rss      tw      fb
Keres

Egyesül a két lengyel állami energiaszolgáltató

A legnagyobb lengyel energiaszolgáltató, a PGE felvásárolja privatizálásra kiírt állami versenytársát az Energát. A Rzeczpospolita híre szerint az Energa 84,19 százalékának vételára 7,5 milliárd zloty (1,88 milliárd euró).

George Mitchell: közös nevezőt kell találni Izrael és a palesztinok között

Az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy közös nevezőt találjon Izrael és a palesztinok között az egy hónapja megkezdődött közvetlen közel-keleti béketárgyalások összeomlásának kivédése érdekében - hangsúlyozta csütörtökön George Mitchell amerikai közel-keleti különmegbízott a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel Rámalláhban folytatott tárgyalást követően.

A szerb jegybank ismét beavatkozott a dinár védelmében

A szerb központi bank csütörtökön eurót adott el a dinár védelmében, az idén már sokadszor. A bank idén eddig több mint 2 milliárd eurót fordított a dinár lejtmenetének megállítására.

Az IMF 18,5 tonna aranyat adott el augusztusban

Az ügylet annak a tavaly elhatározott tervnek a része, amely szerint összesen 403,3 tonnával csökkentik az IMF aranytartalékát, ami a teljesnek az egynyolcada.

Szakemberhiányra panaszkodnak az amerikai cégek Németországban

Szakemberhiányra panaszkodnak a Németországban működő amerikai cégek: az amerikai kereskedelmi kamara szerint a cégek több mint fele attól tart, hogy a megfelelő szakemberek hiánya a jövőben már a céges növekedés korlátjává válik.

Az ukránok 43 százaléka kész lenne fegyverrel védeni a hazáját

A Rating csoport kutatásába bevont ukránok 38 százaléka nem áll készen arra, hogy hazáját fegyverrel védje, míg 19 százaléka nem tudott dönteni. A megkérdezettek közül a férfiak 55 százaléka, a nők 34 százaléka nyilatkozott úgy, hogy fegyvert fogna, ha a helyzet úgy alakulna – adta hírül csütörtökön a liga.net ukrán üzleti hírportál.

Kemény orosz válasz a Medvegyev útitervei miatti japán tiltakozásra

Az orosz külügyminisztérium szóvivője szokásos heti sajtóértekezletén reagált a japán vezetők tiltakozására. Dmitrij Medvegyev államfő szerdán Kamcsatkán kilátásba helyezte: hamarosan ellátogat a Kuril-szigetekre, mire a japán kormány felszólította, hogy tegyen le erről, mert ez negatív hatással lenne a kétoldalú kapcsolatokra és "határozott válaszlépéseket vonna maga után".

Lengyelország bírálja az EB a nyugdíjreform-költség elszámolási javaslatát

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a nyugdíjpénztári rendszerből adódó kiadási többlet meghatározott részét öt éven át lehet leírni, ha az adott ország államháztartási hiánya meghaladja a GDP 3 százalékát, és/vagy az államadósság nagyobb a GDP 60 százalékánál.

Üdvözli az EU az ír és portugál konszolidációs bejelentéseket

A csütörtöki brüsszeli pénzügyminiszteri találkozó más résztvevői is igyekeztek csillapítani az Írország és Portugália pénzügyi problémáiról szóló híresztelések nyomán felkavarodott kedélyeket is. A finn Jyrki Katainen például arról beszélt, hogy "a helyzet nem annyira aggasztó, mint amennyire a piacok látják".

Rekordszámú indiai milliárdos

Idén 17 új milliárdos került fel India legvagyonosabb embereinek a Forbes India című magazin által összeállított listájára, ezzel minden korábbit meghaladóan már 69 milliárdos van a kontinensnyi országban.

