rss      tw      fb
Keres

Izrael a gázai vizsgálatok lezárását kéri az ENSZ-ben

Izrael felszólította hétfőn az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, hogy zárja le a Gázai övezetben végrehajtott izraeli akciók vizsgálatát, azt hangoztatva, hogy a bizottság nem tárgyilagos Izraellel szemben.

Ashton sajnálja a zsidó telepbővítési moratórium végét

Sajnálkozását fejezte ki Catherine Ashton, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője amiatt, hogy Izrael nem hosszabbította meg a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére kihirdetett, múlt vasárnap lejárt moratóriumot.

Sztrájk a szlovén közszférában a bérek befagyasztása ellen

Mintegy 80 ezer szlovén rendőr, vámtisztviselő, újságíró kezdett hétfőn nyílt végű sztrájkot Szlovéniában: a közszolgálati alkalmazottak tiltakoznak a kormány terve ellen, amely két évre befagyasztaná a közalkalmazotti béreket.

Iránban betiltottak két ellenzéki pártot

Végleg betiltotta az iráni igazságszolgáltatás két, reformer szellemiségű ellenzéki párt tevékenységét, amelyet idén tavasszal ideiglenesen már felfüggesztettek - közölte hétfőn az igazságügyi hatóság szóvivője.

A kormánypárt és Chirac fizet a párizsi városházának, hogy ne pereljen

A párizsi közgyűlés hétfőn jóváhagyta azt a szocialista főpolgármester, a jobbközép kormánypárt és Jacques Chirac volt konzervatív államfő, korábbi főpolgármester közti megállapodást, amely alapján a fővárosi önkormányzat 2,2 millió eurós kártérítésért cserébe nem perli tovább az exelnököt, amiért az ő hivatali idejében fiktív állásokat hoztak létre a városházán.

Megkezdik a NATO új stratégiájának megvitatását

A mindössze tucatnyi oldalon megfogalmazott dokumentumot először kedden vitatják meg a diplomaták Anders Foght Rasmussennel, majd a módosított terv a külügy- és védelmi miniszterek októberi tanácskozása elé kerül, s végül a novemberi lisszaboni NATO-csúcson döntenek a stratégiáról.

Ellenzékinek adott igazat Oroszországban a bíróság

Szergej Udalcov ellenzékinek adott igazat hétfőn egy moszkvai kerületi bíróság a rendőrséggel szemben, s az orosz jogvédők ezt a tényt "forradalomként" ünnepelték.

Az internetes megfigyelés megkönnyítésén dolgoznak az amerikai biztonsági szolgálatok

Az internetes adatcsere hatósági megfigyelését megkönnyítő új jogszabályokon dolgoznak az amerikai biztonsági szolgálatok és az igazságügyi minisztérium szakemberei, mert a telefon helyett egyre többen a világhálón kommunikálnak - közölte hétfőn a The New York Times.

Csecsemőkereskedőket ítéltek halálra Kínában

A Li Ti-csi (Li Diji) és Vu Suj-csing (Wu Suiqing) vezette bűnszövetkezet egy év alatt összesen 46 elrabolt fiúcsecsemőt adott el vidéki kínaiaknak Csüancsou (Quanzhou) város környékén. A kicsik ára 30-40 ezer jüan, vagyis körülbelül 920 ezer és 1 millió 200 ezer forint között mozgott.

NATO-légicsapások Pakisztánban, félszáz halott

A lázadók szombaton rajtaütöttek egy határ menti afgán előőrsön, s a katonai szövetség észak-vazirisztáni művelete erre adott válasz volt.

Visszaestek a nyugat-európai értéktőzsdék, az arany újabb rekordon

Új, átfogó gazdasági adatok híján hétfőn vállalati hírek irányították a piacokat, csekély forgalomban. Délelőtt az élelmiszeripari részvények felhúzták a fő mutatókat a Unilever amerikai terjeszkedésének hírére, délután lejjebb nyomták őket a gyógyszerrészvények arra a hírre, hogy nem sikerült a legnagyobb európai biotechnológiai cég, az Actelion egyik gyógyszerkísérlete.

