rss      tw      fb
Keres

Az ÁSZ az elmúlt 12 évben 130 ellenőrzést végzett a fővárosnál

A Fővárosi Önkormányzatnál az első Orbán-kormány hivatalba lépésének éve, azaz 1998 óta több mint 130 ellenőrzést - köztük több átfogó vizsgálatot - végzett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) - közölte Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes szerdán újságírókkal, Domokos László számvevőszéki elnök szavaira reagálva.

Szándéknyilatkozat az észak-déli közlekedési folyosó támogatásáról

Az észak-déli gazdasági, kereskedelmi és idegenforgalmi kapcsolatok fejlesztését elősegítő közlekedési folyosó létrehozásának támogatásáról írtak alá szándéknyilatkozatot hétfőn a lengyelországi Szczecin városában megrendezett konferencián - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán az MTI-vel.

Lezárult a jelölési folyamat a pártelnökségre az MSZP-ben

Egyedüli jelöltként Mesterházy Attila frakcióvezetőt javasolja az MSZP új elnökének a párt jelölőbizottsága a júliusi rendkívüli tisztújító kongresszusnak. Balogh András, a szocialisták volt államfőjelöltje pedig alelnök vagy akár elnökhelyettes is lehet.

Kalmár István az APEH új informatikai elnökhelyettese

Az APEH eddigi informatikai elnökhelyettese, Jacsó Tamás a jövőben az adóhivatal Számítástechnikai és Adóelszámolási Intézetének (SZTADI) főigazgatói posztját tölti be. Az intézet igazgatója továbbra is Lucza Vilmos marad a közlemény szerint.

Tarlós István: stabilizálni kell a fővárost

Budapest működését Tarlós István szerint úgy kell stabilizálni, hogy külön kell választani a "megrendelői, a végrehajtó és az ellenőrző köröket". Ehhez a stratégiához sok szakemberre van szükség, adott esetben akár a baloldalról is - mondta. A kontroll lehetőségét a politikus át kívánja adni a baloldali pártoknak, és úgy fogalmazott: ebből is látható, hogy nem tőlük kell félteni a demokráciát.

Elkészültek az újranyiló vasútvonalak induló menetrendjei

Elkészültek a július 4-étől újranyíló vasútvonalak bevezető menetrendjei, az utasok átmenetileg napi 4-6 járatra számíthatnak a Székesfehérvár-Komárom, Zirc-Veszprém, Pápa-Csorna, Karcag-Tiszafüred és Lajosmizse-Kecskemét szakaszokon - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán.

Rektorváltás a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem (DE) új rektora, Fábián István professzor átvette a vezetői teendőket Fésüs László leköszönő rektortól szerdán, a szenátus ünnepi ülésén.

Magyar Rádió - A hat induló közül végül ketten adták be pályázatukat a közmédium elnöki posztjára

Szerdán járt le a Magyar Rádió elnöki posztjára kiírt pályázat határideje, a déli határidőig ketten adták le pályázati anyagukat a Magyar Rádió Közalapítvány titkárságán - tudta meg az MTI a közmédiumot felügyelő közalapítvány illetékesétől, aki ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy - tekintetbe véve a parlamentnek benyújtott, a közmédiumokat is érintő, s már végszavazás előtt álló törvényjavaslati csomagot - végül mi lesz az elnökválasztás menete.

A Kalózpárt tiltakozik a szerverlefoglalások ellen

A Magyar Kalózpárt, az LMP támogatója aggályosnak tartja az ingyenes fájlcsere-szerverek tömeges lefoglalását, amire szerzői jogvédő szervezetek feljelentései nyomán került sor az elmúlt hetekben Budapesten.

Türelmi időt adtak a parlagfű-mentesítésre az árvíz miatt

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elrendelte, hogy a parlagfű-mentesítés ellenőrzésekor a hivatalok elsősorban a műveletlen területekre összpontosítsanak és gyakoroljanak türelmet azokkal a gazdálkodókkal szemben, akik az árvíz, illetve a belvíz miatt nem tudták lekaszálni a parlagfüvet - erről Czerván György agrárgazdasági államtitkár beszélt szerdán újságírók előtt Budapesten.

IKSZ: a homoszexuálisok "házassága" nem egyetemes jog

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) őszintén reméli, hogy az idei meleg méltóság menetének szervezői és résztvevői tartózkodnak az évek során megtapasztalt provokatív kijelentésektől és megnyilvánulásoktól, amelyekkel az elmúlt években a társadalom széles rétegeinek rosszallását vívták ki - közölte az IKSZ szerdán az MTI-vel.

LMP: törvénymódosítás a vagyonnyilatkozatok időben történő benyújtásáért

Törvénymódosítást kezdeményez a Lehet Más a Politika (LMP), hogy a miniszterek és államtitkárok addig ne gyakorolhassák vezetői jogaikat és ne vehessék fel illetményüket, amíg vagyonnyilatkozatukat nem nyújtották be - közölte Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese szerdán az MTI-vel.