Új rendszámtáblák Szerbiában - Kézzelfogható jele is lesz a vajdasági körzethatár-módosításnak

Hamarosan kézzelfogható jele is lesz a vajdasági magyarok egyik régi, hamarosan megvalósuló követelésének, a bácskai-bánáti körzethatár-módosításnak; a januárban megjelenő új szerbiai rendszámtáblákon külön betűjele lesz Magyarkanizsának (Kanjiza), Zentának (Senta) és Adának.

A várnál nagyobb ütemben nőtt az amerikai GDP a II. negyedévben

A GDP 1,7 százalékkal emelkedett az április-június közötti időszakban az egy évvel korábbihoz képest a minisztérium most közölt harmadik, egyben végleges felülvizsgálata szerint. A szakértő 1,6 százalékra számítottak. Az előző, második revízió is 1,6 százalékról szólt. Az első becslés még 2,4 százalékos növekedést valószínűsített.

Egy italgyáros vezeti a kínai krőzusok listáját

Mintegy 2,4 billió forintnyi (12 milliárd dolláros) vagyonával a hangcsoui (Hangzhou) Wahaha italgyár alapítója, Cung Csing-hou (Zong Qinghou) a legtehetősebb kínai, aki a tavalyi 12. helyről került a gazdagok idei rangsorának elejére.

Az AIG megállapodott az állami támogatás visszafizetéséről

Az AIG és az amerikai kormány megállapodott arról a tervről, aminek a keretében az amerikai biztosító teljes egészében visszafizeti a pénzügyi válság idején mentőövként kapott állami támogatást.

Felháborodást váltott ki a berlini falnál játszódó lövöldözős játék

A játék a lőni vagy letartóztatni dilemmára épül, amely gyakorlatilag azt jelentette, hogy a határőröknek fegyverrel vagy anélkül mindenképpen meg kellett állítaniuk a határsértőket. A katonák válogatás nélkül sem lövöldözhetnek, mert azzal akár hadbíróságra is kerülhetnek, miközben Kelet-Németországgal szemben is erősödne a nemzetközi politikai nyomás.

A román kormány eltörölte a minimáladót

A román kormány október elsejétől eltörölte a cégekre nyereségességüktől függetlenül korábban kirótt "minimáladót" (átalányadót), egyben bevezetett néhány gazdaságélénkítő intézkedést a nagy értékű befektetések ösztönzésére, illetve a fiatal vállalkozók támogatására.

Ismét bíróság előtt áll Verena Becker egykori RAF-terrorista

Az 58 éves Beckert azzal vádolja az ügyészség, hogy társtettesként volt részese Siegfried Buback szövetségi főügyész és két kísérője 1977 áprilisában történt meggyilkolásának. A bíróság 17 tárgyalási napot tűzött ki, és számos tanút szándékozik meghallgatni.

Delfinhalászhálókat rongáltak meg környezetvédők Japánban

A hatóságok azt próbálják kideríteni, hogy az esetnek köze van-e ahhoz a közleményhez, amelyet a Black Fish nevű európai természetvédelmi szervezet tett közzé a honlapján. A környezetvédők arról számoltak be, hogy a szeptember 2-án megkezdődött vadászidény óta a búvárjaik összesen hat olyan halászhálót hasítottak szét, amelyekben delfineket tartottak fogva, és így sok állatnak sikerült visszaúsznia a nyílt vizekbe.

Romák-EU-Francia lapok: Barroso békülni akart Sarkozyvel

A romák Franciaországból történt tömeges kitoloncolása ügyében hozott európai bizottsági döntés politikai kompromisszum, mivel a testület elnöke, José Manuel Barroso mindenáron békülni akart a francia elnökkel - hangsúlyozták a csütörtöki francia napilapok brüsszeli tudósításaikban.

Az AIG eladja japán életbiztosítóit a Prudentialnek

Mintegy 4,8 milliárd dollárért értékesíti két japán életbiztosító-leánycégét az állami ellenőrzés alatt álló amerikai AIG biztosító, brit riválisának, a Prudentialnek.