rss      tw      fb
Keres

TÁRKI: A rendszerváltás óta nem volt ilyen magas a migrációt tervezők aránya – a lakosság 17 százalékaAz elmúlt közel két évtizedben sosem volt ilyen magas a migrációt tervezők aránya: a felnőtt magyar lakosság hatoda gondolkodik azon, hogy rövid- vagy hosszú távon munkát vállalna külföldön, vagy akár örökre külföldre költözne.


Ez derül ki a TÁRKI által az Európai Integrációs Alap támogatásával készült kutatásból, amely egyúttal egy 1993 óta folyó, migrációs szándékokkal foglalkozó TÁRKI-kutatássorozat legfrissebb adata. A magyar lakosság migrációs potenciálja, azaz azok aránya, akik rövid- vagy hosszú távú migrációt vagy kivándorlást terveznek, a kilencvenes évekhez képest a 2000-es évek elejére megnőtt. Azóta a rövid és hosszú távú munkavállalás szándéka ingadozik, a kivándorlást tervezők aránya viszont lassan, de folyamatosan nő.

2011 áprilisában a felnőtt lakosság 12 százaléka tervezi, hogy néhány hétre vagy hónapra, 13 százaléka pedig azt, hogy néhány évre külföldre menne dolgozni, 7 százalékuk kivándorolna.

Összességében közel minden hatodik magyar felnőtt, azaz a lakosság 17 százaléka tervez valamilyen időtávú migrációt. A hosszú távú migrációt és kivándorlást tervezők aránya, csakúgy, mint a bármilyen típusú migrációt tervezőké az 1993 óta, azaz közel két évtizede folyó kutatássorozat adatai szerint a valaha mért legmagasabb érték, azaz idén tervezik a legtöbben, hogy – nem csupán rövid időre, hanem tartósan vagy örökre – külföldre költöznének.

A migráció iránya a 2004-es EU-csatlakozás hatására megváltozott „mentális térképet” tükrözi ma is, vagyis a migráció legkedveltebb célországai között maradt a hagyományos német-osztrák dominancia, de a csatalakozás szabályozási hatása (az Egyesült Királyságban a szabadabb munkavállalás lehetősége) is megmaradt, sőt felerősödött.

A rövid vagy hosszú távú munkavállalást tervezőknél a korábbi német dominancia nem állt helyre, az Ausztriába igyekvők aránya (egy átmeneti visszaesés után) lényegében azonos a Németországba igyekvőkével. Nagy-Britannia őrzi az EU-csatlakozás után megszerzett helyét, de 2008 óta enyhén csökken azok aránya, akik a szigetországot választanák. A kivándorlást tervezők körében a német-osztrák célterület vonzása visszaesett, míg Nagy-Britannia átvette a vezetést.

_________________

Forrás: TÁRKI

(Az idei adatfelvételt az Európai Integrációs Alap finanszírozta az EIA/2010/3.1.5.3. „Migráns esélyek és tapasztalatok Magyarországon” című kutatás keretében.)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!