rss      tw      fb
Keres

 

Krémer Ferencről

Írások, elemzések:

 

A tét

„…nemcsak attól félnek, hogy a helyi és az országos hatalom birtokosai megfoszthatják őket az állásuktól vagy a megélhetési forrásaiktól, hanem attól is, hogy választaniuk kell a jellemtelenség és az áldozattá válás között.”

A „nem-demokratikus” út

„Jó ideje, hónapok óta forgatom magamban ezt az ötletet, reméltem, hogy a politikusok kitalálnak valami jobbat, reméltem, hogy a ’demokratikus út’ járható, reméltem, hogy segít a megoldás megtalálásában, amit sokakkal együtt kritizálva-elemezve írunk. Ideje leszámolni az illúziókkal.”

Rendőrkávé

„Jellemző a dr. Hatala József altábornagy által idézett példa: a lakók majd elpanaszolják a rendőrnek (ha végre látnak egyet), hogy sötét az utca vége. Ez a példa mindent elmond egy rendőrtábornok szakértelméről, aki országos főkapitány is lehetett.”

Még egyszer a romaöntudatról

„A tét az, hogy kormányozhatják-e még valaha a Magyar Köztársaságot konzervatívok, szocialisták, liberálisok vagy zöldek. Pillanatnyilag úgy áll a helyzet, hogy nem, soha többé nem. Ugyanez vonatkozik a Cigány Pártra is.”

Szomorúság

„Hallgattam Bajnai Gordont, aki azt hiszi magáról, hogy mindent alárendel a győzelemnek, de közben megfeledkezik önmagáról és a saját prekoncepcióiról. Hallottam, hogy mindketten hisznek saját magukban és abban, amit összehoztak… Kár, hogy a választók nem hisznek benne.”

Parasztáldozat?

„…ha nem tényleges megvesztegetésről van szó, hogyan lehetnek ennyire ostobák, hiszen pillanatok alatt ki lehet deríteni, kik, mikor és hogyan készítették a felvételt – és mivel a hatalom ellen tanúskodnak, az nem is lesz rest kideríteni mindezt. Hogyhogy nem féltek a lebukástól?”

Cigányöntudat

„A rendszerváltás után létrejött hivatalos romaszervezetek a romák rabszolgaságának előidézői és haszonélvezői, vezetőiknek még harminc ezüst sem kell, sokkal kevesebbért is eladják a népüket.”

Indulat

„Az erőszak-vallás követői, mint Orbán Viktor és Vona Gábor, azt hiszik, hogy a félelem hűséges szolgává teszi az embereket, pedig éppen ellenkezőleg, a megfélemlített emberek, amint mód adódik rá, megbosszulják a rajtuk esett sérelmeket.”

Van-e jogállami alternatíva az Orbán-rendszerrel szemben? 2.

„Magyarországot – és az egész volt szocialista blokkot – mindaddig fenyegetni fogják az Orbánhoz hasonló politikai bűnözők és a Fideszhez hasonló bűnszervezetek, amíg szisztematikusan nem látunk hozzá a hatalmuk alapját jelentő gondolkodásmód és kultúra felszámolásához.”

Hogy születnek a diktátorok?

„…a türannosz hatalma számtalan kis helyi diktátor hatalmát legitimálja, és ő maga sem létezhetne nélkülük. Hiába tűnik tehát el a vezér, hiába módosítanak néhány törvényt… ha érintetlenek és legitimek maradnak a családi, vállalati és területi önkényuralmak.”

Nincs már mire várni?

„Mit tegyünk? Meneküljünk, vagy küzdjünk úgy, mint eddig, értelmetlenül? Hagyjuk, hogy újra meg újra megcsaljanak bennünket, csak azért, hogy a saját értéktelen büszkeségüket ápolgassák?”

Üzenet az iskoláknak

„Az iskolák vergődnek és a közoktatás haldoklik. A zűrzavarossá és kiszolgáltatottá tett iskolákat a tanároknak kell működtetni, nekik kell életben tartani napról napra, és eközben csakis önmagukban reménykedhetnek.”

A Szili-effektus

„…a személyes érdekeiket követve negligálták a közügyet; képtelenek voltak felismerni, hogy magatartásukkal önmaguknak is, de főleg a demokrata közösségnek súlyos érdeksérelmet okoznak. Vagyis, politikailag ostobák voltak. Ezt a jelenséget nevezem Szili-effektusnak.”

Lehetséges-e kiegyezni az orbánistákkal?

– Vita: Mi lesz, mi legyen Orbán után? –


„Nagy a valószínűsége annak, hogy semmit sem tudunk ajánlani az orbánistáknak, sem a választási kampányban, sem utána. Ez azt jelenti, hogy nincs értelme ezzel kísérletezni, mert csak megzavarjuk vele az Orbán-ellenes választókat.”