rss      tw      fb
Keres

 

Idei külföldi hírek

A régebbi hírek az archívumban találhatók

 

Pincében porosodott időjárási naplókat dolgoznak fel a német klímakutatók

A német meteorológiai szolgálat egyik pincéjében porosodott fontos időjárási adatokat dolgoznak fel helyi klímakutatók. A több mint 100 évre visszanyúló feljegyzések segíthetnek pontosan leírni Németország tengerparti vidékének klímáját, egyúttal az előrejelzéseket is pontosabbá tehetik.

Második hete sztrájkolnak a francia közrádió dolgozói

Tizenharmadik napja sztrájkoltak kedden a Radio France francia közszolgálati rádió dolgozói. A tervezett leépítésekről és megtakarításokról az igazgatóság és a szakszervezetek között zsákutcába jutott tárgyalások előmozdítása érdekében az újságírók a kormányhoz fordultak segítségért.

Velencei Biennále - Odaítélték az idei életműdíjakat

Anne Teresa De Keersmaeker belga koreográfusnak, Georges Aperghis francia-görög zeneszerzőnek és Christoph Malthaler svájci rendezőnek ítélték oda az idei Velencei Biennále életműdíjait.

A Nemzetközi Valutaalap reformját sürgeti Kína

Kína gazdasági súlyának megfelelő érdekérvényesítő szerep megadását és a jüan nemzetközi valutakosarába való felvételét sürgetik az IMF-től kínai politikusok és gazdasági szakemberek - számol be a kínai rádió összeállításában.

Operához tervez díszletet Frank Gehry építész

Frank Gehry amerikai sztárépítész tervezi a díszletet a Berlini Állami Opera egy új produkciójához, Christoph Willibald Gluck Orfeusz és Euridiké című operájához.

Csökkent a német munkanélküliség márciusban

Németországban a munkanélküliek száma 85 ezerrel 2 millió 932 ezerre csökkent márciusban. Az egy évvel korábbihoz képest 123 ezerrel volt kevesebb a munkanélküliek száma - közölte a német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit.

Több millió zeneszámot hallgathatnak mostantól legálisan a kínaiak

Külföldi pop- és rockzenészek dalainak digitális terjesztésére vonatkozó megállapodást írt alá a német BMG és a kínai Alibaba vállalat, mellyel két és félmillió új zeneszám és szerző válik legálisan hallgathatóvá a kelet-ázsiai országban.

Iráni atomprogram - Megkezdődött a döntőnek tartott tárgyalási nap

Megkezdték az iráni atomprogramról folyó nemzetközi tárgyalások előzetes menetrend szerint utolsó napját a svájci Lausanne-ban kedden, de diplomaták értékelése szerint továbbra is jelentős eltérések vannak a két fél álláspontja között.

Egy feltehetően dzsihadista családot vettek őrizetbe Spanyolországban

Egy család négy tagját, a szülőket és két még fiatalkorú gyereküket vette őrizetbe a spanyol rendőrség kedd hajnalban a katalán Badalónában azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak egy dzsihadista hálózattal, amely a szíriai harcokhoz toboroz embereket Európában - közölte a spanyol belügyminisztérium.

Visszatért a tél Csehországba, közlekedési gondok

Visszatért a tél Csehországba: a cseh-német határvidéken sűrűn havazik és a helyenként óránkénti több mint 100 kilométeres szél fákat, villanyoszlopokat csavart ki, komoly fennakadásokat okozva a közúti és a vasúti forgalmat.

Válságos állapotban került kórházba Branimir Glavas

Válságos állapotban került kórházba a börtönben több mint három hete éhségsztrájkot folytató Branimir Glavas háborús bűnökkel vádolt volt horvát tábornok - közölte a Vecernji List horvát napilap kedden.

Tőzsde - Vegyesen teljesítenek a főbb ázsiai tőzsdék

Erős árfolyammozgások által jellemzett kereskedésben Tokióban, Sanghajban és Szingapúrban csökkentek az irányadó indexek kedden, a térség többi tőzsdéjén viszont emelkedtek a mutatók.

Tőzsde - Csökkenéssel nyitottak a főbb európai piacok

Csökkenéssel nyitottak kedden a vezető európai értéktőzsdék, a londoni FTSE-100 index 0,08 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,27 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,24 százalékos mínusszal indította a kereskedést.

Tőzsde - Vegyes nyitás várható Európában

Vegyesen nyithatnak kedden a vezető európai értéktőzsdék: Londonban a hétfői zárással azonos szinten, Párizsban és Frankfurtban viszont enyhe csökkenéssel indulhat a kereskedés.

Iráni atomprogram - Az amerikai közvélemény a megállapodást támogatja

Az amerikai lakosság nagyobb része támogatja, hogy a vitatott iráni atomprogramról folytatott nemzetközi tárgyalások megállapodással végződjenek - derül ki egy közvélemény-kutatásból, amelyet egy nappal a tárgyalások befejezésére szabott határidő lejárta előtt, hétfőn hoztak nyilvánosságra az Egyesült Államokban.

Iráni atomprogram - Irán nukleáris létesítményei

Irán és a nagyhatalmak a svájci Lausanne-ban egy olyan keretmegállapodás kidolgozásán fáradoznak, amely arra hivatott, hogy eloszlassa a Teherán atomprogramjával kapcsolatos nemzetközi aggályokat. Az iszlám köztársaság azonban továbbra is szeretné, ha a nukleárisfűtőanyag-gyártás minden egyes fázisát végre tudná hajtani, és ehhez létesítmények egész sorával rendelkezik.