rss      tw      fb
Keres

Egy újabb MTI-s „baki”?Nem tudom, mit is gondol az MTI, amikor fontos információkat kihagy a külföldi hírekből.

Van egy írás a Spiegel angol-nyelvű kiadásában (legalábbis a német verziót nem találtam az interneten) amelynek egy-két mondata nem a legjobb fényt veti Orbán Viktorra. A meglehetősen hosszú cikkben Christoph Schult, a cikk írója idéz egy amerikai követségi táviratot, amelyhez valószínűleg a Wikileaks jóvoltából jutott. Schult ugyan nem adja meg a távirat dátumát, de én valamikor 2006 őszére datálnám.

A táviratot Budapestről küldték Washingtonba, és bizony elég világosan kitűnik belőle, hogy a budapesti amerikai követség információja szerint a Fidesz kapcsolatot tart fent „az erőszakos tiltakozókkal”. Sőt, a táviratból arra is lehet következtetni, hogy a Fidesz által szervezett demonstráció helyszínének kiválasztásában is látott a követség valamiféle kapcsolatot a molotovkoktélokat dobáló csőcselék és Orbán Viktor pártja között. Majd a követségi jelentés így folytatja: „Bármennyire is a legjobb oldalát láttuk a nagykövetekkel a nemrég tartott találkozón Orbán Viktornak, ez a kaland [mármint Orbán összeköttetései a szélsőséges demonstrálókkal] azt bizonyítja számunkra, hogy Orbán még mindig hajlandó a tűzzel játszani.”

Az MTI terjedelmes ismertetésében mindebből ennyit tartott csak fontosnak közölni a magyar néppel: „A nemrég nyilvánosságra hozott titkos amerikai diplomáciai iratokban úgy jellemzik őt [Orbán Viktort], mint aki szeret 'a tűzzel játszani'.”

Mégis mit gondolnak az MTI új vezetői, meddig lehet ezt a csúnya játékot folytatni? Hiszen már napokon belül kiderült, hogy idegen nyelvek tudásában ugyan elég hátul kullog az ország népe, de azért a helyzet nem annyira rossz, hogy ne lennének magyarok, akik tudnak angolul, németül, franciául és mindenféle más nyelven. Nem beszélve a cikkek hozzáférhetőségéről, az internetnek köszönhetően.

Ébredjenek már fel végre, ez manapság így nem megy. Tegyenek le róla, adják fel! Mondják meg a nagyfőnöknek, hogy lehetetlenség, amit elvár tőlük.

És még valami: az MTI összefoglalójában az szerepel, hogy Orbán „megszállottja a médiának”. Az angol verzió szerint „he is obsessed with the media.” Én inkább rögeszmének vagy mániának fordítanám (Orbán rögeszméje a média), hiszen tudjuk, hogy Orbán alapjában véve fél a médiától, és el akarja hallgattatni. Kivéve azokat az orgánumokat, amelyek a céljait szolgálják.

(Balogh S. Éva)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!