rss      tw      fb
Keres

Ma: szokjuk a rendkívüli helyzeteket, a szirénákat, az egyenruhásokat, a központi utasításokat
Ma, hétfőn, az országban megszólal kétezerötszáz légvédelmi sziréna, mozgósítanak tízezer egyenruhást és tizenötezer, polgári védelmi szolgálatra kötelezett civilt, a rádiók és televíziók pedig fiktív veszélyhelyzetre figyelmeztető közleményeket sugároznak.

Országos katasztrófariasztási gyakorlat lesz.

Mozgósítják a hivatásos katasztrófavédelmi erőket és a tűzoltókat, a polgári védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyorsreagálású szervezeteket.

A közszolgálati, illetve a legnagyobb kereskedelmi televíziók és rádiók közleményben figyelmeztetnek egy fiktív katasztrófahelyzetre. Őket törvény kötelezi rá, hogy közzétegyék a katasztrófavédelem közérdekű közleményeit, öt rádió és televízió pedig önként vesz részt a gyakorlatban. Hétfőn reggeltől az esti órákig öt különféle közlemény hangzik majd el, összesen tizenkét alkalommal. Az esetleges félreértések elkerülése érdekében a feltételezett veszélyhelyzet a Csillagok háborúja című film valamelyik helyszínén következik be.

A próbariasztásban érintett tizenötezer civilnek az értesítést követően egy megadott helyen – például a polgármesteri hivatalban, a katasztrófavédelmi kirendeltségen vagy valamelyik tűzoltólaktanyában – kell jelentkezniük, és utána hazamehetnek. Több ilyen ponton a gyakorlatban közreműködő egészségügyiek az Országos Vérellátó Szolgálat közreműködésével önkéntes véradást szerveznek, ahová nemcsak a polgári védelmi szervezetek tagjait, hanem a helyi lakosokat is várják.

Bakondi György, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, valamint Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke minderről korábbi sajtótájékoztatójukon tájékoztattak. Szalai Annamária azt is elmondta: a katasztrófavédelemmel korábban kötött együttműködési megállapodás egyik legfontosabb eleme, hogy veszélyhelyzetben miként tudják a leggyorsabban a lakosságot tájékoztatni. A legnagyobb hatékonyággal a rádiók és a televíziók segítségével érhetik el az embereket, de más lehetőségeket is vizsgálnak. Az egyik ilyen a mobiltelefonon küldött rövid szöveges üzenet, de ahhoz, hogy a szolgáltatókat kötelezzék a riasztás SMS-ben történő továbbítására, jogszabályt kell módosítani, s még további egyeztetésre van szükség. A másik lehetőség, hogy az RDS-rendszer vételére alkalmas készülékeken – az autórádiók szinte kivétel nélkül ilyenek – a rádió azonosítására szolgáló szöveges információkba építik be a riasztás szövegét.


Előzmények

2011. május 17., kedd

Az NMHH is részt vesz a szerdai katasztrófavédelmi próbariasztásban

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is részt vesz a szerdai országos katasztrófavédelmi próbariasztás lebonyolításában.

A gyakorlat során a katasztrófavédelem közleményeit a közreműködő médiumok kétóránként – műsoridejük terhére vagy adásukat megszakítva – teszik közzé. A gyakorlat célja, hogy a lakosság megismerhesse a katasztrófák esetén alkalmazható riasztás és tájékoztatás új formáit.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) országos katasztrófariasztást ad ki szerdán. A tesztgyakorlatban az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság, a közszolgálati médiaszolgáltatók – a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda –, valamint a TV2 vesznek részt. Az MTI több közleményben is beszámol majd az eseményekről.

Az NMHH feladata a gyakorlat kapcsán egyebek mellett az lesz, hogy az általa működtetett Országos Informatikai és Hírközlési Főügyelet segítségével felügyelje az OKF által kiadott közlemények eljutását a címzettekhez, valamint hogy regisztrálja megjelentetésüket. A főügyelet jelzésein keresztül a hatóság naprakész információkkal rendelkezik arról, hogy melyik szolgáltató mikor és miről adott tájékoztatást. Így lehet ellenőrizni, hogy a szolgáltatók eleget tettek-e kötelességüknek.

A kommunikációs gyakorlat kiemelt célja, hogy tájékoztassa a lakosságot a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formájáról. Az új rendszernek köszönhetően jelentősen csökkenthető annak kockázata, hogy például egy hirtelen jött környezeti katasztrófa emberi veszteségeket vagy komoly anyagi károkat okozzon – áll az NMHH közleményében.

