rss      tw      fb
Keres

Az amerikai legfelsőbb bíróság kiterjesztette a fegyverjogot

A CNN értékelése szerint a döntés nagy győzelem a fegyverlobbi számára; jelentősen szűkül az államok és városok lehetősége, hogy komolyabb fegyvertartási tilalmakat léptessenek életbe.

A rigómezei csatára emlékeztek a szerbek Koszovóban

Irinej pátriárka, a szerb ortodox egyház első embere kijelentette, Koszovó a szerbek számára szent föld, "a haza legszentebb darabja". A pátriárka azt mondta, az albán népnek vitathatatlan joga van Koszovóban élni, de ugyanúgy a szerbnek is. Irinej kijelentette, a szerbek és az albánok számára is elfogadható megoldást kell találni Koszovó ügyében.

Kínai katonáknak tilos az online szerelem

A kínai hadseregben szolgáló férfiaknak tilos az interneten ismerkedni, miután a fegyveres erőket felügyelő kormányzati szervek szerint az online ismerkedéssel megnőhet a veszélye bizalmas információk kiszivárogtatásának.

Kártérítés járna a busszal és vízi járművel utazóknak is az EU-ban

Az Európai Unió olyan szabályozás megalkotására készül, amely a busszal, vízi járművel, vagy autóval utazóknak is ugyanazokat a fogyasztói jogokat biztosítja, mint a repülővel, vagy vonattal közlekedőknek.

Akcióznak a német autókereskedők a kereslet megcsappanása miatt

A Duisburg-Essen egyetem autóipari kutatóközpontjának összeállítása szerint most elsősorban a külföldi gyártók igyekszenek vevőcsalogató kedvezményeket nyújtani: mintegy 87 modellre átlagosan 15 százalék a kedvezmény.

Ukrajna egy héten belül megállapodást remél az IMF-fel

Ukrajna abban bízik, hogy egy héten belül létrejön a 19 milliárd dolláros hitelmegállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - jelentette ki Szerhij Tyihipko ukrán miniszterelnök-helyettes hétfőn.

Bronislaw Komorowski nyerte a két lengyel elnökjelölt első televíziós vitáját

Bronislaw Komorowski ügyvezető államfő, a kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform államfőjelöltje nyerte meg az első televíziós vitát a lengyel elnökválasztás második fordulójába bejutott másik jelölttel, az ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság elnökével, Jaroslaw Kaczynskival szemben - tűnt ki a közvélemény-kutatási adatokból.

Még a héten megállapodik Moszkva és Kijev a kőolaj tranzitjáról

Oroszország és Ukrajna közel áll ahhoz, hogy alá tudja írni a kőolaj tranzitjáról szóló megállapodást. Az árakat és a mennyiséget is tartalmazó egyezmény szövegének egyeztetését e hét végéig befejezik - jelentette be Jurij Bojko ukrán energetikaügyi miniszter azt követően, hogy az orosz és az ukrán miniszterelnök munkamegbeszélést tartott.

A BP cáfolja vezérigazgatójának a távozását

Napközben Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes azt mondta a RIA Novosti orosz hírügynökség jelentése szerint, hogy távozik posztjáról Tony Hayward, a BP vezérigazgatója. Szecsin erről azelőtt nyilatkozott, hogy Moszkvában fogadta a BP vezetőjét. Elemzők szerint ésszerűtlen lenne, ha a BP vezetője a mostani helyzetben távozna. Az már inkább elképzelhető, hogy miután a Mexikói-öbölben szivárgó olajkutat elzárták és rendeződnek a kárkifizetések, új vezérigazgatót neveznek majd ki a BP élére.

Támadás az ENSZ egyik gázai gyermektábora ellen

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező hivatala (UNRWA) által szervezett nyári gyermektáborok ellen ez már a második támadás az elmúlt néhány hétben. Az elkövetők mindkét esetben szélsőséges iszlamisták voltak, akik tettüket azzal magyarázzák, hogy a világszervezet le akarja téríteni a kisgyermekeket a minden palesztin számára kijelölt helyes és követendő útról.

