rss      tw      fb
Keres

Die Welt: Az új generációk Magyarországon allergiásak a mindent ellenőrző államra
A Die Welt című jobboldali konzervatív német lap budapesti tudósítója, Boris Kálnoky írását közölte: Orbán párjának most hirtelen harcolnia kell a hívekért. Magyarország miniszterelnöke és pártja, a Fidesz az elmúlt években biztos volt választói jóindulata felől – most azonban a párt népszerűsége drasztikus mértékben esett.


2010-es hatalomra lépése óta úgy tűnt, hogy a kormányzó magyar Fidesznek nem kell aggódnia választói jóindulatáért. Most azonban egyszerre csak a népszerűsége drámai csökkenése rajzolódik ki – olyan szélsőséges mértékben, amilyet a magyar sajtó szerint a rendszerváltás óta egyetlen más pártnak sem kellett elszenvednie.


A Medián közvélemény-kutató intézet azt jelentette, hogy a Fidesz novemberben az előző hónaphoz képest a választók rokonszenvében 38 százalékról 26 százalékra esett vissza. Hasonló a helyzet Orbán Viktor miniszterelnök népszerűségével is: 48 százalékról 32 százalékra zuhant.


Kizárólag a kormányhoz közelálló Századvég Intézet jelentett mindössze 4 százalékpontos csökkenést. A Századvég azonban a biztos pártválasztók kategóriájára vonatkoztatja az adatot. Náluk a Fidesz a többi felmérésben is változatlanul jól áll, enyhe veszteségekkel. Mindössze 900 ezer támogató fordult el [ez a Medián adata – a szerk.], de ők nem fordultak más párt felé. Úgy tűnik, csak a szélsőjobboldali Jobbik profitált valamennyit.


Eddig csak a szocialista párt (MSZP) szenvedett el hasonló zuhanást 2006-ban. Ennek az volt a következménye, hogy a Fidesz toronymagasan megnyerte a következő választásokat. Orbán pártja előtt most valami hasonló állhat? Egyelőre nem. Akkoriban volt alternatíva (a Fidesz), ma csak egy szétforgácsolt ellenzék van. És a Fidesz népszerűsége a veszteségek ellenére még mindig olyan magas, hogy elegendő lenne az egyértelmű választási győzelemhez. Ha azonban nem ismeri fel a népszerűsége csökkenésének okait, és nem reagál megfelelően, ez a trend tovább erősödhet.Internetadó és drogtesztek gyerekeknek


A párt legnagyobb problémája, hogy elvesztette az ellenőrzést a nyilvános diskurzus felett. Eddig diktálta a vitákat, az ellenzék ötlettelen volt. A témák gyakran nem tetszettek a nyugati megfigyelőknek, de a magyar lakosság egy része jól fogadta ezeket: a polgárok tehermentesítése, egyben a „gonosz multik” megterhelése, és a hazafiság.


Az utóbbi időben azonban Orbánnak már nem sikerül felismernie, hogy mit fogadnak jól a polgárok. Az internetadó bevezetésére vonatkozó terve elsüllyedt a közfelháborodásban. A következő ötlet nem volt sokkal jobb: kötelező drogtesztek minden gyereknek 12 éves kortól kezdve. Ebben az a logikai hiba, hogy a Fidesz családbarát pártnak mutatja magát. A szülők azonban nem akarják, hogy a gyerekeiket potenciális bűnözőként kezeljék.


Ezek saját hibák. Ehhez jön még, hogy van egy új „belpolitikai” szereplő: André Goodfriend amerikai diplomata. Az ügyvivő törekszik a médiába, és olyan gyakran, olyan élesen bírálja a kormányt, hogy már minden vita csak e körül folyik. Úgy hat, mintha az amerikai nagykövetség lenne az ellenzék új zászlóvivője.


