rss      tw      fb
Keres

Dux László: megmarad a költségtérítéses képzés, de átalakul

Az oktatási államtitkárság szándékai szerint megmarad a felsőoktatásban a költségtérítéses képzés, de újragondolják annak rendszerét; a tervek szerint az ilyen szakok indítását - az állami képzéshez hasonlóan - az államtitkárság szabályozni fogja.

Felsőoktatási jelentkezések - Csaknem 141 ezren adtak be kérelmet

Csaknem 141 ezren adtak be az idén felsőoktatási intézményekbe felvételi kérelmet, körülbelül ugyanannyian, mint tavaly. A legnépszerűbb intézmény ebben az évben is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), amelyet a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem követ; a legidősebb jelentkező 1939-ben született és fizikát szeretne tanulni.

Csökkent az ország és nőtt az állam külső adóssága 2010-ben

Magyarország nettó külső adóssága 1,55 milliárd euróval csökkent a múlt év negyedik negyedében és 50,8 milliárd eurót tett ki, 591 millióval kevesebbet mint 2009 végén - ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön közölt előzetes jelentéséből. (Az adat nem tartalmazza a pénzügyi derivatívákat és a közvetlen befektetéseken belül elszámolt úgynevezett egyéb tőkét.)

Döntöttek az állattartó telepek korszerűsítését célzó pályázat újabb üteméről

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága döntött az állattartó telepek korszerűsítése címmel kiírt pályázat harmadik ütemének forrásáról, ennek keretében 46,2 milliárd forint odaítélésről határozott - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön.

Még nem végleges a magyar termék rendelettervezet

A magyar termék kritériumait rögzítő rendelettervezetet még nem véglegesítette a szaktárca, ezért még nem teljes mértékben eldöntött, hogy mi is nevezhető majd magyar terméknek - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára csütörtökön, Budapesten, egy szakmai konzultáción.

Demográfus: új válaszokra van szükség demográfiai helyzet javításához

Rugalmasabb családpolitikával lehetne javítani a gyermekvállalási tervek megvalósítását Kapitány Balázs, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népességtudományi kutatóintézetének tudományos titkára szerint.

Érettségi - Több mint 142 ezren tesznek vizsgákat

Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a vizsgák 1.187 helyszínen, 3.723 vizsgabizottság közreműködésével zajlanak majd. A diákok együttesen 485 ezer érettségit tesznek le, ebből 31 ezer az emelt szintű vizsga, 454 ezer a középszintű.

OEP: áprilistól olcsóbb több mint hatszáz gyógyszer

Áprilistól átlagosan 232 forinttal olcsóbb több mint hatszáz gyógyszer az új referenciaárak meghatározása nyomán - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) csütörtökön az MTI-vel.

Elemzők: kimagaslóan jó az ország finanszírozási képessége

A piaci konszenzusnál ugyan magasabb lett a folyó fizetési mérleg többlete tavaly az utolsó negyedévben, de nagy meglepetést nem okozott, az MTI által megkérdezett elemzők kimagaslóan jónak nevezték az ország finanszírozási képességét, amely az idén is megmarad jelentős támaszt nyújtva a forint árfolyamának.

A folyó fizetési mérleg 2,031 milliárd többlettel zárt tavaly

A folyó fizetési mérleg 366 millió eurós többlete tavaly a negyedik negyedévben több mint a duplája lett az elemzők által várt 180 millió eurónak,  az éves többlet 2,031 milliárd euró volt a 2009-es 332 millió euró után - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.

A rendőrséghez kerül a hortobágyi génmegőrző ügyében tett feljelentés

A feljelentés adatai nem elegendőek, így az illetékes nyomozóhatósághoz küldik az ügyet további vizsgálatra - közölte az ügyész, hozzátéve, hogy több dolgot is tisztázni kell a feljelentéssel kapcsolatban, de erről részleteket nem árult el.

A producerek szerint indokolt a T.Ú.K. Tanár úr kérem című film korhatár-besorolása

Indokolt a T.Ú.K. Tanár úr kérem című film korhatár-besorolása - közölték a film producerei, miután az MTV szerdán bejelentette, hogy a besorolás miatt el kell halasztani a film április 3-i televíziós premierjét, mert a délutáni sugárzási időpont helyett csak 21 óra után lehetne levetíteni a művet.

Áprilisban indul a CIG általános (nem élet) biztosítója

A nagyobb és egyedi ügyféligények, valamint a közös érdekeltségű csoportok kiszolgálásával, továbbá a TIR Biztosító fuvarozási felelősségbiztosításának átvételével áprilisban megkezdi tevékenységét a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító (EMABIT) Zrt. - jelentette be Csurgó Ottó vezérigazgató csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Erősödött a forint, 266 közelében az euró

Az eurót csütörtök délelőtt tíz órakor 266,25 forinton jegyezték a nemzetközi bankközi kereskedelemben a kora reggeli 266,06 forint után, szemben a szerda délutáni 267,17 forinttal.

A CIB Bank 40 milliárddal emeli az alaptőkéjét

A CIB Bank Zrt. alaptőkéjét 40 milliárd forinttal emeli meg a tulajdonos Intesa Sanpaolo S.p.A.; a pénzintézet adózott vesztesége tavaly 15 milliárd 176 millió forint volt a magyar számviteli szabványok szerint, a nemzetközi szabványok (IFRS) szerinti konszolidált adózott vesztesége pedig 23 milliárd 500 millió forintot tett ki - közölte a bank a közgyűlési határozataiban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.

MNB: csökkent a háztartások hitelállománya februárban

A szezonálisan nem igazított adatok szerint a háztartások februárban az előző hónaphoz hasonlóan forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó hitelfelvevők voltak, míg devizában többet törlesztettek, mint amennyit felvettek, nettó törlesztők voltak; a hónap végére a háztartások hitelállománya a tranzakcióból eredően 29,7 milliárddal csökkent - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.

Félmilliárdos adócsalást leplezett le az adóhivatal

Egyszerre tíz helyen negyven pénzügyi nyomozó tartott házkutatást Pest megyében. Ennek eredményeképpen a számlán található pénz mellett a cég Mercedesét, valamint teljes árukészletét is lefoglalták, amelyek együtt a teljes adóhiányt fedezik. Az elkövetői csoport vezetője előzetes letartóztatásban van.

Ideiglenes vezetőket nevezett ki az INA

Az igazgatóság elnöke,  Áldott Zoltán látja el 30 napig a vezérigazgatói teendőket, a kutatási és termelési igazgatónak ugyanerre az időre Zelimir Sikonját nevezte ki az INA menedzsmentje - közölte a zágrábi tőzsde honlapján a horvát olajtársaság.

Lapszemle: vagyont adna a megye a megmaradásért

A megyei önkormányzat 3,3 milliárd forint értékű ingatlanvagyont árul Somogyban - írta csütörtöki számában a Somogyi Hírlap.

Érzékeny műszerekkel Magyarországon is mérhető a japánból származó radioaktív jód

Európai környezetellenőrző állomások köbméterenként 10 és 500 mikro-becquerel (mikroBq) koncentrációban mutattak ki radioaktív jód 131-es izotópot a levegőben. Ez az aktivitáskoncentráció csak a rendkívül érzékeny nukleáris méréstechnika segítségével mérhető.