Eladják a Montenegro Airlines 30 százalékát

A montenegrói állami légitársaság 30 százalékos részét kínálják hétfőtől eladásra a montenegrói privatizációs hatóságok. Pályázni december 15-ig lehet.

A libanoni elnök bírálta a Haríri-gyilkosságot vizsgáló ENSZ-bíróság működését

A köztársasági elnök szerint a világszervezet által kinevezett törvényszék hitelessége a libanoni biztonsági szolgálat négy, 2005-ben letartóztatott tábornokára vonatkozó kiszivárogtatások miatt gyengült meg. A katonai vezetőket azóta bizonyítékok hiányában szabadon engedték.

Bezúzatta a Pentagon egy volt kém afganisztáni emlékiratait

Amerikában nem először fordul elő, hogy egy volt hírszerző könyve vitát váltott ki azzal kapcsolatban, hogy állambiztonsági szempontból valóban fenyegetést jelent-e. Anthony A. Shaffer tartalékos alezredes Operation Dark Heart (A Sötét Szív hadművelet) című kötete azonban feltehetően az első olyan könyv az Egyesült Államokban, amelyet a kinyomtatása után be is zúztak.

Náci vezéreket ábrázoló bábukat árulnak Csehországban

Bár az ilyen bábuk árusítása több európai országban törvénybe ütköző lenne, csehországi árusításuk jogszerű - állították a rádió által megszólaltatott jogászok. Egybehangzó véleményük szerint bűncselekményről, törvénysértésről csak akkor lenne szó, ha a bábukat a nácizmus népszerűsítésének vagy támogatásának szándékával árusítanák.

Kezdetét vette a tálibok elleni kandahári offenzíva

Hosszú előkészületek után az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) csapatai megkezdték a tálibok elleni, eredetileg júniusra tervezett és azóta már többször elhalasztott offenzívát a szélsőséges felkelők fellegvárának számító dél-afganisztáni Kandahár környékén - tájékoztatott hétfőn a tartományi rendőrfőnök.

Koncentráció az amerikai fapadosoknál is

Folytatódik a koncentráció az amerikai repülési iparban, ezúttal már a fapadosoknál is: hétfőn a Southwest Airlines egy kis rivális, az AirTran átvételét jelentette be.

Száz fölött van a Fanapi tájfun áldozatainak száma Dél-Kínában

A halottak és eltűntek kétharmadáért a földcsuszamlások és a nagy mennyiségű csapadék miatt lezúduló, hömpölygő sár tehető felelőssé - tájékoztatott a katasztrófa sújtotta dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartomány szóvivője. Egy hegyi bánya közelében történt gátszakadás miatt 28-an vesztették életüket, míg az árvizek 18 ember életét követelték.

Traian Igas az új román belügyminiszter

Traian Igas Románia új belügyminisztere; a kinevezéséről szóló rendeletet hétfőn délután írta alá Traian Basescu államfő néhány órával azután, hogy az előd, Vasile Blaga lemondott.

Saját gyártmányú járműve okozhatta a Segway-gyáros halálát

A 62 éves James Heseldent, a Segway-üzemet megvásárló üzletembert holtan találták a Wharfe folyóban, és egy Segway feküdt mellette. Valószínűleg belezuhant egy szikláról járművével a vízbe a 9 méter magas partfalról.

Trichet mérsékelt ütemű európai kilábalást vár

Megerősítette Trichet azt az álláspontját is, hogy az unióban szorosabb ellenőrzésnek kell alávetni a tagállamok nemzeti költségvetését. Egyetértett azzal, hogy sújtsák előre meghatározott szankciókkal azokat a tagországokat, amelyek megszegik az uniós pénzügyi előírásokat.

Sarkozy: Párizsban tarthatnák a közel-keleti béketárgyalások következő fordulóját

A francia elnök arra fogja kérni a palesztin elnököt - továbbá az izraeli kormányfőt és az egyiptomi államfőt -, hogy még október vége előtt tartsanak tárgyalásokat a francia fővárosban a közel-keleti békéről; ezt maga Nicolas Sarkozy jelentette be hétfőn Párizsban Mahmúd Abbásszal tartott közös sajtótájékoztatóján.