rss      tw      fb
Keres

Szlovákia és Csehország visszavonja katonáit Koszovóból

Alexandr Vondra cseh védelmi miniszter a prágai közszolgálati rádiónak nyilatkozva jelentette be: Csehország kivonja a koszovói KFOR-misszióban részt vevő egységének nagyobbik részét, a katonákat Afganisztánba küldi.

Az olasz Északi Liga vezetője disznónak nevezte Róma lakóit

Nyilvánosan disznónak nevezte Róma lakóit Umberto Bossi olasz politikus, a miniszterelnök fő szövetségese, aki a hétfői sajtójelentések szerint el szeretné költöztetni a fővárosból a minisztériumokat.

A görög rendőrség könnygázzal oszlatja fel a fuvarozók tüntetését

Könnygázt vetett be a rohamrendőrség a görög fuvarozók tüntetésének feloszlatása és az autópályák lezárásának megakadályozása érdekében hétfőn a balkáni országban, ahol immár harmadik hetükbe léptek a tiltakozó megmozdulások a kormány munkaügyi reformja ellen.

Tárgyalások kezdődtek Moldova és szakadár Dnyeszter menti része között

A többségében oroszok lakta Dnyeszter menti terület 1990-ben, rövid fegyveres konfliktus után vált le Moldovától. Félmillió lakosának 97 százaléka egy 2006-ban rendezett népszavazáson a függetlenségre szavazott, de köztársaságukat mindmáig egyetlen állam se ismerte el, még a szakadárokat támogató - és e területen katonákat is állomásoztató - Oroszország sem.

A román jegybank vezető tisztségviselői megkérdőjelezték a kormány gazdasági előrejelzéseit

Első ízben történt meg, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) vezető tisztségviselői megkérdőjelezték a kormány gazdasági előrejelzéseit, illetve azt a képességét, hogy belátható időn belül kiegyenlítse a költségvetési hiányt - írja hétfői összefoglalójában a bukaresti Új Magyar Szó.

Romániai magyar sajtó: az RMDSZ-nek nem könnyű választani a kormányzás és az ellenzékiség között

Könnyen meglehet, hogy a társadalmi elégedetlenség okozta politikai instabilitás olyan helyzetet teremt, amelyben az RMDSZ-ben zajló vita – kormányon kell-e maradni, és meddig, milyen körülmények és feltételek közepette, vagy pedig ki kell lépni, mikor és hogyan – elvont akadémiai társalgássá válik - írja az ÚMSZ kimondatlanul is utalva arra, hogy nem tudni, mi lesz egyáltalán a jelenlegi - a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és az RMDSZ által alkotott - koalíció sorsa. Az "élet" megoldja a dilemmát, és akkor nem kell sem maradni, sem kilépni, mert nem lesz hol és honnan - állapítja meg a szerző.


Megosztott maradt az EU a génkezelt növények termesztését illetően

A miniszterek azt az európai bizottsági javaslatot vitatták, amely kezdeményezte, hogy az uniós tagállamok a jövőben szabadon dönthessenek arról: teljes területükön vagy egyes övezeteikben engedélyezik, korlátozzák vagy megtiltják a géntechnológiával módosított (GM) növények termesztését.

A Hamász vezetője az Izraellel való béketárgyalások beszüntetésére szólította fel Abbászt

A Hamász radikális palesztin szervezet száműzetésben élő vezetője, Háled Mesaal hétfőn arra kérte a Palesztin Hatóság vezetőjét, Mahmúd Abbászt, hogy szüntesse be a béketárgyalásokat Izraellel, mivel a moratórium lejárta után újrakezdődött a telepek építése az elfoglalt ciszjordániai területeken. A Hamász mindig is elítélte az Izraellel való békekötést, és azzal fenyegetett, hogy megpróbálja megzavarni a béketárgyalásokat.

Másfél év múlva repülhet a Virgin magánűrhajója

Másfél év múlva indulhat első útjára a Virgin társaság első magánűrhajója, a SpaceShipTwo típusú szerkezet - mondta hétfőn üzletemberek előtt a vállalat tulajdonosa, Richard Branson.

Meghalt egy lengyel katona Afganisztánban

Életét vesztette egy lengyel katona egy út mentén elrejtett pokolgép felrobbanása következtében hétfőn Afganisztánban - jelentette be a lengyel hadsereg Varsóban kiadott közleményében.

