rss      tw      fb
Keres

Vendégszerzőink írásai

Az országból távozók hiánya

„A Századvég elhatárolódása a saját munkatársától annak a ténynek a legeklatánsabb megnyilvánulása, hogy a szakmaiságnak nem csupán értéke nincs ma Magyarországon, hanem kifejezetten kontraproduktív.”

Bojkott a láthatáron?

„…oda-vissza csekélyke 300,60 angol fontért jegyet kell váltania a Flying Scottsmanre, és üdítő, 11 óra 21 perces vonatozás után, az éppen csak ébredező Londonba érkezve, aztán még egy kicsit metrózva, már meg is érkezik a brit fővárosban működő magyar külképviseletre, ahol elvileg leadhatná a szavazatát.”

Fót tanulsága

„A választásokon egy politikai erő vonzereje programon, üzeneteken, de legalább annyira a politikai erőt a közvélemény előtt megszemélyesítő vezetőkön múlik.”

Én meg Bauert nem értem

„Abban teljesen igaza van, hogy a szélsőjobbot politikai karanténba kell helyezni. Nem kell velük szóba állni, nem kell nekik szereplési lehetőséget adni a médiában.... Abban viszont már nincs, hogy a parlamenti szereplésükre sem kell reagálni.”

Ellenzékben, manapság

„A részvétellel, a nemleges szavazattal is legitimálják magát az eljárást: azt, hogy az országgyűlés többsége jogosultnak tekinti magát, hogy megítélje és szankcionálja az ellenzéki képviselők magatartását.”

Pillanatképek a Magyar Országgyűlésről XX – Ki költséget vet…

„…a kormány a rezsit nem a saját zsebéből (ami persze nem a saját zsebe volna, hanem mindnyájunké) csökkenti, hanem egyszerűen ráparancsolt a szolgáltatókra, kerül, amibe kerül. Mármint nekik és nekünk. A rezsicsökkentés szónak tehát elő sem kell és lehet fordulnia a költségvetésben.”

A magyar állampolgárság érték(telenség)e

„…ez a skanzen-vágy Magyarországon is él. A hazaiak ugyanezt a Székelyföldre vetítik ki. Ma már szinte csak erről szól (a román titkosszolgálat által szorosan felügyelt és ellenőrzött) pünkösdi búcsú Csíksomlyón. Egyfajta éves ’nemzeti terápia’, ahol a magyar világnemzet összejön.”

A bolsevik szakértelem

„Érdeklődéssel figyeljük, ahogy gondos kezek munkája nyomán a nemzet emlékezetében 2006 ősze lassan 1956 októberének helyébe lép. Egyszerű, jóakaratú utcai verekedők és kirakatfosztogatók szabadságharcossá lényegülnek át, a rendfenntartók terrorlegényekké.”

Könyv a maffiáról

„Az Orbán-rendszert a klasszikus maffiától csak a helyzete különbözteti meg. Az alapvető cél – a család gyarapodása – érdekében itt is egy szervezetet hoztak létre, csak míg a klasszikusnak tekinthető maffia földalatti bűnszervezet formáját ölti, a mi maffiánk nyilvános politikai pártét.”

Bálványok és egyházak

„Bár többen megemlítik, hogy egy ilyen fellépés az egyház számára egy patinás templom elvesztését is jelenthetné, mindez nyilván komolytalan. Szellemi bordélyháztól megszabadulni egy hitvalló közösségnek mindig is csak nyereség lehet.”

A „lehallgatott” Orbán

„Ott, ahol bebizonyosodott – nálunk nem! – vezetők és vezetettek lehallgatása… a szóban forgó kormányok megelégedtek azzal, hogy a külügyminisztériumba kérették az amerikai nagykövetet és tiltakoztak. Semmi rendkívüli tanácskozás a parlamenti pártokkal, semmi vizsgálóbizottság.”

Nő az esély

„Európában először 1906-ban Finnországban nyertek politikai választójogot a nők. Az 1907-es parlamenti választáson arányában több nő került be a finn törvényhozásba, mint a magyarba három évvel ezelőtt… A magyarnál kevesebb képviselőnő csak iszlám országokban ül a törvényhozásban.”

Magyarország újraiparosítása?

„…nincs vonzó példa arra, hogy az elmúlt 10 évben… nőtt volna a GDP-n belül az ipar által hozzáadott érték részaránya. Csak néhány kivétel van. Például Azerbajdzsán, Fehéroroszország és Románia.”

Az ötödik kísérlet

„A gyávaság akkor érhető tetten, amikor minden mondat a megvédjük szóval kezdődik. Európa egyik legrosszabbul teljesítő országában, ahol a legalacsonyabbak a bérek és a nyugdíjak, csak a láncokat, a korlátoltság láncait és azokat a körülményeket lehet megvédeni, amelyek ide juttatták.”

„Rendezni végre közös dolgainkat”

„…a Cigány Párt is az orbáni diktatúra lebontását és határozott politikai fordulatot kíván: visszafordítani az országot a köztársaság talapzatának és intézményeinek újjáépítéséhez, amelyben ezúttal mi, cigányok, romák is részt fogunk venni!”

Torkig vagyok!

„Torkig vagyok azzal, hogy az ATV műsoraiban felléptetett hivatásos főokosok egymásra licitálva alázzák és fitymálják ezeket az embereket – köztük engem is –, izgága ’aktivistáknak’ nevezve őket.”

Az embertelen, az arcátlan és a packázó

„Lent megértették az orbáni sugallatot. Tódulnak a párthoz azok az emberek, akik ráéreztek arra, mit vár a vezér. És mivel belső indíttatásuk megvan az embertelenségre, jól érvényesülnek Orbán rendszerében.”

Isten fizesse meg!

„2014 január elsejétől az egyházaknak már számlamásolatok beszerzésével sem kell fáradniuk: senki sem szólhat bele, mit csinálnak a (köz)pénzzel. Keresztény ország vagyunk, ebből is világos.”

A rezsiharc ára

„Helyesnek bizonyult az a kormánypárti jóslat, hogy a magyar gazdaságpolitika hamarosan követőkre lel Európában… ha mi idomított kutyákkal vagy önkényesen meghatározott árakkal államosítunk, a szomszédunk elfogatóparancsokkal színesíti a visszaállamosítás eszköztárát.”