Megalakult a Duna Menti Kamarák Szövetsége

Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia és Bulgária együttműködésének célja, hogy az államhatárokat eltörölve a Duna menti térségben lévő kamarák együttműködését összehangolják.

Szőcs Géza Kazahsztánban - A kazah-magyar kulturális és oktatási együttműködésről is tárgyalt a kulturális államtitkár

A kazah-magyar kulturális és oktatási együttműködésről, valamint a kapcsolatok erősítéséről is tárgyalt Kazahsztánban Szőcs Géza kulturális államtitkár az EBESZ toleranciát elősegítő és diszkriminációellenes konferenciáján - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkársága szerdán az MTI-t.

Oktatásfejlesztő uniós program roma gyermekek neveléséhez

Az oktatást fejlesztését célzó program indult négy országban a Roma Oktatási Alap koordinálásával, melynek az a célja, hogy segítse a roma kisgyermekek nevelését - mondta a 22 hónapon át tartó projekt elképzeléseit ismertető szerdai budapesti sajtótájékoztatón Toby Linden, a szervezet igazgatója.

Nem választottak új elnököt a Magyar Agrárkamarában

Kun Mihály, a Magyar Agrárkamara (MA) alelnöke, akit korábban az elnöki teendők ellátásával is megbíztak a köztestületben azt közölte, hogy kérésére vették le a napirendről a személyi kérdéseket. Úgy ítélte meg ugyanis, hogy a közgyűlésig rendelkezésre álló rövid időszakban nem lehetett lefolytatni az új tisztségviselők megválasztásához szükséges, érdemi egyeztetéseket.

Szabályozta az EU az akvakultúrás gazdálkodást

Életbe lép csütörtökön az Európai Unió új szabályozása, amely más mezőgazdasági intézkedések mellett első ízben szabályozza a halak, a kagylófélék és a tengeri moszatok úgynevezett ökológiai akvakultúrás termelését is.

Fidesz: több ezer vállalkozót segít a közbeszerzési kifizetések szabályainak módosítása

A Fidesz szerint több ezer vállalkozót érint az a törvénymódosítás, amellyel - a kormánypárt javaslatára - az Országgyűlés december 31-ig meghosszabbította annak a rendelkezésnek a hatályát, amely alapján a 200 ezer forint feletti közbeszerzési kifizetéseknek nem lehetnek akadályai a 2008. szeptember 30-át követően keletkezett köztehertartozások.

Habis László a Fidesz polgármesterjelöltje Egerben

Megállapodás született arról is, hogy a Fidesz-KDNP és az Egri Lokálpatrióta Egylet közös listán, mindhárom szervezet támogatásával indítja jelöltjeit, és a következő négy évre az önkormányzatban közös polgári frakciót hoz létre

MSZP: a Fidesz vezető gazdaságpolitikusai változatlanul összevissza beszélnek

Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő szerdán az MTI-nek elmondta: míg Szapáry György, a miniszterelnök főtanácsadója szerdán arról beszélt, hogy az IMF-hitelt nem szándékoznak lehívni, addig Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke kedden azt mondta, hogy a devizahitelesek megsegítését ennek a terhére képzeli el.

Határozatképtelenség miatt nem ülésezett a nyugat-dunántúli fejlesztési tanács

Ipkovich György (MSZP) elmondta: több száz millió forintot érintő döntésekről nem tudtak tárgyalni, mert a 9 korábbi kormányzati delegált tagsága már megszűnt - és újakról még nem kapott értesítést -, a többi, túlnyomórészt önkormányzati és kistérségi tag közül pedig vele együtt csak négyen voltak jelen az ülésen. A társelnök kifejtette: azért érthetetlen a kialakult helyzet, mert eddig sem politikai alkukkal születtek a fejlesztési döntések, a megmaradt 11 tagból pedig amúgy is csak ketten baloldali vezetők.

OGY - Krónika 3. rész - (államháztartásról szóló törvény)

Az Országgyűlés szerdán megkezdte a fideszes Rogán Antal, Ékes József és a KDNP-s Latorcai János által beterjesztett, az államháztartásról szóló törvény módosítását kezdeményező javaslat részletes vitáját. A törvényjavaslat alapján az Országgyűlésnek az eredeti költségvetés kiadási főösszegének csak több mint öt százalékos eltérése után kellene pótköltségvetést készítenie.

Gaudi-Nagy Tamás: Európában is napirendre kerültek a magyar nemzetiségi kérdések

Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő szerint az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének múlt heti ülésnapjain sikerült elérnie, hogy Európában is napirendre kerüljön Trianon ügye, a Kárpát-medence magyar nemzetiségi kérdései, illetve a magyarországi emberi jogi helyzet.

Elemzők: kedvező tendenciák a fizetési mérlegben

Kedvező folyamatokat mutatnak a fizetési mérleg első negyedévi adatai az MTI által megkérdezett elemzők szerint, ám úgy vélik: a Magyarországon működő külföldi vállalatok növekvő jövedelem hazautalásai ellensúlyozhatják az áruforgalmi vagy a szolgáltatási egyenleg javulását, így év végére nulla körüli értéket mutathat a fizetési mérleg.