rss      tw      fb
Keres

Kísértetház a Lendvay utcábanMegnyugtatom Mihancsik Zsófiát („Ha az IMF visszajön, én el...”): Orbán Viktor nem nézett meccset 2011. október 17-én a Lendvay utcai székház elsötétített szobájában. A pénzügyi kudarc nyílt beismerésével felérő hír – felveszik a tárgyalásokat az IMF-fel – után egy másik tuszkulánumban regenerálódott a kormányfő. Az utóbbi másfél évtizedben sem Orbán, sem a Fidesz más prominensei nem lépték át a Dózsa György út és Lendvay utca sarkán álló eklektikus Groedel-villa kapuját. Az elegáns épület, amelyet 1901-ben Kármán Géza és Ullmann Gyula tervei alapján építették, ma nagyon viharvert állapotban van. A száztíz éves épület homlokzatát beázásnyomok tarkítják, a tető cserepei meglazultak, a vakolat hullik.

Az 1994-es választások után a Fidesz „kinőtte” a melléképülettel bővítve sem nagy alapterületű palotát, s székháznak nagyobb épületet bérelt magának. Mi, a környéken lakók aggódva figyeljük a jobb sorsra érdemes Groedel-villát. Munkanapokon reggelenként megjelenik egy ember, beáll mustárszínű Ladájával a kertbe, és tőle telhetően gondozza a házat. Megnyesi a kert elvadult rózsabokrait, szellőztet. Ilyenkor látszanak a portól elszürkült függönyök mögött az üres, elhanyagolt helyiségek. Senki nem ül a kandalló előtti kártyázóasztalhoz, nem néz fel a kazettás mennyezetre. Ritkán érinti kéz az ötvösművészeti remeknek számító kilincseket.

Pár éve a „Polgári Magyarországért Alapítvány” logója díszíti a ház Lendvay utca 28-as bejáratát. Rendezvényre alig néhányszor került sor, akkor viszont televíziós közvetítőkocsik torlaszolták el a szűk utcát. Hétköznapokon meg csak a gondnok kocsija parkol a sanyarú sorsú palota kertjében. Előző lakója a Kádár-kor rossz emlékű Egyházügyi Hivatala volt. Itt rendezték állítólag Káldy püspök halála után azt a nagy iratégetést, melynek köszönhetően ma számos egyházi méltóság emelt fővel utasíthatja el az állampárttal és a belüggyel való együttműködés vádját.

Balsors üldözi tehát a Groedel-villát, melynek kazettás mennyezete alatt legfeljebb az elmúlt korszak egyházpolitikájának kísértetei találkozhatnak a Fidesz liberális szellemével.

Egyébként: miért is bíztuk országunk és a magunk sorsát egy olyan pártra, amely ilyen látványosan pusztítja és hagyja pusztulni a nemzet általa dagályos beszédekben ünnepelt kulturális örökségét?

(Huszár Ágnes)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!