rss      tw      fb
Keres

Ukrajna a jövő héten dönt a gabonaexport tilalmának a lehetőségéről

Másfél hete az ország mezőgazdasági minisztere azt mondta, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik az idei gabonaexportot, és ha a belföldi piacon hiány veszélye lépne fel, akkor kvótát vezetnének be a kivitelre, amit akár meg is tiltanának.

Pristinai sajtó: belpolitikai válság Koszovóban az államfő lemondása miatt

A legnagyobb példányszámú lap, a Koha Ditore azt írta, előre hozott választásokhoz vezethet Sejdiu lemondása, ha pedig ez a forgatókönyv valósul meg, akkor késedelmet szenvedhetnek a küszöbönálló szerb-koszovói tárgyalások.

Melegeket gyűjtött be a rendőrség Pekingben

A rendőrség rohamrendőrökkel együtt szállta meg vasárnap, majd hétfőn éjjel a kínai főváros északi részén fekvő Mutanjüan (Mudanyuan) parkot, amely a pekingi homoszexuálisok legfőbb találkozóhelye - mondta el Kuo Ce-jang (Guo Ziyang), a Pekingi Meleg Munkacsoport egyik projektvezetője.

A gáz áráról Medvegyev sem állapodott meg Kínában

A Dmitrij Medcvegyev kínai látogatásán hétfőn aláírt dokumentumok jelentős része azt a kétoldalú energetikai szövetséget formálja meg, amelynek gondolatát 2006-ban vetett fel Vlagyimir Putyin akkori elnök Pekingben, de a gáz árában hatéves tárgyalások után sem állapodtak meg a felek - írták az orosz lapok kedden.

Bezúzták egy amerikai ügynök emlékiratait

Anthony Shaffer könyve, az Operation Dark Heart című kötet az eredeti tervek szerint augusztus 31-én jelent volna meg, a volt ügynök Afganisztánban töltött idejéről írt benne.

Bojkottal fenyegetőző orosz művészek a Louvre-kiállítás előtt

A kortárs orosz művészetnek szentelt, a párizsi Louvre-ban októberben nyíló kiállítás bojkottjával fenyegetőznek orosz festők, mert a moszkvai kulturális tárca döntésére elmozdítottak olyan alkotásokat, amelyek "sértők lehetnek" Vlagyimir Putyin kormányfőre nézve.

Közzétették Brüsszelben a 2009. évi pénzügyi jelentést

Az Európai Bizottság által kedden közzétett 2009. évi pénzügyi jelentés tanúsága szerint az unió tavaly az előirányzatok 97 százalékát használta fel, ami nem tér el lényegesen a 2008. évi 98 százalékos adattól.

Október-novemberben Horvátország ismét a kötvénypiacokra lép

Kormányzati források szerint a múlt hónapban megemelt államháztartási hiánycél - a GDP 4,2 százaléka, a korábbi 2,5 százalékos cél helyett - 14 milliárd kunára (2,58 milliárd dollárra) növeli a szükséges hitelfelvételt 8,6 milliárd kunáról.

Az Európai Bizottság 780 millió euróval ösztönzi a stratégiai IKT-kutatásokat

A kiírás keretében 2011 folyamán összesen 780 millió euró értékű projekttámogatás lesz pályázható, egyebek közt a jövő internete, a robotika, az intelligens és beágyazott rendszerek, a fotonika, az energiahatékonyságot javító IKT-k, valamint az "egészség és jólét az idősödő társadalomban" témakörben.

Keletnémet gyerekkora áruhalmozóvá tette Merkel kancellárt

Az 56 éves politikus a Superillu magazinnak mesélt arról, hogy túltölti konyhaszekrényeinek készleteit, mert azt szokta meg, hogy mindent eltett, amit csak lehetett abban a gazdaságban, amely szűkölködött a javakban.

Lapszemle: az RMDSZ-nek egyensúlyt kell találnia helyi szervezetekkel

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) két szerep között kell megfelelő egyensúlyt találnia, mégpedig nem a kormányzati és az ellenzéki szerep, hanem a helyi (főleg az önkormányzatokban működő) szervezetei és a központi RMDSZ tevékenysége között - fejti ki keddi számában a Hargita Népe.

Medvegyev orosz elnök közölte, ő dönt Moszkva új polgármesterének személyéről

Az államfő, aki jelenleg hivatalos látogatáson Kínában - Sanghajban - tartózkodik, azt követően nyilatkozott, hogy aláírta Jurij Luzskov elmozdításáról szóló rendeletet. Medvegyev kijelentette: a javasolt jelölteket megfontolja, majd határoz arról, ki irányítja az orosz fővárost.

