rss      tw      fb
Keres

Az Egyesült Államok növelte robotrepülőgépes támadásait Pakisztánban

Már 20 támadást hajtott végre az amerikai haderő szeptemberben Pakisztánban pilóta nélküli, távirányítású repülőgépekkel, többet, mint eddig bármikor egy hónap alatt - közölték pakisztáni és amerikai források.

A Le Monde megfigyelt informátorát egy másik ügy miatt őrizetbe vették

Őrizetbe vette kedden a francia rendőrség David Sénat-t, az igazságügyi minisztérium volt főtanácsadóját, akit korábban a Le Monde informátoraként azonosítottak a Bettencourt-ügy nyomozati anyagának kiszivárogtatását vizsgáló titkosszolgálatok - erősítette meg a rendőrség az Europe 1 kereskedelmi rádió értesülését.

WSJ: Európa elleni terrortámadásokat próbál megakadályozni Pakisztánban a CIA

Egy európai célpontok elleni terrortámadás-sorozat megakadályozása érdekében a CIA drasztikusan növelte a pakisztáni törzsi területeken tevékenykedő iszlamista szélsőségesek elleni légi csapások számát - közölte kedden a The Wall Street Journal.

Nigériában fegyveresek elraboltak egy iskolabuszt 15 gyerekkel

Jóllehet külföldi olajmunkásokat és nigériai felnőtt polgári személyeket váltságdíj reményében viszonylag gyakran rabolnak el a Niger folyó deltavidékén, Geoffrey Ogbonna rendőrségi szóvivő szerint Abia államban ez az első alkalom, hogy az emberrablók iskolásokat hurcoltak el.

Egy EP-bizottság megszavazta az uniós külügyi szolgálat költségvetési megvalósíthatóságáról szóló jelentést

A közlemény szerint a magyar EP-képviselő a bizottság ülésén az erős és jól működő diplomáciai szervezet mellett érvelt, "gondos és előrelátó előkészítést, költséghatékony létrehozást, valamint kiszámítható és átlátható működést kér számon az Unió frissen létrejövő, az egységes diplomáciai fellépést segítő háttérszervezetétől".

A közszolgálati sztrájk miatt több órás a várakozás a szlovén határátkelőkön

Szlovéniai sajtóbeszámolók szerint az egyedüli schengeni külső határnak számító Horvátország felé jelentősen megnehezedett a közlekedés. Akadnak olyan határátkelők, ahol kedden délután már 8-9 órás volt a várakozási idő, mert a vámosok és a határőrök munkalassítással csatlakoztak az általános sztrájkhoz.

Petraeus szerint a tálibok "közeledtek" az afgán kormányhoz és NATO-hoz, a tálibok tagadnak

Az afganisztáni táliboknak a kormányhoz és a NATO vezette nemzetközi erőkhöz való "közeledéséről" beszélt keddi interjújában David Petraeus, az Afganisztánban szolgáló amerikai és nemzetközi erők parancsnoka, aki szerint a lázadók egyes kisebb csoportjai a fegyveres harc beszüntetésének gondolatával is foglalkoznak. A tálibok tagadják, hogy felvették volna a kapcsolatot a kormánnyal vagy a nemzetközi erőkkel.

Emelkedtek az amerikai családiház-árak júliusban

Már a negyedik egymást követő hónapban emelkedtek az amerikai családiház-árak júliusban - ez derült ki a kedden ismertetett S&P/Case-Shiller lakásárindexből.

Nőtt a német infláció

A német infláció szeptemberben éves összehasonlításban 1,3 százalékra nőtt az augusztusi 1,0 százalékról - közölte előrejelzését a német szövetségi statisztikai hivatal kedden. A szakértők is 1,3 százalékos szeptemberi éves inflációra számítottak.

Feloszlatták a moldovai parlamentet, november 28-án tartják a választásokat

Mihai Ghimpu, az egykori szovjet tagköztársaságot 2009 óta vezető, Európa-barát koalíció egyik fontos vezetője aláírta a rendeletet, amely megnyitja az utat egy új kormány megalakulása előtt. Európa egyik legszegényebb országában a négy pártot tömörítő Szövetség az Európai Integrációért és az ellenzéki kommunisták harcolnak a hatalomért. Utóbbiakat mindössze egy éve ütötték ki a nyeregből, s most szeretnének visszatérni Moldova élére.

Megszülethet a héten a koalíciós megállapodás Hollandiában

A kabinetben a júniusi választásokon győztes, jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD), valamint a jelenleg ügyvezetőként kormányzó Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) vesz majd részt, de a parlamentben támogatja őket a szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) is.

Kalifornia korlátozza a gyermekjátékok kadmiumtartalmát

Kalifornia korlátozza a gyermekjátékokban található kadmium és más nehézfémek mennyiségét, miután kiderült, hogy egyes olcsó, gyermekeknek szánt fémékszerek nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket az egészségkárosító anyagokat.

Foglalkoztatási rekordot hozhat a fellendülés Németországban

Minden korábbinál több embernek lehet munkája Németországban a gazdasági fellendülés hatására; a berlini DIW gazdaságkutató intézet kedden bemutatott elemzése szerint 2011-ben 40,4 millióra emelkedhet a munkaviszonyban állók száma, vagyis csecsemőtől aggastyánig csaknem minden második ember dolgozni fog a 82 milliós országban.

Támogatja Albánia és Bosznia vízummentességét az illetékes EP-bizottság

A kedvező bizottsági döntést követően a képviselőtestület előreláthatólag októberben szavaz a két délszláv köztársaság polgárainak vízummentességéről. Ha az uniós tagállamok kormányai is jóváhagyják a döntést, Albánia és Bosznia-Hercegovina polgárai néhány hónapon belül éppúgy élvezhetik az engedély nélküli utazás lehetőségét az Európai Unió határain belül, mint a többi volt jugoszláv köztársaság lakói.

Rekordon Írország törlesztésbiztosítási árazása Londonban

Elsősorban az ír bankrendszer újratőkésítésének költségei okozta befektetői aggodalmak miatt rekordra emelkedett a keddi londoni kereskedésben az euróövezeti tag Írország államadósság-törlesztési leállásának kockázatára köthető határidős piaci biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) árazása.

A szlovák jegybank javított az idei GDP-várakozásán

A szlovák központi bank kedden javított az ország idei gazdaságnövekedési várakozásán, elsősorban az export vártnál kedvezőbb alakulása miatt. Ezzel egyidejűleg rontott a következő két év GDP-bővüléssel kapcsolatos előrejelzésén a kormány költségvetési konszolidációs csomagja miatt.

Jobb átláthatóságot sürget az európai ombudsman

"Az európai polgároknak csak akkor lesz meg a kellő bizalmuk, és akkor lesznek hajlandóak tevékenyen részt venni az unió demokratikus életében, ha azt érzik, hogy az EU-adminisztráció átlátható, hozzáférhető és elszámoltatható" - hangsúlyozta Nikiforosz Diamandurosz, a Transparency International nevű szervezettel közösen tartott brüsszeli sajtórendezvényén.