láttak már ennél különbet is, ez része a szokásos politikai színjátéknak – ők a döntéseket számok alapján hozzák meg. Magyarország az IMF tagja, részvényese a klubnak, és a kapcsolatok mindig is udvariasak voltak.

A mellékelt táblázat azt mutatja, hogy jelenleg mennyivel tartoznak az IMF-nek a bajban levő európai országok. Technikailag az IMF kölcsön nem más, mint SDR (Special Drawing Rights) vásárlás a GRA (General Resources Account) számla terhére. (A táblázat nem tartalmazza az uniós kölcsönöket és garanciákat.)


Mint látható, az eurozónán kívüli országok közül csupán Románia és Ukrajna tartozik többel, mint Magyarország. A román és az ukrán valuta jelentős értékvesztést szenvedett az utolsó három évben, és a forint további gyengülése is várható. A jó hír az, hogy a gyenge forint növelni fogja az exporttöbbletet, és még beruházókat is hozhat. A rossz hír az, hogy az infláció megugrik majd, az energiaárak tovább emelkednek.

A legfontosabb feladat a bankrendszer összeomlásának megakadályozása és az általános káosz elkerülése lesz. Sokan Matolcsy miniszter fejét is követelik, de Matolcsy menesztésének csak akkor van értelme, ha fajsúlyos szakembereket tudna megnyerni a kormány. (Én itt a Bokros–Surányi-minőségre gondolok.)

A elkövetkező évben tízezrek fogják elveszíteni otthonaikat és megtakarításaikat. Lesznek olyanok is, akik jól jönnek majd ki ebből a sajátosan magyar pénzügyi válságból, mert félreértés ne essék: ez magyar pénzügyi válság, teljes egészében „Made in Hungary”. Az Orbán-kormány pénzpolitikája omlott össze.

_______________

* A mellékelt táblázat mutatja a jelenlegi helyzetet (pirossal: Hungary – Magyarország). A Fitch és a Standard & Poor’s hasonló betűkombinációt használ, a Moody’s betűrendszere különbözik, ott Baa3-ről Ba1-re esett a magyar adósság, ami már a bóvli kategóriák legmagasabb lépcsője.
Lázár György

További írásait lásd Napi apró című rovatunkbanHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!