rss      tw      fb
Keres

Vendégszerzőink írásai

Orbán eldöntötte a vitát

„Mostani beszédében, immár a választások előtt fogalmazva meg, miként látja ő a választások tétjét, Orbán továbblépett. Már nyíltan ’második rendszerváltásról’ beszél: szerinte az, amit a kormányváltás óta csináltak, újabb rendszerváltásnak tekinthető.”

Kibújt a véres szög a zsákból

„Márpedig fontos, hogy ezt megértsük, mert csak így tudjuk – talán – megakadályozni a hasonló események megismétlődését, ha fékezhetetlen hatalomvágyukban ismét szükségét éreznék a népharag kirobbantásának.”

Hogyan olvassunk egy közvélemény-kutatást?

„Amíg ez nem történik meg, addig marad a megfélemlített, rejtőzködő, csakis ellenzéki szavazók tömegeinek legendája, az intézetek ezzel járó kétes hitelessége a politika iránt érdeklődők szemében.”

Az arányszámos trükk

„Ha az átlagosnál gyengébb eredményt kell magyarázni, könnyen megtalálják az ellenség aknamunkájának a nyomait, ha pedig a jobbat, a kormányon levők zseniális döntéseinek eredményét.”

Az egyik Viktor már menekülAz egyik Viktor már menekül

„Abban semmi meglepő nincs, hogy a magyar kormány ebben a történelmi pillanatban hallgat: azon lennék meglepve, ha üdvözölné a győztes forradalmat, a maffiaállam lebontásának nagyszerű és felemelő pillanatát.”

Lengyel László: „Itt európai színvonalú kLengyel László: „Itt európai színvonalú közgazdaságtant és közigazgatást műveltek” – Friderikusz Sándor interjújazgazdaságtant és közigazgatást műveltek” – Friderikusz Sándor interjúja

„Ami ennek a mai rendszernek elfogadhatatlan, hogy hihetetlen humorral nevette ki a Kádár-rendszert, a szocializmust, és most ugyanígy kineveti a jelenlegi rendszert is, amelyben – milyen tanulságos – újra megjelentek az urak.”

A tudós (jobban) tudja?

„Balog miniszter milyen alapon hirdetett volna győztest a televíziózás történetének páratlan produkciója végén. Közönségszavazatok, emelt díjú sms-ek is beleszólhatnak az eredménybe, vagy csak a helyi zsűri – élén Boross Péter történettudományi főtanácsadóval – hirdeti ki a győztest?”

Földosztás Fidesz-módra

„Ángyán József mellettük még 24 olyan tőkés társasági formában működő nagybirtokot sorol fel, amelyek pályázat nélkül egyenként 50-nél több birtoktestet kaptak, összesen 1877 db földet használnak. A terület ezeknél sem ismert, a megbízás adatai titkosak.”

Orbán üres kezeOrbán üres keze

„A kommunista világ széthullásával a magát kommunistának nevező kínai tervező elit réges-rég felhagyott a ’szerelmi’ politizálással. Nem vesz meg országokat csak azért, hogy őt szeressék, ne a szovjeteket.”

Az oktatás az állam szolgálatában – II. rész

„…az taníthat, aki megfelel az állami elvárásoknak, azt taníthatja, abból és úgy, ahogy az állam előírta. Az tanulhat, és az juthat el az érettségiig, majd a diplomáig, akinek az állam ezt megengedi.”

Miénk lesz a tér?

„Emlékmű a Szabadság terén a szovjet emlékművel szemben… közel ahhoz a nagykövetséghez, amelynek gazdája ellen anno hadat üzent a király nélküli magyar királyság kormányzója. A közeli templom előterében… Horthy-szobor.”

Az oktatás az állam szolgálatában – I. rész

„Az állami oktatási rendszer kiépítése alkalmas annak eldöntésére, hogy ki tartozik az 'úri' középosztályhoz, a vezetői réteghez, és kiből legyen közmunkás, segédmunkás, fizikai munkaerő.”

Kambodzsai lottónyereményambodzsai lottónyeremény

„Hol van az előírva, hogy egy virtigli magyar politikus éppen a magyar lottón köteles nyerni, mint némelyik kispályás Fidesz-polgármester? Amit vészhelyzetben még le is lehet ellenőrizni? Ugyan! A megoldás a kambodzsai lottó.”

Adóparadicsomok és adószabályok

„A magyar polgár persze csak akkor választja Ausztriában azt a lehetőséget, hogy ne az osztrák, hanem az alacsonyabb magyar adót fizesse meg, vállalva egyúttal az információcserét, ha nem adózatlan pénzt fektetett be osztrák bankban.”

Az utolsó mese – a nyelvtanítás

„Ennek az intézkedésnek is kettős célja van, egyrészt a piac átrendezése, másrészt az államtól független egzisztenciák megtizedelése. Már eddig is több intézkedésből kitűnt, hogy a maffia nem bízik abban, aki a maga erejéből is boldogul.”

Még egyszer az emlékműről

„Ez azonban nem indokolja, hogy… a magyar állam felelőssége a zsidó áldozatokért való felelősségre redukálódjék, s emiatt a probléma, amellyel a magyaroknak szembe kellene nézni… zsidó és nem zsidó magyarok közötti ellentétként jelenjen meg.”