rss      tw      fb
Keres

Újabb kihívások elé
A média tele van a választási eredmények elemzésével. A megalázó vereségből felocsúdók megkezdték a tanulságok levonását. Tanultak vajon? Kik igen, kik még nem. A két egymás utáni súlyos választási kudarc elsősorban a szocialistákat sújtotta. Úgy tűnik, mégis ők voltak a legkevésbé önkritikusak. Mesterházy kijelentése, hogy vállalja a felelősséget, üres és semmitmondó, kiváltképp, hogy közli: kitart jelöltsége mellett. „Radikális és mélyreható” változásokat indítanak el – ígéri. Mit csináltak négy éven keresztül? Attól, hogy valakinek a szereplését a sikeres kampány érdekében enyhén teátrálissá „fazonírozzák”, begyakoroltatnak vele egyfajta mimikát, testmozgást, kézmozdulatokat – az illető még nem lesz hiteles politikus.


Hátra van még két komoly megmérettetés: az EP- és a hazai önkormányzati választások. Javítani lehet, ha fordítani nem is. Az utóbbit illetően hiteles, nagyon tisztességes helyi jelöltekre van szükségük a demokratáknak, olyanokra, akiket még nem koptatott el a hatalom, akik jól ismerik a helyi viszonyokat, akiket jól ismer és tisztel a település lakossága. Vannak ilyen emberek, ha megtalálni nem könnyű is őket. Akik köztük élnek, megtalálják.


Európa, jogállam, szabadság: mindezt nagyon óhajtjuk és hiányoljuk. De éhező családok, éhes gyerekek előtt hangoztatni kevés. Nem lehet velük főzni, nem lehet kenyérre kenni, se krumplit és napi élelmet vásárolni velük Borsodban és másutt.


Nagy és felelős munka vár a demokratákra.