Megfigyelők abból indulnak ki, hogy Washington Magyarországon példát akar statuálni. Nem annyira azért, mert az ország „nem demokratikus”, hanem mert Orbán olyan jelzéseket adott, hogy meg akar egyezni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ha ez a helyzet, akkor Orbán az ukrajnai válság kitörése óta tévesen értékelte a geopolitikai helyzetet.Hátszél a korrupció elleni tiltakozó mozgalomnak


Az Egyesült Államok kormánya „korrupció gyanúja” miatt beutazási tilalommal sújtott hat magyar funkcionáriust, köztük Vida Ildikót, a Nemzeti Adó és Vámhivatal elnökét. Barack Obama amerikai elnök Magyarországot együtt említi különféle diktatúrákkal, és John McCain republikánus szenátor a szabad választásokon kétszer megválasztott Orbánt „neofasiszta diktátornak” nevezi.


Orbán ahelyett, hogy elsimította volna a hullámokat, nyilvánosan utasította Vidát, hogy tegyen feljelentést Goodfriend ellen. Meg is tette csütörtökön. Ennek azonban kevés értelme van: Goodfriend diplomáciai mentességet élvez, és személyesen Vidát semmi konkrétummal nem vádolta.


Ezektől az eseményektől hajtva Magyarországon tiltakozó mozgalom fejlődik ki a „korrupció ellen”. A vezető koponya Horváth András volt adóhivatali tisztviselő, akire Goodfriend is név szerint hivatkozik. Horváth egy „zöld dossziét” prezentált előbb az adóhatóságnál, hogy bizonyítsa a „szisztematikus áfacsalást”. A hatóság úgy döntött, hogy ez nem felel meg a valóságnak. A dosszié most az ügyészségen van.


Horváth a Die Welttel folytatott beszélgetésben azt mondta, hogy bizonyítani tudja: a hatóságon belül „védik” a súlyos adócsalást, de csak „indirekt módon”. Saját közlése szerint azt nem tudja bizonyítani, hogy a tisztségviselőknek vesztegetési pénzeket fizettek volna vagy egyéb előnyökhöz jutottak volna. Egyébként a rendszer, amelyet felismerni vél, nem a Fidesz-kormányhoz kötődik, hanem minden előző kormány alatt is fennállt – mondta.A fiatal választók nem akarnak ellenőrző államot


Goodfriend sem nevez meg bizonyítékokat korrupciós vádjaira, de ezt neki az amerikai szabályozások szerint nem is szabad. Ilyen értelemben a közvélemény kielégítetlen marad. Közben elmerülnek egy sor leleplezésben olyan Fidesz-politikusok trükkösen vásárolt luxus ingatlanairól, akik vagy nem tudnak felmutatni elegendő jövedelmet ahhoz, hogy ilyen házakat vásároljanak, vagy nem deklarálták ezeket vagyonbevallásukban – vagy mindkettő. Ez sem teljesen új fejlemény, és nem csak a Fideszben található. De hatalmas mértékben árt a pártnak.


A kormány hibája, amely elkerülhető lenne, az a stratégia, hogy odahaza és külföldön különböző különbözően nyilatkozik meg. Ez soha nem működött, és rettenetesen megbosszulta magát, amikor Orbán nyáron hazai közönség előtt felfestette az „illiberális államról” szóló vízióját. Ezt a külföldi média sokkal intenzívebben taglalta, mint a magyar. Más kérdés, hogy ez a témával függ össze vagy a belföldi médiával.


Azóta a kormány átalakította médiamunkáját, már nincs külön szóvivő a belföldi és a külföldi kommunikációra. Még mindig ketten vannak, de most már a témákat osztják meg egymás között, és ezeket homogén módon kell képviselniük bel- és külföldön. Az eredmény alighanem „politikailag korrektebb” fellépés lesz. És Angela Merkel esetleges jövő évi budapesti látogatása enyhítheti azt a benyomást, hogy Magyarország nemzetközileg elszigetelt.


A Fidesznek azonban meg kell értenie, hogy felnőtt egy új generáció, amelyet nem érdekel az „antikommunizmus” és a „keresztény értékek”, és allergiás a mindent ellenőrző államra. A Fidesz a „Fiatal Demokraták Szövetségének” a rövidítése, de a pártot egy öregedő gárda vezeti. Új hangvételre, és talán meggyőző új arcokra van szüksége.