rss      tw      fb
Keres

Kárpótlást fizet egy német iskola a megrontott fiataloknak

Több hónapi hallgatás után egy német iskola vezetősége úgy döntött, hogy kárpótlást fizet azoknak a személyeknek, akiket iskolaéveik alatt tanáraik, nevelőik megrontottak, szexuálisan zaklattak.

Kínai nyomás a Nobel-békedíjról döntő bizottságra

Másfél héttel a kitüntetés odaítélése előtt a norvégiai Nobel-intézet igazgatója, Geir Lundestad az NRK tévécsatorna egyik adásában elmondta, hogy Fu Jing (Fu Ying) kínai külügyminiszter-helyettes nemrég a "norvég-kínai kapcsolatok megromlásával" fenyegetőzött, amennyiben a békedíjat egy kínai ellenzékinek ítélnék oda. Lundestad elmondta, hogy Peking már hasonló eszközöket vetett be 1989-ben is, amikor a dalai láma kapta meg a kitüntetést.

Megszorításokat vezet be a szlovén kormány

Borut Pahor szlovén kormányfő kedden közölte: az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a központi költségvetés GDP-arányos - vagyis a hazai össztermékhez (GDP) mért - hiánya 2011-ben 1 százalékponttal 4,5 százalékra mérséklődjön.

Leváltották Luzskov moszkvai polgármestert - ÖSSZEFOGLALÓ

Dmitrij Medvegyev orosz államfő kedden bizalomvesztés indokával rendeleti úton, azonnali hatállyal eltávolította tisztségéből Jurij Luzskov moszkvai polgármestert.

Bizalmi szavazást kér Berlusconi

Az olasz média korábban úgy gondolta, Berlusconi nem kockáztatja meg a bizalmi szavazást, amely sikertelenség esetén automatikusan kormánya végét jelentheti.

Borúlátóak az amerikai vezérigazgatók

Borúlátóbbá váltak a harmadik negyedévben az amerikai vállalati vezérigazgatók, öt negyedévi egyre optimistább hangulat után - derül ki a Business Roundtable kedden ismertetett felméréséből.

Új brit munkáspárti vezető: "hiba volt az iraki háború"

Hiba volt a brit részvétel az iraki háborúban - mondta kedden a brit Munkáspárt kelet-európai származású új vezetője és miniszterelnök-jelöltje, aki a keleti EU-tagországok munkavállalóinak korlátozás nélküli beengedését is alig burkoltan bírálta.

Szlovák nyelvtörvény - A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala elégedetlen a módosítással

"Amennyiben a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa (parlamentje) is megszavazza ezeket a módosító javaslatokat, a törvény szigora néhány esetben ugyan árnyalatnyit enyhül, alapjaiban azonban nem módosul, a kisebbségek nyelvhasználatát továbbra is hátrányosan érinti és félreértelmezésekre adhat lehetőséget" - áll az SZMK kedden kiadott nyilatkozatában.

Az RMDSZ nem érdekelt a koalíció felbomlásában

A szövetség elnöke - egyben Románia miniszterelnök-helyettese - egy kérdésre válaszolva leszögezte: "Amennyiben az RMDSZ egyszer majd úgy ítéli meg, hogy a jelenlegi koalíció nem működőképes, akkor azt egyértelműen és világosan ki fogjuk mondani, és nem úgy fogjuk kinyilvánítani nemtetszésünket, hogy támogatunk egy másik politikai szervezet által benyújtott bizalmatlansági indítványt. Természetesen, semmilyen ellenzéki indítványt nem fogunk támogatni".

Vegyesen végeztek a nyugat-európai értéktőzsdék, az arany újabb rekordon

Kedden tovább rontották a hangulatot a hitelminősítők Írországhoz intézett figyelmeztetései, a euróövezeti adósságválság visszaköszönő réme által okozható, nagyobb piaci visszaesést azonban megakadályozta a híresztelés, hogy az Európai Központi Bank (EKB) ír kormánykötvényeket vásárolt. Délután újabb rossz hírek érkeztek: az Egyesült Államokban szeptemberben február óta a legalacsonyabbra süllyedt a fogyasztói bizalom, és a szezonálisan kiigazított lakásárak még júliusban is csökkentek.