***

2011. október 27. csütörtök

Nagyszabású terrorelhárítási gyakorlat kezdődött Budapesten

Túszmentési gyakorlatot végeznek Budapesten, az egyik I. kerületi metróállomás területén, több szervezet bevonásával – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) az MTI-vel csütörtök éjjel. A TEK felhívja a környéken lakók és tartózkodók figyelmét, hogy csupán gyakorlat zajlik, nem történt valódi bűncselekmény. A gyakorlat célja, hogy a műveleti egységek egy éles, valódi helyzethez hasonló környezetben végezzék a felkészülést, illetve a társszervekkel való együttműködést.

Az akcióban a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei, a Budapesti Közlekedési Zrt., az Országos Mentőszolgálat, a Főpolgármesteri Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság munkatársai vesznek részt.

***

2011. október 28. péntek

Gyakorlatozott a Terrorelhárítási Központ a Batthyány téri metrómegállóban

Gyakorlatot tartott a Terrorelhárítási Központ (TEK) az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) együtt péntekre virradó éjjel a Batthyány téri metrómegállóban. Az eseményen jelen volt Tarlós István főpolgármester is.

Egy ember fegyvert szerzett, lejutott a metróba, ahol megölt több embert is, köztük egy rendőrt, és elbarikádozta magát az egyik áramtalanított szerelvényben, túszai vannak, túsztárgyalók tartják vele a kapcsolatot – ez volt a gyakorlat alapszituációja. Az aluljáróban, illetve a metrómegállóban több „vérző” sérült, illetve egy „halott” rendőr volt. A helyszínre érkeztek a Terrorelhárítási Központ kommandósai, illetve a mentősök, és megkezdték a sérültek ellátását, valamint a túszejtő elfogását.

Hajdú János, a TEK főigazgatója a gyakorlat során tartott sajtótájékoztatón elmondta: a metrómegálló az egyik legnehezebb helyszín a feladat végrehajtása szempontjából, néhányan pedig az akció közben meg is sérültek. A főigazgató hangsúlyozta, rengeteg hibát követnek el egy ilyen gyakorlat alkalmával, az elemzés és kiértékelés utáni következő hasonló gyakorlatban pedig igyekeznek kiküszöbölni őket. „Az az izgalmas, hogy mit szúrtunk el, és hol kell javítani” – mondta. Hajdú János elmondása szerint a műveleti egységek csak annyit tudtak, hogy metrógyakorlat van, de a konkrét szituációt nem ismerték előre, a riasztást követően a helyszínre érkezés alatt volt idejük megtervezni az akciót.

Mártai István, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója azt mondta: a sérültek ellátása begyakorolt feladat, a különlegesség az, hogy olyan helyszínen kell dolgozniuk, ahol teljesen mások a szabályok, mint egy balesetnél. Hiába látnak egy sérültet, a terrorelhárítás a parancsnok, ők szabják meg a feltételeket, ezt a dolgozóiknak el kell fogadniuk. A mentősök szintén nem tudták, hogy gyakorlathoz riasztották őket, a valós kapacitásaikat küldték a helyszínre.

Tarlós István főpolgármester, aki egyben a Fővárosi Védelmi Bizottság elnöke is, úgy nyilatkozott: életszerű volt a gyakorlat, tudni kell, hogy „elég egyetlen őrült, hogy bajt csináljon”. De megnyugtató volt az a felkészültség, amivel a TEK csapata kezelte a helyzetet.

***

2011. november 3. csütörtök

Ismét túszmentési gyakorlat a metróban

Túszmentési gyakorlatot hajtanak végre Budapesten az I. kerületben az egyik metróállomás területén november 2-án az éjszakai órákban a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egységei, a Budapesti Közlekedési Zrt., az Országos Mentőszolgálat, a Főpolgármesteri Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság munkatársai – közölte a TEK az MTI-vel.

A Terrorelhárítási Központ közleményében hangsúlyozza, hogy csupán gyakorlat zajlik, nem történt valódi bűncselekmény. A gyakorlat célja, hogy a műveleti egységek éles, valódi helyzethez hasonló környezetben végezzék a felkészülést, illetve működjenek együtt az említett társszervekkel. A gyakorlat nem érinti a metróközlekedést, üzemzárás után kerül rá sor, így nem okoz gondot a közlekedőknek.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!