rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika - 2. rész (interpellációk)

A szúnyogirtásról, a kis- és középvállalkozások uniós pályázati lehetőségeiről, "a temerini fiúk" szabadulásáról és a honvédelmi tárca államtitkárának tulajdonított nyilatkozatról volt szó az interpellációk között hétfőn az Országgyűlésben.

A Református Egyházak Világközössége tiltakozik a szlovákiai nyelvtörvény ellen

A Református Egyházak Világközössége (REV) tiltakozik a szlovákiai nyelvtörvény ellen; erről az Egyesült Államokban, Grand Rapids városában tartott nagygyűlésén zárónyilatkozatot fogadtak el - tájékoztatta a Magyarországi Református Egyház zsinatának kommunikációs szolgálata hétfőn az MTI-t.

Az Országos Cigány Önkormányzat nyílt leve Farkas Flóriánhoz

"Értem, hogy meg kell, hogy felelj mások politikai elvárásainak, amelyek nem biztos, hogy mindig azonosak a cigányság érdekeivel. De gondold át, hogy megéri-e! Akkor, amikor a cigányságot a legnagyobb mértékben sújtja a munkanélküliség, a nyomor, a megaláztatások, amikor a magyar politikai elit hátat fordít a cigányságnak, Te ezt ne tedd!"

Szabó László: százmilliókat vihettek ki a Duna Televízióból

Két produkció esetében közvetítő cégeken keresztül több százmillió forint juthatott ki a Duna Televízióból - mondta Szabó László, a Duna Televíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány Fidesz által delegált kurátora hétfőn Budapesten.

Médiacsomag - Fidesz: eljárási okok indokolják a napirendről levételt

Az előzetes tervek szerint a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatról végszavazott volna hétfőn az Országgyűlés, valamint megkezdődött volna az általános vitája a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló javaslatnak. Azonban mindkettő lekerült a napirendről.

Államfőválasztás - A Jobbik "tartózkodik" a szavazáskor

A Jobbik parlamenti képviselői kedden felveszik a szavazócédulákat, de egyik államfőjelölt neve mellé sem fognak ikszet tenni, azaz "kvázi tartózkodnak" majd - közölte Vona Gábor hétfőn az MTI-vel.

A KDB elutasította az M3 folytatására kiírt tender újabb megtámadását

A Nemzetközi Vegyépszer Zrt. újra megtámadta az M3 autópálya Nyíregyháza és a 49. számú főút közti szakaszának kivitelezésére kiírt közbeszerzést, de a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) elutasította a beadványt; a hétfőn született határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

Meggyanúsított rektor - Megszüntették az előzetes letartóztatást

A Fővárosi Bíróság másodfokú végzése alapján megszüntették a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) rektorának előzetes letartóztatását, az intézményvezetőt február közepén tartóztatták le befolyással való üzérkedés gyanúja miatt. Kiengedték az ügyben érintett cég vezetőjét is, mindkettejükkel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

Nem kommentálta az igazságügyi tárca az Európai Bíróság magyar tagjának visszahívásáról szóló hírt

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azt a brüsszeli hírt, amely szerint nem hosszabbítja meg az Európai Bíróság magyar tagjának megbízatását a küldő ország - tudta meg a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárságon hétfőn az MTI.

A SkyEurope károsultjainak a kártyakibocsátóhoz kell fordulniuk

A SkyEurope légitársaság felszámolási eljárása lezárult, a légitársaságnak nincs fedezete a hitelezői, köztük a fogyasztói igények kielégítésére, a kárvallott magyar fogyasztóknak ezért a kártyakibocsátó bankjuknál kell jelezniük igényüket - közölte az Európai Fogyasztói Központ (EFK) Magyarország hétfőn az MTI-vel.

Martonyi János kedden Romániába látogat

A szakminisztérium közleménye szerint a külügyminiszteri látogatás fő célja annak megerősítése, hogy az új magyar kormány elkötelezett a két ország stratégiai kapcsolatának fejlesztése és az intenzív együttműködés erősítése iránt. Ezt szolgálja az együttes kormányülések gyakorlata, amelyet a magyar és a román kormány is folytatni szándékozik - hangsúlyozza a tárca.

