rss      tw      fb
Keres

Vendégszerzőink írásai

Párhuzamos korrajzok

Endrődi Gábor


Carlos Marx (Diego Rivera) – flickr/Travis S.

„…ha a MSZMP jogutódlásának kérdése lezárul, a Magyar Dolgozók Pártjának értékes szellemi örökségéért a jelek szerint többen is csatasorba állhatnak.”

Leminősítve

Lázár György


Tökfölde – flickr/estaticis

„…a legtöbb befektető automatikusan nem vásárolhat magyar papírokat. Nem azért, mert nem szereti Magyarországot, hanem azért, mert a legtöbb befektetési alap belső előírása tiltja a befektetési minőség alatti vásárlást.”

Meghívó az elitklubba

Endrődi Gábor


Patriarchy for Sale – flickr/jonathan mcintosh

„Az európai elitklubban egyébként nem szokás… az IMF helyi képviselőjét ’kedves ukrán hölgynek’ titulálni, azt érzékeltetve a törzsközönségnek, hogy itt egy kicsit zűrös asszonykáról van szó, aki valamilyen oknál fogva nem tartózkodik a konyhában.”

A nagy gyűjtemény

Kálmán C. György


Hieronymus Bosch: Az utolsó ítélet (Purgatórium – részlet), Bécs, Képzőművészeti Akadémia – Wikipedia

„A Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum tervezett (vagyis már hihetetlen gyorsasággal el is döntött) összevonása… a sietős turista vagy a minden kultúrkincset egy kupacba söpörni akaró kapzsi parvenü igényeit szolgálja.”

A „szalonképes” (?) európai szélsőségesek klubja

Paár Ádám


Order – flickr/keith marshall

„Az európai szélsőjobboldali pártok közül az utóbbi időben többen is elutasították a Jobbikkal való együttműködést. Legutóbb a Svéd Demokraták nevű szervezet kosarazta ki a Jobbikot…”

A látszat néha csal

Szüdi János


Alone – flickr/remibidot

„…a tankötelezettség idejének csökkentése, a gimnáziumok által felvehető tanulói létszám szűkítése, a szakközépiskolai érettségi másodrangúvá tétele, a szakiskolából a közismereti tananyag száműzése… azt a célt szolgálja, hogy csak és kizárólag azok jussanak el a felsőoktatásba, akiknél az állam ezt fontosnak és kívánatosnak tartja.”

Sok-sok párt – és egy nagyvállalat

Endrődi Gábor


The product – flickr/letbok

„…a lemondott miniszterelnök az ügyészség folyosóján, a volt titokminiszter lábbilincsben, az áruló párt elnöke és frakcióvezetője a bíróság előtt, szóvivőjét az immár megújult BKV járatán verik véresre a haladás névtelenségbe burkolózó hívei.”

Semper reformanda

Huszár Ágnes


Cimabue: Crucifix (részlet) 1268–1271 – Wikipedia

„Ennek a közösségnek a tagjára, a magyar református egyházra, egyetemére, s erkölcseire is nagyon ráfér a javítás, reformálás.”

Orbán Viktor tévedései

Bauer Péter


Trapped – flickr/guy ont he streets

„…a cseh koronához képest is 14 százalékot gyengült az Orbán-kormány alatt a forint. Tessék végre igazat mondani, vagy ha azt valamilyen függőség miatt nem lehet, akkor inkább nem mondani semmit!”

Leolvadás előtt

Lázár György


Falling – swamptractor/photobucket.com

„A BlackRock nevű amerikai befektetési társaság minden évben összeállítja azoknak az országoknak a rangsorát, amelyek csődesélyesek a következő 12 hónapban. Magyarország most először került listájukra, mindjárt az előkelő hatodik helyre.”

A Kossuth tér einstandolása

Ács Pál


Forrás: orszagalbum.hu/m.attila

„József Attila  a nemzeti ügyek szemszögéből nézve egy icinyke-picinyke szürke pont, szinte észrevétlenül beleolvad a grund porába. Szinte. Nem követett el semmi bűnt (legalábbis eddig), legfeljebb rossz helyre ült. A Dunához, épp a narancsingesek vezérének az ablaka alá.”

Jogállami evidenciák

Szepes András László


A Budai Központi Kerületi Bíróság vezetőjének levele az országgyűlés elnökéhez és szakmai megjegyzései a Balsai-jelentéshez, azon belül is a 2006-os bírói döntések megítéléséhez – a szerkesztő előszavával

Hüpátia

Ludassy Mária


Hypatia – ahogy Charles William Mitchell
 1885-ben elképzelte – Wikipedia

„...a népszámlálási borítékhoz mellékelt katolikus felszólítás írja: ’meg kell vallanunk’ a világnézetünket (ennek a fordulatnak csak akkor van értelme, ha egy üldözött hit mellett tesszük meg konfessziónkat: tehát katolikusnak 1951-ben, szabadgondolkodónak 2011-ben valljuk magunkat).”

Szerelmeslevelek egy neonácihoz

(Love Letters to a Neo-Nazi)
Richard E. Field


„Nem engedtem, hogy azok a tények, hogy megvádoltak egy ’politikai provokáció’ háttérből való irányításával… elriasszanak azon célomtól, hogy megvédjem Magyarország cigányait a gyűlöletcsoportok és civil önbíráskodó gárdisták okozta veszedelmektől.”

Az ukrán példa

Huszár Ágnes


Accusation (Brett Maxworthy) – flickr/maxymedia

„…valamilyen ürügyet mindig találtak arra, hogy elítéljék azt, akit el akartak… Persze ehhez szükség van a mindenkori politikai akaratot a jogi norma elé helyező, szolgalelkűen érvényesítő ügyészekre és bírákra is.”

Süllyedő ország

Andor Mihály


Deepness – flickr/domingui

„A Rákosi-korszakban a középosztály csak anyagilag deklasszálódott, de kulturális tőkéjét megőrizve a következő generációban vissza tudott kapaszkodni. Az Orbán-rendszer tökélyre viszi a módszert: kulturálisan is lezülleszt, és innen már nincs visszakapaszkodás.”

A burka burkában

Andor Mihály


Forsaken – flickr/Wen-Yan King

„Ezzel a logikával a rabszolgaságot is igazolni lehet, hiszen a rabszolgák gyerekei is ebbe születtek bele és ebben szocializálódtak, és ha volt is olyan, aki lázadozott ez ellen vagy megszökött, ez a kisebbség volt.”

Gyurcsány és az MSZP: külön, de mégis együtt

Gréczy Zsolt


Darkness falls – flickr/alinet

„Az MSZP-t nem Gyurcsány veri szét, hanem a saját tehetetlenkedésük, a Fidesszel közös vállalhatatlan ügyeik, a tagság elöregedése és szétesése, a pártszervezetek megszűnése, az erőteljes ellenzéki alternatíva hiánya.”

Reflexiók egy reflexióra – vita Mihancsik Zsófia írásával

Lázár András


„A platform és Gyurcsány Ferenc személyes kezdeményezései és felvetései… minden lehetséges olvasatukban kihívást jelenítenek meg az MSZP-vel szemben. És a belső konfliktusok, a megosztás… a marakodások mind-mind okai a választók elbizonytalanodásának.”

Magyarország egy szebb jövőért?

Swaan van Iterson


A szerző felvétele

„A Jobbiknál úgy érzed, otthon vagy. Olyan emberek vesznek körül, akik éppen úgy gondolkodnak, mint te, és akik ugyanazokat a célokat akarják elérni, mint te. Számíthatunk egymásra. Harcolunk egymásért. Neked is, egy szebb jövőt!”