Irán augusztus vége előtt nem tárgyal a Nyugattal

Mahmúd Ahmadinezsád kijelentette: a késleltetéssel az a célja, hogy megbüntesse a nagyhatalmakat az újabb gazdasági szankciókért, és megtanítsa őket arra, hogy miként kell beszélni egy másik nemzettel. Az iráni elnök szeretné, ha a "bécsi csoportot" alkotó Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kiegészülne Brazíliával és Törökországgal, azaz a két ország is részt venne az atomdossziéval kapcsolatos tárgyalásokon.

G20-csúcs - Ellentmondásos német értékelések

Ellentétesen ítélték meg a német vezetők a torontói G20-csúcsértekezlet eredményeit. Míg a Angela Merkel kancellár egy hétfői nyilatkozatban úgy vélte, hogy a legfejlettebb, illetve fejlett országok állam- és kormányfőinek találkozóján született megállapodások megerősítették Németország - takarékosságot középpontjába helyező - pénzügyi politikáját, az ellenzék vezetői, köztük Sigmar Gabriel szociáldemokrata pártelnök kudarcot, vagy legalábbis elfogadhatatlan eredményeket említett.

Irán elutasította a CIA vádját

Irán visszautasította hétfőn az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vádját, amely szerint az ország rendelkezik annyi gyengén dúsított uránnal, hogy két atomfegyvert előállítson.

Megkezdődött a pénzmosással vádolt Noriega pere Párizsban

Megkezdődött Manuel Noriega volt panamai elnök pere hétfőn a párizsi büntetőbíróságon: a volt diktátort kábítószer-kereskedelemből származó pénzek tisztára mosásával vádolják.

PR-szakember vagy újságíró lesz Németország first ladyje

PR-szakember vagy újságíró lesz Németország következő first ladyje: szerdán eldől, hogy férje oldalán Bettina Wulff vagy Joachim Gauck élettársa, Daniela Schadt költözik be a Bellevue kastélyba.

Saját bankot alapít a Siemens

Saját bank alapításával igyekszik függetleníteni magát a Siemens a pénzintézetektől - mondta egy lapinterjúban a társaság pénzügyi igazgatója.

Romániában az első öt havi hiány a GDP 3,27 százaléka

A román kormány vállalta, hogy az idei államháztartási hiány nem haladja meg a GDP 6,8 százalékát, ehhez azonban július 1-től alkalmaznia kell a közalkalmazotti bérek 25 százalékos lefaragását és az áfa öt százalékponttal, 24 százalékra való emelését.

Aláírták az új EU-amerikai megállapodást a banki adatok terrorellenes célú cseréjéről

Az ötéves megállapodás hivatalosan lehetővé teszi, hogy Washington használhassa a világ pénzáramlásokat nyilvántartó legnagyobb adatbankjának (SWIFT) több ezer banktól kapott információit. Ettől a felek azt remélik, hogy segít felkutatni és nyomon követni a terrorszervezetekkel kapcsolatban állókat.

Európában a német bankoknak a legmagasabb a rosszhitel állománya

A német bankok rosszhitel állománya 2009 végén közel 213 milliárd eurót tett ki. A brit bankokat ezzel szemben 155 milliárd euró, a spanyol bankokat 97 milliárd euró, az olasz bankokat pedig 59 milliárd euró kétséges, vagy be nem hajtható kintlévőség terhelte.

Irán jelentősen növelné azeri földgázvásárlását

Az iráni gazdasági és pénzügyminiszter azt mondta, hogy aláírás előtt áll az a megállapodás, amelynek értelmében Irán évi 5 milliárd köbméterre növeli azeri gázimportját a jelenlegi 500 millió köbméterről. Azerbajdzsán még Oroszországba, Grúziába és Törökországba szállít földgázt.

Görögország júliusban kincstárjegyeket értékesít

Görögország kincstárjegyeket értékesít július közepén lejáró adósságpapírjainak refinanszírozása érdekében, először azóta, hogy az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mamut méretű segélycsomagot hagyott jóvá a balkáni országnak a múlt hónapban - jelentette be a görög kormány hétfőn.