rss      tw      fb
Keres

Vendégszerzőink írásai

Menekülés előre

Endrődi Gábor


El Comandante – flickr/LuisCarlos Díaz

„Nem, ezt a vonatot saját tehetetlensége fogja megállásra bírni, valahol a lejtő alján. Ott egy érdekes tábla várja majd a mozdonyvezetőt: Hugo Chavez – olaj nélkül.”

Egy kis emberi hiány

Lángh Júlia


The way for freedom – flickr/lorenzo stupid

„Mi ’csak’ 53 napot emlegethetnénk Papp István neve után, ha lenne bennünk egy kis szolidaritás…”

Beszámoló a lisszaboni NATO-csúcsról

Wagner Péter


LosAngeles Graffiti Goup – flickr/anarchosyn

„A Nyugatnak szüksége volt a poszt-szovjet térségen keresztül húzódó alternatív szállítási útvonalra… Pakisztán helyett. Oroszországban egyre jobban tartanak az Afganisztánból érkező kábítószertől.”

Végzetes ki nem elégítések

Bitó László


The grand watermelon experiment – flick/unertklm

„Mi annak az erkölcsfogalma, aki hajlandó arról vitázni, hogy a jó erkölcs határát két- vagy három és félmillió forintnál húzzuk-e meg. És lazább erkölcsű-e az, aki hajlandó elfogadni a magasabb határt?”

Hoffmann Rózsának igaza van?

Egry Gábor


Keep the Wasps away – flickr/dyniss

„…ennyi is elég volt, hogy majdnem elhamarkodott következtetésre jussak: Hoffmann Rózsának igaza van! A magyar felsőoktatás, amelyből az elnök emberei kikerültek, tényleg menthetetlennek tűnik.”

Aki érti, mondja meg

Andor Mihály

„Csakhogy ezektől nem hárulnak el a gazdaságot fenyegető veszélyek, az előbb-utóbb bekövetkező csalódás, a nemsokára megjelenő és egyre növekvő elégedetlenség. Az elégedetlenség előbb morgolódást, később cselekvést szül…”
 

Hétvégi műsor

Bencze Mátyás

„Ebben az esetben már nem is törekednének arra, hogy mindenkire érvényes törvényt alkossanak. Ha az ilyen jellegű jogalkotás teret nyer, akkor nem lesz akadálya annak, hogy bizonyos társadalmi csoportokat nyíltan, jogalkotási úton diszkrimináljon a politikai hatalom.”

Törvények szelleme

Sándor Judit


Montesquieu – flickr/Placida

„A gazdaság fellendítése vagy a költségvetési hiányok rövidtávú csökkentése sem alapos ok arra, hogy törvény vonjon el egyoldalúan jogot vagy egy évtizeden át felhalmozott nyugdíjalapot diszkriminatív módon.”

Hitelmentés áldozathozatallal

Petschnig Mária Zita


Focus is overrated – flickr/monjussi

„A jövő évi költségvetés ugyanis nem szól semmi másról, mint Orbán Viktor és szövetségesei rövid távú politikai céljainak megvalósulásáról, amivel a nemzeti ügyek kormánya ’csak’ a nemzet ügyét áldozza fel.”

Kiegészítés egy beszédhez

Ungváry Rudolf


Beáta Hauser: Petőfi – flickr/dustpuppy

„Utólag világos, hogy szükség lett volna a két előzék (’halkan mondom’, ’lassan mondom’) mellett egy harmadikra is: ’és az édes anyanyelvemen mondom, ahogy Petőfi is mondta:’…”

Mire kéne várni?

Gréczy Zsolt - Válasz Lendvai L. Ferencnek („Ballib” III: A platformok)


Terrible Love – flickr/Chralyn W

„Mit kellene tennie? Csendben otthon üldögélni? Újabb fákat ültetni Kötcsén? És akkor jobb lesz? Rendben, de hol az ellenerő?”

Patt

Endrődi Gábor


Pillars – flickr/phill.d

„Ott valahogy kezdettől fogva tisztában voltak azzal, hogy egy hídhoz nem szokás úgy második pillért építeni, hogy az elsőből hordjuk hozzá az anyagot; a következmények már az első nagyjavításkor kiderülnek.”

Már megint Geréb

Sándor Judit

„Az eljáró orvost nem kéz- és lábbilincsben viszik a tárgyalásra, hanem tanúként hallgatják meg, még akkor is, ha a veszélyhelyzetet gondos működéssel elháríthatta volna.”

Mi folyik itt kormányzás gyanánt?

Bauer Tamás


MoMA: Design and the Elastic Mind/CoReFab - flickr/wallyg

„… a valóságos hiány már idén is… de különösen jövőre (több mint egy egész, körülbelül 1,3 százalékponttal) magasabb lesz. Ezt viszont nemcsak én számolom ki, hanem mindenki, aki figyeli a magyar államháztartás állapotát.”

Tüntetés nyugdíjért

Lángh Júlia


Silent crowd - flickr/tochis

„…hallott valaki arról, hogy a hárommilliónak akár csak egy töredéke is, jogos felháborodásában, alapvető emberi és állampolgári jogait, továbbá a demokratikus jogállam sérthetetlenségét védve, már szervezi az utcai megmozdulást…?”