rss      tw      fb
Keres

Vendégszerzőink írásai

Az élet – verebek nélkül

Endrődi Gábor


The Sparrow and the Three Chimneys – flickr/Oryctes

„Arra nem tért ki, pontosan melyik ország fővárosa is volt Budapest annak az évnek az októberében, amikor puszta kézzel szembeszállt a szovjet tankokkal… Nyilván Egyiptomé. Így tudta ezt a tankok legénysége is.”

A buborék nő, a pukkadás közelít

Lengyel László


In desert – flickr/HORIZON

„Nemhogy a Messiás nem jött el, nemhogy hősük alatt nyílt meg a víz, amelyen hitük szerint járni tud, de a kicsiny halakat és cipót se tudta dús lakomává változtatni.”

Az ismerős régmúlt

Endrődi Gábor


Crazyness – The crazy granny showing her underware flickr/spiderjelly

„Mondjuk meg őszintén, nem lenne nagyobb rend a futballpályákon, ha a Legfelsőbb Bíróság elnöke mellett a labdarúgó liga győztesét is a Parlament választaná vagy 9 évre...”

„Hiába itt Cicero, Diderot…” *

Bauer Tamás


Cabeza Vainilla Cabeza Córdoba Cabeza Chiapas – Javier Marin – Vancouver Biennale 2010 – flickr/Stephen Rees

„Ők azonban megvárták, amíg többséghez jutva félretehetik az ilyen garanciákat, és a ’forradalmi országgyűlésben’ maguk értékelhetik a maguk szempontjai szerint a maguk által begyűjtött információkat.”

A voluntarizmus diszkrét bája

Endrődi Gábor


Balance – Vancouver Biennale 2010 – flickr/Stephen Rees

„Pedig a felvezetés forgatókönyvét gondos és hozzáértő szerzők írták. Huszonkilenc közgazdász szakmai hírnevét tette kockára, hogy valótlan képet fessen az államháztartás állapotáról, de ez sem hatott…”

A szakmai érvek és az úthenger

Andor Mihály


Road-roller – flickr/bob de lomond

„Hiába sorolják a szakemberek a viszonylag könnyen belátható érveket, az úthenger halad, és mindent eltapos, ami az útjába kerül. Legyen az gyereklélek vagy az ország jövője.”

Az eltájolt filozófus

Andor Mihály


Church Mouse-eye view – flickr/spratmackrel

„Csak abban bízhatunk, hogy az eszmék vizén evező ember annyira átszellemül, hogy beéri lelki és szellemi táplálékkal.”

Sorvezető hobbipártoknak

Endrődi Gábor


Bomber (graffiti) – flickr/just tom

„…akár a mosolygós arcunkat mutatjuk, akár a zordat, a végeken szünet nélkül kell hullaniuk a bombáknak. A bombatölcsérekből sarjadnak a mi önkormányzataink virágai, üzemi lapjaink robotosai ezt már réges-rég megtanulták.”

A közjogi ellenforradalom

Ripp Zoltán politikatörténésszel Dési János beszélgetett a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában


Artisták – flickr/artolog

„…az a probléma, ha nincs ellenerő. Mert így nem a pártok, hanem maga a társadalom válik kiszolgáltatottá ennek a centrális erőtérnek. Sőt, maga a kormánypárt is kiszolgáltatottá válik egy vezérelvű demokráciában.”

Szabadságharc bekötött szemmel

Petschnig Mária Zita


The Circus – flickr/kreestal

„E kérdések megválaszolása helyett könnyebb szabadságharcot hirdetni, ami tetszetős cirkusz a népnek – kenyér helyett.”

Egy civil kezdeményezés lezárása – tanulságokkal

Interjú Bitó Lászlóval


flickr/Thomas Hawk

„Tudomásul kell vennünk, hogy a ferencvárosi polgármesteri funkció is nagyon fontos – ezt éppen Gegesy Ferenc bizonyította húsz éven át. Nekünk civileknek meg az a tanulság, hogy ha hallatni akarjuk a hangunkat a politikában, sokkal előbb kell elkezdenünk megszervezni önmagunkat, és sokkal tudatosabb, végiggondoltabb stratégia alapján.”

A népről és az ő akaratáról


„All Rights Reserved” – flickr/Thomas Hawk

„A nép egyszerű gyermekei készültek valamire: még ha a családnak össze is kellett húznia a nadrágszíjat, túlórákból, hétvégi munkák összespórolt pénzecskéiből azért mindig vásároltak egy-egy tévécsatornát, országos napilapot vagy rádiót; inkább lemondtak a vasárnapi ebéd utáni obligát fröccsről, csakhogy kifizethessék az előző hónapban vásárolt bank vagy biztosítótársaság árát.”

„Profanátordemokraták” – avagy az új keresztényellenes kurzusról

Csabai Tamás


Holy Thursday Procession – flickr/palestrina55

„…a hazai jobboldalnak is vannak ideológiai elkötelezettségű szabadcsapatai, amelyeket egyházi közegekben készítenek elő, s amelyek feladata az ellenféllel szembeni suttogópropaganda, a mozgósítás, továbbá a feltétlen imádat… rajongó ’hozsannáinak’ biztosítása.”

Híd a .....semmibe?

Hunčík Péter

„Pest nem tud/akar egy ilyen Hidat ráilleszteni a magyar „nemzetpolitika” pilléreire. És úgy látszik, egyhamar nem is kerül sor erre az aktusra, mert Orbánék szerint nem a pilléreket, hanem a Híd szerkezetét kell megváltoztatni. Punktum.”

Blöffpolitika

Petschnig Mária Zita


Arlequyn actionist (1720) – flickr/blacque jacques

„Most senkinek sem tűnik fel, hogy nincs eredmény, és így gazdaságpolitika sincs. Az utóbbi gyaníthatóan nem is lesz, a kormány akciózik. Első ötletelését már be is mutatta, és kilátásba helyezte a következőt is.”

Koldusaink

Lángh Júlia


Solidarity Mural, Chicago – flickr /Atelier Teee

„…hogy ha jön a rendőrség és elviszi, megérdemli, mert csak kéreget, de nem dolgozik meg érte, én bezzeg dolgozok, mert dolgozni kell, ha az ember pénzt akar! Haragszok rá!”

A szótlanság szabadsága

Hanák András


Speechless - flickr/Hilarywho

„…ezeket a hősöket és a névtelen anti-hős elesetteket a túlélők majdan lassú gyászzenével és fátyolos zászlók kíséretével egy közös sírnak adják, kik érted haltak, szent szólásszabadság!”

Quis custodiet ipsos custodes?

Bánházy Péter


„Gyökerestül irtsd a Gonoszt”-épület,
Kanada – mekk-elek.blog.hu

„A jelenlegi – magát alkotmányozó hatalomnak kikiáltó – csapat kalákában egy már meglévő épület alá kíván új alapot rakni.”

Kerget a tatár

Hanák András


Haste – flickr/emarquetti

„Az sem kizárt, hogy egy év múlva, Szent István napján, a Szent Jobb segédletével egy új alkotmányt fog felszentelni az, akit a történelem ura e nehéz feladattal megbízott.”