rss      tw      fb
Keres

Oké, akkor legyen síkidom

„Kisstílű mellényügyekkel nem foglalkozunk” – mondja a Forradalmi Gőg és Malaszt Kormány szóvivője, a Vona-féle törvénysértés keltette politikai viharra utalva.

Érdekes hozzáállás – tágítsuk is ki mindjárt a képet. Mondjuk a baloldalról áll valaki oda az eskütételhez, hátán hatalmas vörös csillaggal, mellén sarlóval-kalapáccsal, és a kellő pillanatban rázendít a „Szájúz nyerusímüj reszpublik szvábódnüh” kezdetű dalra, s a többiek vele együtt könnyes meghatottsággal énekelnek. Végtére, ha a szövegét nézzük, nincs abban semmi olyasmi, amivel bárkinek ártani lehet: „Szövetségbe forrt, szabad köztársaságok” – mi ezzel a probléma? „A nagy Oroszország kovácsolta frigy” – jó, ő akar lenni az első, na de hát csupa jó szándékból, az egység, az összefogás igényével. Végtére valakinek mindig ott kell lenni az élen, nem igaz? Az oroszok pedig a barátaink, előbb volt keresztény államuk, mint nekünk. „A népek akarták s alkották meg így” – mintha csak Orbán mondta volna!

„Szálljon, szabad hazánk, dicsőség fénye rád!” – hát nem ezt akarjuk mindannyian?

Megszálltak, megszálltak – miért érdekes az ma már? „Fájdalmat okozhat a sértetteknek”, de ezek az emberek nem azonosak az egész magyar néppel. Mi közünk nekünk mások érzelmeihez? Az az ő történelmük, ez meg a miénk.

Még hogy a vörös csillagból ekkora cirkuszt csinálni! Hiányozni tetszettek geometria órán? Ez pentagram. Minden aránya az aranymetszés szabályai szerint szerveződik: egy egész szakasz úgy aránylik a szakasz nagyobbik szeletéhez, ahogyan a nagyobbik a kisebbikhez. Ráadásul rendkívül filozofikus forma: azt jelképezi, hogy nincs különbség a mikrokozmosz és a makrokozmosz között, az alakzat egyszerre tudja mindkettőt megragadni. Egy pentagramba vég nélkül ugyanúgy berajzolhatóak további, egyre kisebb pentagramok, ahogyan egyre nagyobbak is.

És tetszenek ismerni a térbeli változatát? Dodekaéder. Ha van otthon a gyereknek origami-könyve, abból ki lehet lesni a leírását. Az aztán egy izgalmas forma: ha az egyik oldalát szembeállítjuk, és onnan nézzük, akkor szabályos tízszöget alkotnak a körvonalai, s az oldalak és a test rádiusza közti arány ugyancsak aranymetszést mutat. Na most ehhez képest mi az a lapos vörös csillag? Közönséges, unalmas síkidom. Emiatt kell az a hatalmas cirkusz, a jobboldalon?

Szolfézs-problémákkal sem foglalkozunk, és a vörösen nyomott textil-ügyre sem szeretnénk pazarolni a drága időt. Nem kell mindig mindenben azt nézni, hogy milyen jelentések tapadtak hozzá a múltban. A textil textil, és a síkidom síkidom.

Viszont akkor legyünk következetesek: a patkó is az. Ellipszis csupán, s ráadásul ami a Parlamentben van, az annak is csak a fele, szimbolikus jelentéssel valóban fölösleges felruházni. Ne is tegyük. Viszont annál fontosabb, hogy konkrétan a törvények születésének ad helyet, tehát nyugodtan tekinthetjük különleges jelentőséggel bíró síknak. És ezért, ha már úgy alakult, hogy Önöknek kell most megközelíteni, jó lenne komolyan venni a kiváló házelnök szavait: „kellő alázattal”.

Igen, a kiemelt jelentőségű síkokat illik kellő alázattal megközelíteni. És ha ráadásul még forradalmár is az ember, akkor az adekvát forma egészen biztosan a laposkúszás.

(Lévai Júlia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!