Halálbüntetés helyett csupán 15 év börtönt kap az egyiptomi ingatlanmágnás

Egyiptom egyik leggazdagabb üzletemberét, Hisam Talaat Musztafát, aki egyúttal a kormánypárt egyik prominens tagja is, 2008-ban vették őrizetbe és 2009 májusában ítélték halálra, miután bebizonyosodott: 2 millió dollárt fizetett egy nyugalmazott egyiptomi rendőrtisztnek azért, hogy megölje Musztafa egykori szeretőjét, az akkor 30 éves libanoni popcsillagot, Suzanne Tamimot. A gyilkossággal megbízott Mohszen esz-Szukkari Dubajban végzett az énekesnővel, aki azért utazott oda, hogy szakítson a házas Musztafával.

Chan: a WHO nem becsülte túl a H1N1-veszélyt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem becsülte túl a H1N1 influenzavírus okozta veszélyt, és a lehetséges legjobb döntéseket hozta az új vírusról rendelkezésére álló információk alapján - jelentette ki kedden Margaret Chan, a WHO vezérigazgatója, aki tavaly júniusban úgy döntött, hogy világméretű járványnak minősítsék az új típusú influenzás megbetegedéseket.

A Gazprom Macedóniával tárgyal a Déli Áramlathoz való csatlakozásról

Zoran Sztavreszki macedóniai miniszterelnök-helyettes honlapját idézve az Interfax hírügynökség azt írta: Macedónia mindent elkövet, hogy meggyőzze a Gazpromot Macedónia bekapcsolásáról a projektbe, s arról, hogy a vezeték áthaladhat Macedónián is.

A leváltott Luzskov nem akar távozni a politikai életből

Luzskov a leváltásáról szóló reggeli elnöki döntés után levélben tájékoztatta a Vlagyimir Putyin kormányfő vezette, kormányzó Egységes Oroszország Pártot, hogy kilép a tagjai közül, mert az utóbbi időben az ellene folytatott "teljesen alaptalan" sajtókampány során semmiféle támogatást nem kapott a párttól.

A korrupció ellen harcol a Daimler vezetése

A legfelső szintre emeli a korrupció megfékezésének ügyét a Daimler. A német társaság keddi közleménye szerint hatról hét főre bővítik az igazgatóság létszámát, az új tag feladata pedig a korrupció elleni harc irányítása lesz.

Valószínűleg meghalt az al-Kaida egy magas rangú parancsnoka

Valószínűleg megölte egy amerikai légicsapás az al-Kaida terrorszervezet egyik magas rangú, pakisztáni és afganisztáni akciókért felelős parancsnokát - közölték kedden pakisztáni hírszerző források.

Ukrajna még az idén értékesíti az állami távközlési vállalatot

A kormány 10-12 milliárd hrivnya (1,25-1,5 milliárd dollár) bevételt vár a 93 százaléknyi állami tulajdonrész nyílt aukciós értékesítésétől. Erre még az év vége előtt sor kerül - derül ki egy kedden ismertetett kormánydöntésből.

Koszovó és a boszniai Szerb Köztársaság között vont párhuzamot a szerb belügyminiszter

"Ha egyesek szerint érthető, hogy az Egyesült Államok támogatja a tőle több tízezer mérföldre lévő koszovói albánokat, akkor az különösen ésszerű, és még inkább belátható, hogy Szerbia hajlik rá, hogy segítse a boszniai Szerb Köztársaságban élő szerbeket" - idézte a szerb belügyminisztert az Oslobodjenje című szarajevói napilap.

Londoni elemzők: Luzskov menesztése "jelentős" fejlemény, változhat a besorolás is

Több szempontból is "igen jelentős", jó eséllyel az üzleti viszonyokat is befolyásoló fejleménynek nevezték londoni felzárkózó piaci elemzők Jurij Luzskov moszkvai polgármester kedden bejelentett menesztését, amelynek nyomán hitelminősítői vélemény szerint romolhat az orosz főváros adóskockázati besorolása is.

Washington repülőtéri testszkennerek rendszerbe állítását sürgeti az ENSZ tagállamaiban

A felszólítást hivatalosan Montrealban Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter intézi majd a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO), az ENSZ szakosított intézménye tanácskozásának részvevőihez. Az Egyesült Államok az ellenőrzések szigorításával kívánja megakadályozni, hogy potenciális támadók plasztik, vagy porított robbanószert csempészhessenek fel a nemzetközi repülőjáratok fedélzetére.