rss      tw      fb
Keres

Próbavásárlásokkal ellenőrizte a banki magatartási kódex betartását a PSZÁF

A próbavásárlások ahhoz a fogyasztóvédelmi vizsgálathoz kötődnek, amelyet a PSZÁF 2010. március 24-én indított 30 lakossági hitelt nyújtó banknál és pénzügyi vállalkozásnál a Magatartási Kódex betartásának ellenőrzésére. A kódexhez kötődő egyoldalú kamat-, költség- és díjmódosítások ellenőrzését a PSZÁF a piaci szereplők árazási elveinek, eszköz-forrás bizottsági jegyzőkönyveinek és hirdetményeinek bekérésével és közgazdasági elemzésével jelenleg végzi.

A vártnál kétszer többen csatlakoztak eddig a magyar áramtőzsdéhez

Medveczki Zoltán, a HUPX vezérigazgatója az MTI érdeklődésére elmondta, hogy erre az időszakra 6-8 piaci szereplővel számoltak, ehhez képest 13-15-en kezdték meg a csatlakozást a kereskedési rendszerhez.

MNB: a háztartások májusban forintban nettó hitelfelvevők voltak

A háztartások májusban 12,5 milliárddal több forinthitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, míg devizában nettó törlesztők voltak, 21,8 milliárd forint nettó hiteltörlesztéssel - közölte a Magyar Nemzeti Bank szerdán.

MSZP: Martonyi Jánosnak is kötelező betartani a szabályokat

Az MSZP szerint Martonyi Jánosnak, "egy ilyen magas posztot betöltő állampolgárnak" nemcsak illik, hanem kötelező odafigyelnie arra, hogy milyen kötelezettségei vannak. Nyakó István szóvivő annak kapcsán kereste meg az MTI-t, hogy a külügyminiszter vagyonnyilatkozata a kedd éjféli határidő után, csak szerda reggel került nyilvánosságra.

MNB: a folyó mérleg az I. negyedévben 557 millió euró aktívummal zárt

A folyó fizetési mérleg aktívuma az első negyedévben szezonális kiigazítással 557 millió euró, korrekció nélkül 344 millió euró volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán. Egy évvel korábban a kiigazítatlan adatok szerint a mérleg hiánya 778 millió euró volt.

Tizenötödször rendeznek melegfesztivált Budapesten

Tizenötödik alkalommal rendezik meg a fővárosban a Budapest Pride elnevezésű melegfesztivált július 4-től egy héten át. Az elmúlt két évben szélsőségesek által megzavart meleg méltóság menete jövő szombaton lesz az Andrássy úton.

Csütörtöktől hatályos a hobbiállatok tartását szabályozó rendelet – tilos automatából gilisztát árulni

Csütörtöktől nem lehet halat, vagy hüllőt gömbakváriumban tartani, köralapú kalitkában pedig madarat, vagy más állatot, a társállatként tartott kutyák számára legalább 10 négyzetméteres területet kell biztosítani, illetve négy méternél rövidebb eszközzel nem lehet tartósan kikötni az állatot; többek között e szabályokat is tartalmazza a július 1-jén hatályba lépő "A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról" szóló kormányrendeletben.

Martonyi János is nyilatkozott vagyonáról

Szerda reggelre már Martonyi János vagyonnyilatkozata is elérhetővé vált a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján. A külügyminiszternek több ingatlana, és százmillió forintot meghaladó befektetése van. Jövedelemnyilatkozatában - az állami vezetői illetményén kívüli adóköteles jövedelmek között - a szegedi egyetemen egyetemi tanárként kapott bruttó fizetését tünteti fel, amely havi 230 ezer forint. (Foglalkozását nem szünetelteti.)

Leváltják a katasztrófavédelmi főigazgatót

Leváltják az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetőjét - erősítette meg az MTI értesülését szerdán több, név nélkül nyilatkozó forrás; a tűzoltóság és a polgári védelem szakmai felügyeletét ellátó szervezet új vezetője július elsejétől Bakondi György lesz, aki a 2000-es évek elején már irányította a szervezetet.