SPD-kongresszus: fordulat balra - ELEMZÉS

Hét végi országos kongresszusán a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) balra kanyarodott, búcsút mondva a bő tíz évvel ezelőtt, Gerhard Schröder pártelnöksége (és kancellársága) idején magáévá tett új baloldaliság gondolatától. Utóbbi lényege az állami gondoskodás korlátozása, a nagyobb egyéni felelősségvállalás szorgalmazása volt. A tíz hónapja pártelnökké választott Sigmar Gabriel viszont éppen ennek az ellenkezőjét: a szociális államot és annak megvédését nevezte a párt első számú feladatának.

Elérte az 1.300 dollárt az arany, 1.500 dollár fölé drágulhat jövőre

Minden korábbinál magasabbra, 1.300 dollárra emelkedett hétfőn az arany unciánkénti ára az azonnali (spot) kereskedésben, a világ legnagyobb aranybányászati társasága szerint pedig a nemesfém ára akár 1.500 dollár fölé is kúszhat jövőre.

Vulkán képződhet Szaúd-Arábia északnyugati részén

A Harrat Lunajjir nevű régió egyes részein a magma már egészen a földfelszín közelébe jutott, mintegy 30 ezer kis, illetve közepes erősségű földrengést okozva tavaly május-júniusban.

Tizenhárom év után ismét Belgrádban tárgyal az amerikai külügyminiszter

Boris Tadic szerb elnökkel és Vuk Jeremic külügyminiszterrel folytatandó tárgyalásainak fő témája a szerb-koszovói párbeszéd lesz - írta a Blic. Hírek szerint Washingtont élénken érdekli, mik lesznek az október második felében kezdődő egyeztetések témái. Az Egyesült Államok - akárcsak az Európai Unió - ellenzi, hogy újratárgyalják Koszovó jogállását, a volt szerbiai tartomány Washington, Brüsszel - és Pristina - szerint immár önálló állam, és ezen nem lehet változtatni.

Pakisztán a NAÜ kormányzótanácsának új elnöke

Hétfőtől Pakisztán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsának elnöke, pedig nem aláírója az atomsorompó-szerződésnek, és feltételezhető a pakisztáni atomprogram atyjáról, hogy egy általa vezetett hálózat titokban atomtechnológiát adott át Iránnak és Észak-Koreának.

Tőkés visszautasítja a románok és a magyarok részéről érkező támadásokat

Nagyváradi sajtóértekezletén Tőkés felidézte Corina Cretu román EP-képviselő kijelentéseit, amelyekkel "etnikai alapú szeparatizmus ádáz szorgalmazójának" minősítette a magyar képviselőt. "Mondja ezt egy olyan képviselőnő - Ion Iliescu exállamfő volt tanácsadója -, akinek pártja az új kezdet hajnalán, 1990-ben, bányászokkal verette szét a békés bukaresti tüntetőket" - jegyezte meg Tőkés. Utalt a Cotidianul című napilap egy cikkére, amely volt Securitate-ügynöknek, "idegen hatalmak" kiszolgálójának tüntette fel őt.

"DNS-vonalkód" adatbázist nyitottak meg Torontóban

A projekt hosszú távú célja, hogy a Földön élő valamennyi faj azonosítására alkalmas digitális adatbázist hozzanak létre, csökkentve ezzel a fajok azonosításának idejét és költségét. Ez nemcsak a természetvédelemben lenne hasznos, de az emberi egészségre veszélyes fajok számontartásában is - magyarázta Paul Hebert, a programot gondozó szervezet (International Barcode of Life Project, iBOL) tudományos igazgatója.

Brüsszel és az Imperial Tobacco megállapodása az illegális dohánykereskedelem ellen

A megállapodás értelmében a nagy-britanniai bejegyzésű ITL a következő húsz év során 300 millió amerikai dollárral - mostani árfolyamon 207 millió euróval - fogja támogatni az uniós végrehajtó intézmény, illetve annak csalás elleni hivatala (OLAF), valamint a tagállamok bűnüldöző hatóságai küzdelmét a cigarettacsempészet és -hamisítás ellen.

Rontott olajár-előrejelzés a IV. negyedévre és jövőre

Az eddig vártnál alacsonyabb lehet a nyersolaj átlagára az idei negyedik negyedévben, mert jövőre emelkedő termelést várnak, és gyenge a fejlett országok kereslete a Reuters 28 elemző és kormányzati intézmények véleményét összegző elemzése szerint.