rss      tw      fb
Keres

A készülő tanyatörvényhez készítenek javaslatokat a Lakiteleki Népfőiskola kollégiumának hallgatói

Tanyakollégium II. címmel kétnapos konferencia kezdődött csütörtökön a Lakiteleki Népfőiskolán, ahol a kurzuson résztvevő diákok korábban végzett kutatásaikat összegzik, és ezek alapján javaslatokat fogalmaznak meg a készülő tanyatörvényhez - közölte Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke csütörtökön Lakiteleken az MTI-vel.

Időközi választás lesz Felcsúton - A bíróság elutasította a független polgármester kérelmét

A Fejér Megyei Bíróság elutasította Felcsút független polgármesterének kérelmét, nem helyezte hatályon kívül a helyi képviselő-testület azon döntését, amellyel megszüntette Varga György polgármester megbízatását, köztartozása miatt; a bírósági végzés nyomán időközi választás lesz Felcsúton.

Árvíz sújtotta települések pályázhattak támogatásra

Árvíz sújtotta, illetve árvízzel fenyegetett települések pályázhattak március 31-ig helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek rekonstrukciójára az észak-magyarországi régió megyéiben, a 3 milliárd forintos keretösszegből maximálisan 100 millió forintot kaphatnak a települési önkormányzatok - mondta Kormány Krisztián, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség operatív igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján, Miskolcon.

Pékszövetség: a kenyér árát átlagban 8 forinttal emelik áprilisban

A liszt árának emelkedése miatt a kenyér kilónkénti átadási árát átlagosan 8 forinttal emelik a pékségek április elején - közölte Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke az MTI érdeklődésére csütörtökön.

Tovább erősödött a forint

Az eurót csütörtökön délután négykor 266,30 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a reggeli 266,06 forint és a szerda délutáni 267,17 forint után. A forint már csütörtök reggelre is tovább erősödött a nemzetközi deviza kereskedelemben, a reggeli euró jegyzés szintje a tavaly április végi - május eleji szintnek felel meg.

Módosították a kecskeméti Mercedes beruházásra vonatkozó rendeletet

Első fokon a megszüntetett regionális hatóságok helyett a megyei kormányhivatal jár el a Mercedes gyár - mint nagyberuházás - közigazgatási hatósági ügyeiben; a 2008-ban született kormányrendeletet módosító jogszabály a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Előzetesben marad a felsőzsolcai jegyző és az aljegyző

Előzetes letartóztatásban marad a felsőzsolcai jegyző és aljegyző, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság ugyanis csütörtökön elutasította fellebbezésüket; az ügyészség mindkettőjüket többrendbeli vesztegetéssel vádolja.

MSZP: a kormány képtelen mérsékelni az energiaárakat

Podolák György, a szocialisták energetikai tagozatának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: bár a Fidesz ígéretet tett az energiaárak szinten tartására, valójában képtelen erre, az év elején a fogyasztók egyharmadának emelkedett a gáz ára, áprilistól pedig a szociális támogatás megszűnése miatt kell sokaknak lényegesen többet fizetniük, mivel a lakossági gázár egységesen köbméterenként 128 forint lesz.

Londoni elemzők: a kelet-európai jegybankok nem feltétlenül követik az EKB-t

Nem feltétlenül követik "reflexszerűen" a kelet-európai jegybankok az euróövezeti központi bank (EKB) várható áprilisi kamatemelését - jósolták csütörtöki előrejelzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint a magyarországi gazdasági alapmutatók önmagukban inkább pénzügypolitikai enyhítést indokolnának.

A gázszolgáltatóknak a devizaárfolyam változása a legnagyobb kockázat a jelenlegi szabályozásban

A jelenlegi szabályozásban a lakosságot ellátó egyetemes gázszolgáltatók számára a legnagyobb kockázat a devizaárfolyam változása, de egyébként a szabályozás ezeknek a szolgáltatóknak a számára kezelhető gazdálkodást biztosít - jelentette ki Koncz László, a Főgáz vezérigazgatója az energiainfo.hu internetes szakportál által tartott sajtóbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács közleménye

A magyar bírói kar megdöbbenéssel és értetlenséggel olvasta a Magyar Hírlap "Menesztenék a diktatúra bíráit" című, március 30-án megjelent cikkét.

Meghosszabbították az afganisztáni kontingensek mandátumát

Meghosszabbította a Magyar Honvédség Afganisztánban szolgálatot teljesítő kontingenseinek mandátumát a kormány - közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel.

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték Stohl Andrást

Két év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Stohl András színész-műsorvezetőt az általa okozott közlekedési baleset miatt indított büntetőperben csütörtökön első fokon a Budakörnyéki Bíróság.

Internetes vásárlás előtt alaposabb tájékozódást javasolt az EFK

Az Európai Fogyasztói Központ (EFK) magyarországi szervezet azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy internetes vásárlás előtt tájékozódjanak a webshopot működtető vállalkozásokról.

Évente 16 milliárd forintot hoz a vadgazdálkodás az országnak

Magyarországon a vadásztatás és a vadértékesítés éves szinten mintegy 16 milliárd forint bevételt hoz a társaságoknak, ami gyakorlatilag megegyezik a vadgazdálkodásra fordított kiadásokkal, a legfőbb bevételi forrás továbbra is bérvadásztatás, amely 7-8 milliárd forintot tesz ki, illetve az élő- és lőttvad-értékesítés, amely mintegy 4 milliárd forint értékű évente.

Az ÚMVP végrehajtására 2013 végéig mintegy 200 milliárd forint áll rendelkezésre

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) végrehajtására 2013 végéig mintegy 200 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből a vidékfejlesztési jogcímek megvalósítására és a Leader-programban szereplő projektek létrehozására összesen mintegy 60 milliárd forintot lehet költeni - közölte V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy szakmai háttérbeszélgetésen.

Bírálati szempont lesz a jármű-közbeszerzésnél a szennyezés és a fogyasztás

Az április 14. után induló jármű-közbeszerzéseknél értékelési kritérium lesz a kocsi környezetkímélő jellege (károsanyag kibocsátása), valamint energiahatékonysága - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Átadták a zalakarosi fürdő 2,7 milliárd forintos beruházását

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP), a NYDRFT és egyben a Zala Megyei Közgyűlés elnöke szerint az egész térséget szolgálja a gyógyfürdő beruházása, amely a környező települések lakói számára is munkahelyeket jelent. A Nyugat-dunántúli régióban Zala megye amúgy is a gyógyfürdők fejlesztésével tudott jelentős támogatásokhoz jutni, a zalakarosi az egyetlen kiemelt projekt, amely már meg is valósult a régióban.

Londoni elemzők: erőteljes a magyar külső finanszírozási helyzet

A csütörtöki londoni kereskedésben, az adatközlés után többhavi mélypontra süllyedt a magyar államadósság-törlesztés kockázatának biztosítási díja, jelezve a magyar törlesztéskockázat javuló piaci megítélését.

A Jobbik újraindítaná az otthonteremtési programot

A Jobbik álláspontja szerint azzal lehetne javítani a munkanélküliség "kiugróan rossz" számain, ha a kormány az első Széchenyi Tervhez hasonlóan az Új Széchenyi Tervben ismét meghirdetné az otthonteremtési programot - jelentette ki az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.