rss      tw      fb
Keres

Médiahatósági eljárásokA Galamusban gyűjtjük a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH – a továbbiakban: Hatóság) által indított eljárásokat. Eddig kettőről szerzett tudomást a nyilvánosság.
A gyűjtés kezdete: 2011. január 4.
Utolsó módosítás: 2011. január 13.

1. A Tilos Rádió ügye – a Médiatanács megszüntette az eljárást
2. Az RTL-Klub Televízió híradója

1.
Tilos Rádió

A Tilos Rádió ellen 2010. december 13-ai levelében azért indított eljárást a Hatóság, mert a 2010. szeptember 2-ai adásban (17:51 perckor) elhangzott angol nyelvű dal (előadó: Ice-T) szövege a médiatestület szerint alkalmas  volt „a tizenhat  éven  aluliak fizikai,  szellemi  vagy  erkölcsi  fejlődésének” negatív befolyásolására. Az ügy összefoglalása és dokumentumai a Tilos Rádió honlapján. Később a Hatóság közleményt is kiadott az ügyről.

Kapcsolódó írásaink a Galamusban:
Balogh S. Éva: Az NMHH rosszul tudja
Niedermüller Péter: Isten hozta Abszurdisztánban!
Andor Mihály: Ha én kormány lennék
Képünk a világban: a Libération írásai Magyarországról

***

A médiatanács megszüntette az eljárást a Tilos Rádió ügyében
A médiatanács 2011. január 12-ei döntésével megszüntette a Tilos Rádió ellen indított közigazgatási eljárást, miután a testület megállapította: a rádióállomás nem sértett törvényt azzal, hogy lejátszotta Ice-T amerikai rapper It's On című felvételét.
Az eljárás nem hivatalból, hanem egy magánszemély panasza nyomán indult, még a korábbi médiatörvény alapján. A médiatanács novemberben megtárgyalta a kifogást, majd a vizsgálattal megbízta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) monitoring szolgálatát. A szolgálat álláspontja szerint a zeneszám trágár, obszcén tartalma miatt sérülhettek a kiskorúak érdekei. A hivatal ezután elküldte a hatósági ellenőrzés megállapításait a Tilos Rádiónak, amely nyilvánosságra hozta őket.
Az eljárás megszüntetéséről a médiatanács blogján olvasható magyarázat szerint a testület álláspontja, hogy minden zenei stílusnak, hazai és külföldi előadónak helye lehet a magyar rádiókban, a kiskorúak érdekeinek védelme azonban a médiahatóság munkájának fontos eleme marad. A médiatanács szóvivője szerint a Tilos Rádió ügye nem tekinthető egyedinek: tavaly 97 határozat született a kiskorúak védelme érdekében, az előző évben pedig 164.
A döntés egybecseng azzal, hogy Koltay András, a médiatanács tagja egy múlt heti sajtóbeszélgetésen kifejtette: az erőszakos vagy szexuális tartalmú dalszövegek esetében indokolt, hogy azokat csak az esti idősávban sugározhassák a rádiók, az idegen nyelvű dalok esetében viszont lehetnek engedékenyebbek.

(Összesen húszmillió forintra büntette viszont a médiatanács a Neo FM-et, amiért a kereskedelmi rádió tavaly októberben a megengedettnél több reklámot és az előírtnál kevesebb híradást sugárzott.
Ami az RTL Klubon futó Való Világot illeti: az NMHH monitoring szolgálata folyamatosan figyeli a valóságshow-t, amellyel kapcsolatban naponta öt-tíz bejelentés érkezik, ezért a médiatanács kiemelt ügyként tekint rá, döntést azonban szerdai ülésén még nem hozott.)

2.
Az RTL-Klub Televízió híradója

A kereskedelmi televízió ellen 2010. december 15-én kelt levelében azért indított eljárást a Hatóság, mert úgy ítélte meg, hogy a 2010. október 1-jén sugárzott híradóban egy gyilkosság bemutatásával és tálalási módjával „a hírműsoroktól elvárható célt, vagyis a tényszerű tájékoztatást alárendelték a megrázó, a kilátástalanságot, meghökkentést hangsúlyozó részletek kiemelésének, bemutatásának. A műsorszegmens több olyan hatásvadász elemet is tartalmazott, amelyek miatt a brutális történet részletei megragadhattak a fiatalkorú nézők tudatában.” Az ügy összefoglalása és dokumentumai az RTL Klub honlapján.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!