Lapszemle: a romániai átvilágítási törvény alkalmatlan az egykori besúgók kiszűrésére

A lap szerzője arra utal, hogy Romániában újabb átvilágítási hullám csapott fel a napokban, miután kiderült, hogy több politikus is fennakadt a volt titkosrendőrség irattárát vizsgáló tanács (CNSAS) hálóján. "Az illetők állítólag besúgók voltak, de az is lehet, hogy nem. Mert még az sem egészen világos, hogy erről voltaképp ki is hivatott megkérdőjelezhetetlen ítéletet mondani, hiszen az időközben módosított átvilágítási törvény szerint már csak akkor lehet ezt a bélyeget rásütni valakire, ha az átvilágítók vizsgálatának eredményét bíróság is megerősíti" - írja.

Csődvédelmet kért a japán Takefuji nagybank

A fogyasztási hitelek területén piacvezető bank adóssága meghaladja az 5 milliárd dollárt. A társaság hétfőn még cáfolta, hogy csődvédelmi kérelmet készít elő, kedden viszont már azt közölte, hogy beadta az indítványt az illetékes bírósághoz, miután nem sikerült a pénzügyi helyzet stabilizálásához tőkeerős partnert találnia.

Guardian: "Szétlopják a fémtolvajok a brit vasutat"

A vezető brit baloldali napilap beszámolója szerint a kínai és az indiai gazdaság meredeken emelkedő fémkeresletét a brit vasúti infrastruktúra is megszenvedi, ugyanis az egekbe szökő árak hatására rekordszintet ért el a fémtolvajlás a brit vasutak mentén.

Román sajtó: Blaga lemondásával a kormányból távozott a Basescuval dacolni képes utolsó személy

A Ziarul Financiar és az Adevarul felhívja a figyelmet arra, hogy nem egyszerű minisztercsere, hanem a belpolitikai erőviszonyok részleges átrendeződése történt meg. Bár Blaga a közvélemény előtt azzal indokolta leköszönését, hogy a megszorító intézkedések ellen tiltakozó rendőrök múlt heti felvonulása nyomán Basescu államfő lemondott a személyi védelmét érintő rendőrségi szolgálatról, a kommentárok szerint ezt a "lelépést" maga az államfő kényszerítette ki.

Luzskov leváltása - reagálások, értékelések

Jurij Luzskovnak két választása volt: lemond, vagy az elnök váltja le kemény indoklással - jelentette ki Natalja Tyimakova, Dmitrij Medvegyev elnök sajtótitkára a moszkvai polgármester leváltása után, s megerősítette, hogy Luzskov korábban egy hét gondolkozási időt kapott.

Tovább mélyült a szakadék gazdagok és szegények között Amerikában

Az amerikai népszámlálási hivatal kedden ismertetett adatai szerint a legjobban az évi 100 ezer dollárnál többet kereső réteget kitevő 20 százaléknál halmozódott fel az összes jövedelem 49,4 százaléka. Ezzel szemben a szegénységi küszöb alatt élőkre mindössze 3,4 százalék jutott.

Román sajtó: Blaga lemondásával a kormányból távozott a Basescuval dacolni képes utolsó személy

Vasile Blaga belügyminiszter lemondásával távozott a román kormányból a Traian Basescuval dacolni képes utolsó személy, így a kabinet irányítása most már teljes mértékben az államfő kezébe került - így értékelik szinte egyöntetűen a keddi román lapok a tárca élén történt változást.

Az újságírókat és forrásaikat védő sajtótörvény készül Ausztráliában

Az ausztrál törvényhozók az újságírók forrásait védő törvénytervezetet tártak a választások óta először összeülő parlament elé kedden: a tervezetet egy a győztes párttal szövetségre lépett független képviselő, Andrew Wilkie ismertette.

Venezuela nukleáris energiaprogram indítását fontolgatja

Nukleáris energiaprogram indítását fontolgatja a venezuelai kormány. Hugo Chávez elnök hétfőn azt közölte, hogy már készülnek az első tanulmányok a program megvalósíthatóságára.

Túl van az első parlamenti próbatételen az ausztrál kormány

Túl van az első parlamenti próbatételen a minimális többséggel rendelkező új ausztrál kormány: a képviselőház elnökévé választották kedden Julia Gillard miniszterelnök jelöltjét, Harry Jenkinst.