rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: adók, sport, Nyirő, NAT)

MTI 2012. május 18., péntek 11:03

Az új adók bevezetéséről, a sport és a politika kapcsolatáról, Nyirő József erdélyi író újratemetéséről és az új Nemzeti alaptantervről beszéltek a képviselők pénteken napirend előtt az Országgyűlésben.

LMP: az új adók megfojtják a gazdaságot

Vágó Gábor, az LMP képviselője arról beszélt, hogy a Fidesz-kormány adócsökkentést, növekedést és egymillió új munkahelyet ígért. Ehelyett 30 új adónemet vezettek-vezetnek be, többek között a rezsiadót, a biztosítási adót, a sárgacsekk-adót, a telefonadót és az értéknövekedési adót, miközben a GDP csökkent, a munkanélküliség pedig 11,8 százalékos szinten áll - tette hozzá. Úgy fogalmazott: a háztartások "legatyásodtak", a gazdaságot pedig megfojtják az adóterhek.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság tavaszi prognózisa szerint Magyarországon 2013-ban az újraelosztás mértéke 50 százalék alá, az uniós átlag alá megy. Hangsúlyozta: az adók száma a mostani változásokkal együtt is csak 51 lesz, a kormányváltás előtti 58-hoz képest. Kiemelte azt is, hogy a jövedelemadók aránya a 2007-es 25,6 százalékról 2012-ben 20 százalékra, 2013-ra pedig 19,5 százalékra csökken, ezzel párhuzamosan, az egyensúly érdekében a fogyasztást terhelő adóknál van változás, esetleg növekedés.

MSZP: komolyan összefonódik a sport és a politika

Varga László, az MSZP politikusa arról beszélt, hogy a szakszövetségek, sportklubok attól remélik a boldogulásukat, ha fideszes politikusok patronálják őket, mert akkor forráshoz juthatnak. Hozzátette: sajtóhírek szerint a Magyar Diáksport Szövetséget is elérte ez a folyamat, hiszen a miniszterelnök főtanácsadója, Balogh Gábor világbajnok öttusázó lesz a szövetség elnöke, akit egyébként nagyon tisztel. A szocialista politikus Czene Attila sportért felelős államtitkártól azt kérdezte, helyesnek tartja-e hogy nagyon komolyan összefonódik a politika és a sport.

Czene Attila válaszában hangsúlyozta: a sportpolitikának sokat kell segítenie nem csak a szabályozás, hanem a finanszírozás területén is. Hozzátette: élsportolóként sokat segítettek neki a civil szervezetek, a szponzorok, ugyanakkor a gazdasági helyzet miatt ennek hiányában most a politika próbálja egy picit segíteni a sportot. Balog Gábor megválasztásával kapcsolatban azt mondta, sportolóként letett annyit azt asztalra, hogy büszkén lehet a diáksportolók példaképe.

KDNP: van új Nemzeti alapterv

Michl József, a KDNP képviselője arról beszélt, hogy a kormány elfogadta a Nemzeti alaptanterv (NAT) végső változatát, amely 2013-ban lép hatályba. Mint mondta, az új NAT megalkotása során sok szervezetet, véleményt hallgattak meg, volt sok "állandósult kritizáló", de sok jó szándékú, hozzáértő hozzászólást is kaptak.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár azt hangsúlyozta, hogy értékalapú tanterv született, amely szakított oktatásirányításban az értéksemleges megközelítéssel. Visszatértünk a tartalmi szabályozáshoz, az új tantervet a korszerűség, a modernség és a gyakorlati élettel való összehangolás jellemzi - tette hozzá az államtitkár, aki szerint az új NAT sokkal jobban fogja szolgálni az esélyegyenlőséget.

Fidesz: bármi is történik, eltemetjük Nyirő Józsefet

Varga István fideszes képviselő Nyirő József emigrációban elhunyt erdélyi író május 27-i, székelyudvarhelyi újratemetése kapcsán kijelentette: "meggyőződésem, hogy bármi is történik a következő napokban, Nyirő Józsefnek, mi magyarok és székelyek, pünkösd vasárnapján megadjuk a végső tisztességet és eltemetjük abba a földbe, amelyből vétetett".

Németh Zsolt külügyi államtitkár válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a napokban Magyarország nagykövetét bekérették a román külügyminisztériumba, ahol közölték, hogy az újratemetés kapcsán tartalmi és szervezési kifogást emel Románia; a magyar ügyvivő viszont azt jelezte a román félnek, hogy a magyar kormány az erdélyi író újratemetését kegyeleti és kulturális eseménynek tekinti. Németh Zsolt hozzátette: értetlenül állnak az előtt, hogy a budapesti román nagykövet közlése szerint megtagadják a halotti szállítási engedély kiadását a magyar Országgyűlés számára.

Szerinte nem véletlen, hogy Nyirő József újratemetése akkor lett politikai ügy, amikor számos kérdés átpolitizálódott az erdélyi magyarság viszonylatában, például akadályt gördítettek a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karának megalakulása útjába.

Kijelentette: Magyarország részéről adott a politikai akarat, hogy folytatódhasson Magyarország és Románia együttműködése a két nép és a térség érdekében, és bízik abban, hogy a román kormány megfontolja, hogy érdemes-e veszélyeztetni ezt a lehetőséget.

Jobbik: mit visz a Széll Kálmán-terv?

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője arról beszélt, hogy a kormány ugyan "kiirtotta a szótárból" a megszorítás szót, de a Széll Kálmán-tervvel most a Bokros-csomagnál is súlyosabb, 600 milliárd forintos csomagot alkotott, amely 240 ezer forintos terhet jelent egy átlagos magyar család számára.

Cséfalvay Zoltán szerint ugyanakkor nem az a kérdés, hogy mit visz, hanem, hogy mit hoz a Széll Kálmán-terv megvalósítása. Hoz egy nagyon erős bizalmat a magyar gazdaságpolitika iránt, valamint trendfordulót hoz az államadósságban és a GDP-arányos hiányban is - tette hozzá az államtitkár. Hangsúlyozta azt is, hogy az új adóknál minden esetben rendkívül széles adóalapról, rendkívül alacsony adókulcsról van szó, valamint méltányossági szempontokat is figyelembe vesznek.