rss      tw      fb
Keres

Vendégszerzőink írásai

Történelemóra

„A… tévedéseket – amelyek a szerkesztők, a műsorvezető és a behívott ’pázmányista’, ’terrorházas’, ’századvéges’ (tehát Fidesz-közeli) szakértők tárgyismeretét dicsérik – megpróbálom listába szedni.”

Bajnai és az MSZP

Levélváltás a választási szövetségről – Radnóti Sándor levele; Mihancsik Zsófia válasza

Kötéllel a pincébe

„Amióta azonban az ország összes állami iskolájában dolgozó pedagógusnak egyetlen munkáltatója van, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, azóta a ’nem megfelelő’ viselkedéssel azt kockáztatja, hogy végleg kilökik a pályáról.”

Az M-faktor

„Ha egy szervezet elutasít minden, a társadalomból érkező jelzést… ha képtelen kezelni egy nem túl bonyolult együttműködési problémát… akkor hogyan vállalkozhat egy nagyságrendben sokszorosan nagyobb feladatra, egy csődbe került ország felemelésére?”

A fideszes maffiaállam lebontásának forgatókönyve

„…ha győzelme után a demokrata kormány záros határidőn belül nem számolja fel végérvényesen a NER-t, akkor Orbánék olyat tesznek a parlamenti ciklus lejárta előtt, amihez képest 2006 ősze úrnapi körmenet volt.”

Összefogás az összefogásért

„Most is tisztán látható, hogy nagyon hosszú időre lemondhatunk a jogállam helyreállításáról, ha még négy évre hatalomra juttatjuk azt az Orbán Viktort, aki október 23-án hadat üzent az ország másik felének.”

Templom és iskola

„Ezzel az országhatárokon túlcsorduló szervezeti formával az MRE ideális szavazatszerző terepet hozott létre Orbán és a többi fideszes főreformátus számára az újmagyarul ’külhoni nemzettársak’-nak nevezett potenciális szavazók körében.”

Kornai János: Az állam-leviatán – Friderikusz Sándor interjúja, I. rész

„Ami előttünk van, az egy állam-leviatán, egy állam-monstrum, amely százféle szálon telepszik rá a társadalomra, és nyúl bele nagyon mélyen, behatol a pórusaiba… zavarja, ha az ember autonóm, ahelyett, hogy neki engedelmeskedne. Nem fél tőle, hanem uralkodni akar fölötte.”

Választási újratervezés

„…ideje elfogadni az újratervezés szükségességét, miután be kell vallanunk önmagunknak: olyan politikai zsákutcába jutottunk, amelyből az eddigi elképzeléseket követve aligha kerülhetünk ki.”

Családi mészárlás Phenjanban

„Észak-Koreában kell létezniük olyan embereknek, akik az ifjú Dzsong Unt a pajzsukra emelték, csak azért, hogy vetélytársaiktól megszabaduljanak. Van történelmi előkép. Sztálin ’kinyírta’ az egész leninista nemzedéket, pontosan olyan vádakkal… amilyeneket most Dzsangnak szegeztek.”

Gyurcsány és akiknek nem kell

„…tudnia kell – és alighanem tudatában is van annak –, hogy a legcsekélyebb esélye sincs rá, hogy a Bajnai–Mesterházy-duó bevegye őt harmadiknak maga mellé. Ehhez ő életveszélyes vetélytárs. Ha beveszik, pillanatok alatt ő lesz a vezér.”

Szabadság és szolidaritás

„Sem az egyházról, sem a szavazati jogról szóló vita nem pártokhoz, ’izmusokhoz’ kötődik. A DK szerint mindez tisztesség dolga… Itt is a demokrata a szövetségese a demokratának, és a vízválasztó a demokrata és az orbáni hazug, központosított maffiaállam között húzódik.”

Hajtóvadászat öregekre

„…a világon nem így mennek a dolgok. Idei hír, hogy Obama a hatvanhét éves Janet L. Yellent jelölte az Egyesült Államok jegybankja, a FED élére. Magyarországon ez a kitűnő bankszakember már öt éve csak az unokáit sétáltathatná.”

Mio caro amico, Vittorio, salve!

„…azzal a gondolattal foglalkozunk itten Szardínián – tudod, van itt egy kis kulipintyóm, hogy néha, ha nagyon elfáradok vagy ha egyszerűen csak rám jön a kangörcs, elbújhassak a világ szeme elől –, hogy Magyarországra költözök és nálatok folytatom politikai pályafutásomat.”

Új Katyń-könyv, szépséghibákkal

„Én úgy gondolom, hogy aki 1945-ben, a nácik kiűzése során esett el, az nem megszálló volt. Még akkor se, ha életben maradt bajtársaira később jogosan lehetett használni ezt a szót.”

Kiszólva a karanténból

„Ha a Jobbikot együttműködésre alkalmas pártnak tekintik, akkor az, amit a Jobbik nyíltan, a Fidesz pedig óvatosan képvisel, fokozatosan normává válik. Ezért nem lehet kivételesen sem engedni a Jobbiktól való elzárkózásból.”

A magyar „éceszgéber”

„…nincs felzárkózás, satnya vagy épp semmi a növekedési potenciál. Matolcsy még véletlenül sem teszi fel a kérdést, hogy ha nincs növekedés… akkor miből lesz nálunk beruházás, bár tudjuk miből: abból, amit a ’hibás gazdaságpolitikát’ folytató unió ad. Más forrás nincs.”