rss      tw      fb
Keres

A botosjeti



Próbálkoztam, nem sikerült kiderítenem, hányadikos (hány éves) gyerekekről feltételezi ez a láthatóan nyelvi munkafüzet, hogy kapásból felismerik a juhászt. De mindegy is, hogy öt- hat- vagy hétévesekről. A lényeg az, hogy semmiféle olyan oktatási követelményrendszert, de még olyan kulturális normát sem tudok elképzelni, amely elvárhatná a rajz azonosítását.


A botosjeti – az interneten terjedő gyerek-rajzértelmezés

Mert ha egy gyereknek olvasnak is népmesét, tehát találkozott már rövid élete során a juhász szóval, és ha még azt is tudja, hogy ez egy olyan ember, aki valamiféle állatokat őriz (terelget) a mezőn, képileg akkor sem kell hogy előtte legyen a figura. Mert ha mesekönyvben, diafilmen, rajzfilmen látott is már juhászt, biztos, hogy nem ezt a nagybajszú, kucsmás, rövidbundás, kampósbotos (?) változatát látta. Az lenne tehát a csoda, ha tudná hova tenni.

De ha én a tanítónénije volnék, sok-sok piros pontot adnék neki a megoldásra. Ugyanis az a gyerek, akinek erről a rajzról a botosjeti ugrik be, egyrészt fegyelmezett, másrészt kreatív.

Fegyelmezett, mert tartotta magát a feladathoz, és j betűs megoldást keresett a képhez, noha nem lehetett könnyű (én kapásból télapót mondtam volna). És kreatív, mert egy elképesztően jó megoldást talált. Hogy a jetire miből asszociált – a nagy lábból, a téli viseletből, netán számomra, földhözragadt agyú felnőtt számára kideríthetetlen összefüggéssort járt végig –, nem tudom. Ő viszont nemcsak tudja, hogy van jeti, de láthatóan meg is ragadt benne a figura, ha ilyen könnyen előhívta a nevét, sőt, kedvelheti is, hiszen nem tartja félelmetesnek, ha egyszer még egy ilyen (szerintem) joviális télapóutánzat juhászbácsiról is ő jut az eszébe. Az meg egyenesen csúcs, hogy új szót alkotott annak a speciális jetifajtának a megnevezésére, amelyet felismerni vélt a képen: a botosjetit én felvenném a hungarikumok sorába, mert biztos vagyok benne, hogy a botosjetivel kizárólag ez a magyar kisgyerek gazdagította a világ lényállományát.

Csak remélni tudom, hogy sohasem találkozik olyan iskolával és olyan tanítóval, aki nem érti, hogy egy Botosjeti felér egy Hegyhengergetővel – még akkor is, ha a jeti nem ősmagyar népmesei találmány –, és aki  a rend nevében idő előtt kiöli a gyerekekből a fantáziát és a nyelvi kreativitást.

Elkorcsosul az, sajnos, magától is.

(Mihancsik Zsófia)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!