MSZP: eseti bizottság foglalkozzon az árvíz utáni helyreállítással és kárenyhítéssel

Az MSZP eseti bizottság felállítását kezdeményezi az árvíz utáni újjáépítés, helyreállítás, kártérítés és kárenyhítés figyelemmel kísérésére. A párt elnöke levélben kérte Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettestől, hogy a kormány haladéktalanul döntsön az augusztus 20-i tűzijátékra szánt összeg átcsoportosításáról az árvízkárosultak megsegítésére.

Módosította a kormány az uniós támogatások ellenőrzési szabályait

Szerdától néhány ponton egyszerűbbé válik az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból és a Kohéziós Alapból származó támogatások fogadásához kapcsolódó ellenőrzés - a módosító kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Állásfoglalás a médiaszabályozásról – Nemzeti Média Kerekasztal

A Nemzeti Média Kerekasztal ügyvivői a médiacsomaghoz tartozó egyes jogszabályok országgyűlési végszavazásának elhalasztását úgy értelmezik, hogy ez utat nyithat az előzetes, érdemi társadalmi vita lefolytatásához, a szakmai egyeztetésekhez.

Médiacsomag - Szalai Annamária: jövőre lép hatályba a médiatörvény

A kérdésre, hogy a szavazás elhalasztása azt jelenti-e, hogy a rendszer még változhat, Szalai Annamária azt felelte, hogy "ez egy jól átgondolt médiacsomag". Kifejtette, hogy a csomag több lépcsőből áll. Eszerint az első lépés volt az alkotmány módosítása, amely a "közszolgálatot mint intézményt felemeli", és a közszolgálat felügyeletét három pillérre helyezi.

Stabilizálódott a forint a bankközi piacon

Stabilizálódott a forint árfolyama a bankközi piacon szerdán: délelőtt az eurót 286,45 forinton jegyezték, míg kedden délután 286,70 forint volt az árfolyama.

OGY - Krónika - 1. rész - (az új Ptk. hatályba nem lépése, javaslat a dokumentumfilmek nyilvánosságáról)

A polgári törvénykönyv (Ptk.) hatályba nem lépéséről szóló előterjesztés általános vitájával kezdődött szerdán kora reggel a parlament ülése. A képviselők megkezdték a dokumentumfilmek nyilvánossága, az alkotói szabadság és az igazság megismeréséhez való jogok egyes kérdéseinek felülvizsgálatáról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitáját is.

Az erdélyi Krónika Martonyi bukaresti látogatásáról – „Szlovákia elszigetelődik”

Az erdélyi napilap úgy látja: Magyarország a kormányváltás után aktív külpolitikai tényezővé kíván válni, és játszmáihoz elsősorban a kelet-közép-európai térségben keresi a partnereket. Orbán Viktor miniszterelnök beiktatása másnapján Lengyelországba utazott, hogy e gesztussal is igazolja: nem üres beszéd a "lengyel–magyar két jó barát", Martonyi János pedig immár a második magyar miniszter, aki a kormányváltás óta Bukarestbe látogat. A sort másfél héttel ezelőtt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitotta meg.

MNB: tovább csökkent a devizaalapú jelzáloghitelek súlya májusban

Az idén májusban a háztartások által felvett forint lakáshitelek új szerződéses összértéke kissé tovább nőtt, míg a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében csökkent, a deviza jelzáloghitelek új szerződéses értéke az előző hónapokhoz hasonlóan tovább mérséklődött - közölte a Magyar Nemzeti Bank szerdán (MNB)

Szarvas Ferenc lehet az új MÁV-vezér - Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet értesülése szerint Szarvas Ferenc, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) jelenlegi vezetője váltja Andrási Miklóst a MÁV élén; a lap információját a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

Megalakul a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács

Korhecz Tamás, a 35 tagú "miniparlament" leendő elnöke elmondta a Magyar Szó című lapnak, az alakuló ülésen megválasztják a testület elnökét és alelnökeit, hitelesítik a mandátumokat. Ezt követően feláll az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács, és megszűnik a jelenlegi MNT tagjainak és elnökének a megbízatása.