rss      tw      fb
Keres

Az ILO a munkaerő-piaci recesszió veszélyeire hívja fel a figyelmet

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kutatási részlege által készített új jelentés szerint az elhúzódó "munkaerő-piaci recesszió" sok országban rontja a szociális kilátásokat. A "Jelentés a munka világáról, 2010 - válságból válságba?" című tanulmány elismeri, hogy három évvel a válság kezdete után a globális gazdaság ismét növekedésnek indult, és egyes országokban - főként az ázsiai és latin-amerikai feltörekvő gazdaságokban - biztató jelek mutatkoznak a foglalkoztatás helyreállítása területén.

Rendszeres banktesztet javasolnak az EU-pénzügyminiszterek

Egyetértenek az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei abban, hogy rendszeresen stabilitási próbának kell alávetni a bankokat - jelentette be a Brüsszelben tartott kötetlen találkozó első napját követően, csütörtök este a soros elnök Belgiumot képviselő Didier Reynders.

Meghalt öt NATO-katona Afganisztánban

Meghalt öt NATO-katona csütörtökön Afganisztán déli részén, ahol mostanában heves harcok dúlnak, mert az észak-atlanti szövetség csapatai régóta a tálib lázadók kezén lévő területekre hatolnak be.

Több elítélt meghalt egy börtönlázadásban Venezuelában

Tizenhat elítélt meghalt és harmincöt ember, köztük börtönőrök megsérültek egy négy napja kitört börtönlázadásban - jelentette be csütörtökön Consuelo Cerrada, a venezuelai büntetés-végrehajtási parancsnokság vezetője. A zendülés okait nem részletezte.

Felemás gazdasági eredmények a Balkánon

Szerbia és Bulgária gazdasága erős második negyedévet zárt, Horvátország továbbra is recesszióban van.

Amerikai szankció iráni olajcég leányvállalata ellen

Gazdasági szankciókat vezet be az Egyesült Államok az iráni nemzeti olajtársaság svájci székhelyű leányvállalata ellen az iráni energetikai ágazattal szembeni kemény washingtoni fellépést célzó erőfeszítések részeként - jelentette be James Steinberg amerikai külügyminiszter-helyettes.

Elhagyhatta a kórházat Jimmy Carter

Elhagyhatta a kórházat helyi idő szerint csütörtök délután Jimmy Carter volt amerikai elnök, akinek két nappal ezelőtti rosszullétét az orvosok szerint egy vírusos fertőzés okozta.

Nyugtalanítja az EBESZ-t a romák helyzete Európában

"Intolerancia, gyűlölet és megbélyegzés" áldozatai az európai roma és szinti közösségek - jelentette ki csütörtökön Janez Lenarcic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egy magas rangú tisztségviselője.

Hangfelvételt és egy fotót közöltek a Nigerben elrabolt franciákról

Egy hangfelvételt és egy fényképet közölt csütörtökön az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió azokról a túszokról, akiket két héttel ezelőtt raboltak el Nigerben az észak-afrikai Iszlám Magreb al-Kaidája (AQIM) terrorista szervezet tagjai.

IMF: a költségvetési megszorítások mérséklik a növekedést

A költségvetési megszorítások valószínűleg mérséklik a növekedést, és növelik a munkanélküliséget - állapítja meg őszi világgazdasági kitekintésének elemző részében a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Megszűnik a kötelező sorkatonai szolgálat Szerbiában

A kormány hatáskör híján egyelőre csak a sorozás fölfüggesztéséről dönthetett, az intézmény végleges megszüntetéséről a parlamentnek kell szavaznia, de ez megfigyelők szerint csak formalitás lesz.

Vízágyúval, könnygázzal oszlatott fel egy tüntetést a német rendőrség

Több száz ember megsérült csütörtökön Stuttgartban, amikor a rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal támadt a főpályaudvar átépítése és ennek részeként több száz öreg fa kivágása ellen tiltakozó tömegre.

Zendülés tört ki Ecuadorban, a főváros repterét lezárták

A zendülők között a legújabb hírek szerint főként rendőrök vannak, de csatlakoztak hozzájuk katonák is, akik az egyes kedvezményeik megszüntetéséről elfogadott törvény visszavonását szeretnék kicsikarni. Laktanyákat foglaltak el a fővárosban, valamint Guayaquilban és Cuencában. Quitóban kivonultak a fő repülőtér le- és felszálló pályájára, és megakadályozták a gépek érkezését és indulását. A város utcáin autógumikat égettek, majd hatalmukba kerítették a törvényhozás épületét is.

A törökországi kurd lázadók meghosszabbították tűzszünetüket

Murad Karialan, a Kurd Munkáspárt (PKK) társelnöke egy iraki kurd támaszponton tartott sajtóértekezletén azzal indokolta a fegyvernyugvás meghosszabbítását, hogy remélik, a török kormány hajlandó lesz tárgyalni velük. Azt mondta, hogy a tűzszünetet korlátlan időre is készek meghosszabbítani, ha Törökország szabadon enged bebörtönzött kurd politikusokat.

A francia kormány 2011-ben növeli a kulturális tárca költségvetését

Az államháztartási hiány "történelmi csökkentésének" ellenére jövőre 2,1 százalékkal (154 millió euróval) növeli a francia kormány a kulturális tárca büdzséjét, amely közel 7,5 milliárd euróból gazdálkodhat - írta csütörtökön a Le Monde.

Ismét romlottak a nyugat-európai értéktőzsdék, újabb aranyrekord

Rosszul indult a nap Spanyolország hitelminősítői leértékelése és Írország deficitnövelő bankmentő tervének bejelentése miatt. Délután fölhúzták a fő mutatókat a 18 évi mélypontra apadt német munkanélküliségről, a fölfelé módosított amerikai gazdasági növekedésről és a múlt héten javult amerikai munkanélküliségi irányzatról megjelent adatok, de az utolsó pillanatokban meglódult profitkivétel a szerdai záró alá nyomta a végeredményeket.

Betiltja az új holland kormány a burkát

Betiltják Hollandiában a burkát és szigorítanak a bevándorlási szabályokon - ezeket is tartalmazza a holland koalíciós pártok csütörtökön elfogadott kormányprogramja.

A rendszerhez való hűség alapján támogatják az újságokat Iránban

"Az újságokat az álláspontjuk alapján fogjuk támogatni. Nem segítjük majd azokat az írott sajtótermékeket, kiadókat és TV-vagy rádióadókat, amelyek ellenzik a kormány által követett utat, de megerősítjük azokat, amelyek egyetértenek a hatalom céljaival" - mondta a miniszter, de példákat nem említett.

Novemberben szabadulhat a Nobel-díjas mianmari ellenzéki

Az utóbbi húsz év nagy részét fogságban töltő világhírű mianmari ellenzéki politikus, Aung Szan Szú Kji (Aung San Suu Kyi) a november 7-ei választások után néhány nappal szabadulhat - közölték csütörtökön a mianmari (burmai) hatóságok.