rss      tw      fb
Keres

 

Krémer Ferencről

Írások, elemzések:

 

A múlthoz való viszony, a politikai kalandorság és a dilettantizmus


Carousel monkey – flickr/lenysick

„Akik a kongresszuson győztek, azok pontosan ugyanúgy gondolkodnak, mint az orbánisták, csak éppen az előjelet változtatták meg. A dilettantizmus és a kalandorság… ékesszólóan érvelt amellett, hogy nem kell a valódi problémára figyelni, mert sokkal fontosabb a Párt érdeke.”

Példa a demokratikus közhatalom kialakítására: A rendőrség demokratizálása VII./1


Can hierarchy and sharing co-exist? – flickr/opensourceway

A kultúra reprodukciója. Szervezeti struktúra
„…magukkal cibálják …a biztonságunkat az általuk imádott mocsárba. A rendőrség problémái ugyanis éppen abból a… parancskultúrából származnak, amelytől Pintér Sándor és klientúrája a megoldást várja.”

Példa a demokratikus közhatalom kialakítására: A rendőrség demokratizálása VI./3


Hubris (Andreas Kisser album) – flickr/drnachstrom

A kultúra reprodukciója. Oktatási reform. Mit és hogyan oktassunk?
„…súlyos ellentmondás van a kormány elképzeléseiben, mert előjogokat adna a szolgáinak, de meg is alázza őket. Ez az előjogok ára. Csak független, szabad polgárokból lesznek jó rendőrök.”

Példa a demokratikus közhatalom kialakítására: A rendőrség demokratizálása V.

5. rész: A foglalkozási kultúra reformja


Our truth – flickr/the Ga

„…az alkotmány helyébe lépő alaptörvény, amely vallási és pártideológiát rögzít, kodifikálja ezt a gyakorlatot. A Belügyminisztérium mindent meg is tesz, hogy egyetlen rendőrnek se legyen kétsége, nem a polgárokat, hanem a Fidesz urait szolgálják.”

Példa a demokratikus közhatalom kialakítására: A rendőrség demokratizálása II.

2. rész: Előfeltételek – A hatalom identitása


Follow me! – flickr/saber

„Akár Orbánt, akár szellemi gyermekét, Vonát hallgatja az ember, láthatja, hogy a nemzet ma már csak azoknak van fenntartva, akik őket követik. A ’nemzeti’ kormány és a speciális magyar nácizmus egy-egy szűk klikk uralmát képviseli.”

Példa a demokratikus közhatalom kialakítására: A rendőrség demokratizálása I.

1. rész: Csak a demokrácia!


Persistence of silliness and cynisme – flickr/jef safi

„Orbán Viktor számtalan beszédében az erkölcs őreként, sőt felkent prófétájaként szólt a híveihez. Ahelyett azonban, hogy felemelte volna, lezüllesztette az erkölcsöt, mert a legfontosabb elvvé az erőszakot tette meg.”

Egy félázsiai önkényúr beképzelései – Orbán Viktor hitvallása


Peacock Tail – flickr/Tony Fischer

„Lehullanak a pávatollak, a táncos ott áll majd, és mindenki láthatja, ki is ő valójában. Ő maga is várja már a pillanatot, amikor megmutatkozhat képzelt zsenialitásának minden kellékével együtt, s a maga csupaszságában tárhatja a nézők elé eszközeit és szerszámait.”

Félelem


Claustrophobia – flickr/hilly

„A legfélelmetesebb azonban az, hogy a sajtót, az iskolákat, az önkormányzatokat, a piacot, a rendőrséget és az igazságszolgáltatást, de mindenekelőtt a politikát… úgy formálják át az orbánisták, hogy félelmet keltsenek a polgárokban.”

Kis magyar kirúgástörténet – Mihancsik Zsófia interjúja


Egill az Egilssaga 17. századi másolatának illusztrációján – Wikipédia

„…az Orbán-kormány 2010-es színre lépése óta abszolút győztesek lettek azok, akik úgy gondolják, hogy kizárólag a tradicionális, erőszak alapú, fegyelmező, elrettentő típusú rendőrségre van szükség. És sajnos ennek a szemléletnek felel meg ez az új egyetem is.”

Tetten ért szavak


„A szó sohasem száll el. Ott marad azokban, akik meghallották, leülepszik és átváltozik sejtésekké, érzésekké, asszociációk kiindulópontja és kerete lehet. Minden szó nyomot hagy, van, amelyik alig láthatót, és van, amelyik eltorzítja a lelket.”

Totális államosítás


The Maximum Force of the Future (Mad Max) – flickr/common

„Az Orbán-kormány már létrejötte óta az erőt, a kikényszerítést, azaz a parancsolást és az engedelmességet tartja mindennél többre, vagyis nyugodtan mondhatjuk, hogy egyfajta csendőr szubkultúrát képvisel.”

Előítéletes gondolkodás a joghallgatók között

Fleck Zoltán – Krémer Ferenc


Love Thy Neighbor – flickr/Keoni Cabral

„A jogászképzésből az állam nagyrészt kiszívta azokat, akiket maga akar alkalmazni és egy autoriter természetű, a lojalitás kikényszerítésére szakosodott monstrumba koncentrálta, amely megkap minden állami kényelmet… de ezért elvárja a teljes és kritikátlan alárendelődést.”

Gondolatok a politikai bölcsességről


Moral authority – flickr/pulpolux

„Soha nem szégyellt semmit, soha nem bánt meg semmit és soha nem érdekelte, milyen egyéb következményei voltak a tetteinek…. Ezt a politikusi magatartást a felelőtlenség és az erkölcstelenség különféle kombinációi jellemzik.”

Horthynak meg kell halnia!


„…ennél is szörnyűbb az, hogy a Fidesznek és a Jobbiknak egy élő Horthy és egy élő Szálasi kell! És mindkettőre van jelentkező.”

Gondolatok a politikai tehetségről


Omnivorous bug (Blaine Fontana) – museumofthestreetart.blogspot.com

„…az önmaga felé forduló, a saját érdekeit követő politikus megszűnik politikusnak lenni. Átalakul valami mássá, mondjuk például a politika eszközeit felhasználó bűnözővé. A politikai bűnözés közvetlenül a közösség ellen irányul.”