rss      tw      fb
Keres

Több mint ezer választási rendezvényen kampányol majd a lengyel konzervatív ellenzéki párt

Több mint ezer választási rendezvényt kíván tartani Lengyelországban a Jog és Igazságosság (PiS) nevű ellenzéki konzervatív párt a november 21-én esedékes országos helyhatósági választásokra készülve - adta hírül a Rzeczpospolita című lengyel napilap szerdán a PiS forrásaira hivatkozva.

Tizenötmillió eurós olasz beruházás a Vajdaságban

Tizenötmillió eurós beruházással Észak-Szerbiában, a vajdasági Zomborban (Sombor) nyitott új üzemet az olasz Calzedonia; a gyárátadáson részt vett Boris Tadic szerb elnök is - írta a szerdai szerbiai sajtó.

Újabb hajót kerítettek hatalmukba a szomáliai kalózok

A szomáliai kalózok szerdán hatalmukba kerítettek egy panamai zászló alatt közlekedő kereskedelmi hajót, és 15 fős, indiai állampolgárságú személyzetét Tanzánia partjainál - adta hírül egy civil szervezet, az Ecoterra, amely az indiai-óceáni kalóztevékenységgel foglalkozik.

Dánia újabb konfliktusokra számít a Mohamed-karikatúrák újraközlése miatt

A dán konzervatív lap kulturális rovatának volt szerkesztője, Flemming Rose által írt könyv kiadása miatt Lene Espersen külügyminiszter zárt ülés összehívását kérte a koppenhágai parlament külügyi bizottságától. A Berlingske Tidende című lap internetes kiadása szerint a lépés előzménye, hogy több arab ország nagykövetsége is Rose könyvének betiltását sürgette.

Uniós gazdasági reformok: pénzbírságot és adósságtúllépési szigort javasol az EU-bizottság

A GDP 0,1 százalékának megfelelő éves bírságot kellene fizetnie az euróövezet minden olyan tagállamának, amely "több ízben nem tesz eleget a túlzott egyensúlyhiány esetén követendő eljárás keretében kibocsátott tanácsi ajánlásoknak" az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott javaslata szerint.

Feltételezett ETA-tagokat fogtak el Baszkföldön

Néhány héten belül az volt a harmadik, az ETA ellen irányuló akció, legutóbb kedden vették őrizetbe a szervezet külföldi propagandaszárnyának, az Askapenának hét tagját.

Véget ér vasárnap az I. világháború

Végleg véget ér Németország számára vasárnap az I. világháború: az akkor vesztes hatalom ugyanis ekkor fizeti ki a jóvátételből még hátralévő utolsó részletet, 69,9 millió eurót.

Bugár: a Velencei Bizottság véleményét Pozsony figyelembe veszi

Szlovákia nem zárja ki, hogy a Velencei Bizottság állásfoglalása alapján további változásokat eszközöl az államnyelvtörvényben, amelynek módosítási javaslatát a múlt héten fogadta el a szlovák kormány.

Osztrák lap: a bankadó-tervek módosítását remélik a bankok

A nyílt kritikától tartózkodnak a bankvezetők, ehelyett azzal érvelnek, hogy a tervek a jelenlegi formájukban nem igazságosak és hogy hátráltathatják az éppen megindult fellendülést.

Ülésezik az Európai Bizottság, egyelőre nincs döntés a Párizs elleni eljárás ügyében

Diplomaták délelőtti közlése szerint - Viviane Reding igazságügyi EU-biztos korábban hangoztatott álláspontjával ellentétben - most mégsem indítanak kötelezettségszegési eljárást Párizs ellen a helyváltoztatás szabadságának megsértése és diszkrimináció címén, hanem további tájékoztatást kérnek a francia kormánytól, hogy meg tudják ítélni, jogszerűek-e a kitoloncolások.

A román jegybank 6,25 százalékon tartotta az irányadó kamatot

Az elemzők ezúttal sem vártak kamatváltoztatást, amint a jegybank a júliusi áfaemelés nyomán a növekvő infláció és a továbbra is gyenge gazdaság között igyekszik egyensúlyt teremteni.

Az észt jegybank emeli a növekedési és inflációs előrejelzéseket

Észtországban az idén és jövőre a vártnál erősebb lesz a bruttó hazai termék növekedése, és az infláció is magasabb lesz az euróövezeti átlagnál - közölte az euróövezetbe jövőre belépő ország központi bankja szerdán.

Medvegyev kuril-szigeteki látogatást ígér, Tokió tiltakozik

Az orosz elnök szerdán azt ígérte, hamarosan ellátogat a Kuril-szigetekre; Japán azonban, amely visszaköveteli a II. világháborúban tőle elfoglalt szigetcsoportot, nyomban tiltakozott a látogatás terve ellen.

Javult a gazdasági hangulat az euróövezetben

A vizsgálat szerint ugyanakkor a fogyasztói költekezési hajlandóságot jelző index tovább csökkent: az augusztusi mínusz 23-ról, mínusz 26 pontra, új mindenkori mélypontra süllyedt.

A Facebookon lehet kérdezni az EP-elnököt csütörtökön

Élő üzenetváltást lehet folytatni Jerzy Buzek európai parlamenti elnökkel csütörtökön a Facebook közösségi portálon - jelentette be az elnök sajtószolgálata Brüsszelben.

Luzskov bírósági úton megtámadja az eltávolításáról szóló államfői döntést

Jurij Luzskov, a Dmitrij Medvegyev elnök által kedden leváltott moszkvai polgármester bírósági úton támadja meg az államfő döntését - közölte szerdán Moszkvában az Interfax hírügynökséggel Joszif Kobzon énekes, a moszkvai duma képviselője, Luzskov személyes barátja.

Nyolc éve az első általános sztrájk Spanyolországban

A megszorító intézkedések, elsősorban a munkaerőpiaci reformok elleni tiltakozásul szerdán 24 órás általános sztrájkot tartanak a spanyol szakszervezetek: adataik szerint országszerte a munkavállalók mintegy 70 százaléka csatlakozik a munkabeszüntetéshez.

Betonkeverő autóval akart betörni az ír parlamentbe egy tiltakozó

Betonkeverő teherautó hajtott neki az ír parlament kapujának szerdán. A jármű vezetője a jelek szerint az ír bankrendszer - különösen az Anglo Irish Bank - közpénzekből történő újratőkésítése ellen akart tiltakozni ezzel a módszerrel.

Osztrák lap: a vízummentességgel gyakorolt nyomást Ausztriára az USA

A vízummentesség megszüntetésének fenyegetésével gyakorolt nyomást Ausztriára az Egyesült Államok egy adatcsere-megállapodás ügyében - írta szerdai számában a Die Presse című osztrák napilap.

A hanoi kormány ellen fellépő bloggert tartóztattak le Vietnamban

A vietnami hatóságok letartóztattak egy vietnami születésű francia bloggert, amiért kommunizmus ellenes bejegyzéseket közölt internetes naplójában, amivel - a hatóságok állítása szerint - a kormányt akarta megdönteni.

Szocialista EP-frakcióvezető a "megszorítási orgia" ellen emelt szót

Brüsszelben ismertetett, a Deutschlandfunk rádiónak adott nyilatkozatában Martin Schulz úgy vélekedett, hogy a megszorítások nyomán a kisemberek, és nem a multimilliárdosok állják a válságkezelés számláját.