OGY - Költségvetési bizottság: igen Domokos és Warvasovszky ÁSZ-vezetővé választására

Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága támogatta, hogy az Országgyűlés válassza meg Domokos Lászlót és Warvasovszky Tihamért az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének, illetve alelnökének. A bizottság hétfői ülésén mindkét jelölt esetében a kormánypárti képviselők 18 igen és az ellenzéki honatyák 6 nem szavazatával támogatta a jelölteket.

KSH: Az első negyedévi tendenciák folytatódtak április-májusban

Az első negyedévi irányzatok folytatódását mutatják a legfrissebb, rendelkezésre álló áprilisi-májusi adatok, amikor a bruttó hazai termék (GDP) a recesszió végét jelezve már a második negyedéve nőtt - állapította meg hétfőn kiadott havi összefoglaló jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). (Szezonálisan kiigazítva a 0,9 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben a múlt év utolsó negyedéhez hasonlítva, és hajszálnyira, 0,1 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakát, amikor 6,7 százalékkal zuhant éves összevetésben.)

Schmitt Pál "maximálisan egyetért" a kormánytisztviselőkről szóló törvény visszaküldésével

Arra a felvetésre, mi a véleménye a médiát érintő törvénycsomagról és készen áll-e a sajtószabadság megvédésére, a kormánypártok államfő-jelöltje azt felelte: nem tanulmányozta olyan mértékben, hogy állást tudjon foglalni. A sajtó, a szólás szabadsága szent, ez lesz a vezérmotívum, hogyan dönthetek - fogalmazott.

Polgármesterek világtalálkozója - Zárónyilatkozat: át kell tekinteni az önkormányzati rendszert

Szükség van az önkormányzati rendszer áttekintésére, a finanszírozás újragondolására, ez lehet az önkormányzatok stabilitásának az alapja - állapították meg a Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozójának résztvevői Gödöllőn tartott kétnapos tanácskozásuk hétfői zárónyilatkozatában.

OGY - Krónika 1. rész - (mandátumigazolás, államfőválasztás, a kormány munkája, közbiztonság, kőszegi beszédjavító iskola, árvízi helyzet)

Képviselői mandátumigazolással kezdte munkáját hétfőn kora délután az Országgyűlés; ezt követően a törvényhozás új tagja, Daher Pierre, a Fidesz politikusa letette képviselői esküjét. Napirend előtt egyebek közt a köztársaságielnök-választásról, a közbiztonságról, a kőszegi beszédjavító iskoláról, valamint az árvízi települések helyzetéről beszéltek a képviselők.

A Fidesz médiacsomagja – 2010. június 19–23

Cser-Palkovics szakpolitikai vitát ígér – Societas: a fenyegetés, a félelem határozhatja meg a médiumok munkáját – Elfogadták a támogatott módosító indítványokat – Eddig félszáz kormánypárti törvényjavaslat az Országgyűlés előtt – Szakmai szervezetek a tervezett szabályozásról a kulturális bizottságban – Tiltakozik az új magyar médiatörvény-tervezet ellen az Európai Újságíró Szövetség – Rogán: módosítások a médiacsomaghoz – Mandur László: vissza kellene vonni a törvényjavaslatot

EP-választás - Megszüntette a nyomozást a BRFK az automatizált telefonhívások ügyében

Az OVB-ülésen az Országos Választási Iroda arról tájékoztatta a bizottságot, hogy a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya levélben közölte az OVB-vel, mint feljelentővel: a nyomozást megszüntette, mivel a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

Médiacsomag - Csak az alkotmánymódosításról dönt hétfőn a parlament

Az öt javaslatból álló, fideszes kezdeményezésű médiacsomag elemei közül csak az alkotmánymódosításról dönt hétfőn a parlament; az előterjesztő kérésére ugyanis mégsem kerül napirendre a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló javaslat zárószavazása, valamint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló indítvány általános vitája, amelyet az előzetes napirend még tartalmazott.

MSZP: Balogh András alkalmasabb államfőjelölt Schmitt Pálnál

Mesterházy Attila frakcióvezető szerint bár Schmitt Pál azt mondta magáról, hogy ő az "emberek embere", meglepetésükre számos konkrét kérdésre nem adott választ, amelyek az embereket érintik. Példaként említette az egykulcsos adó bevezetését, a minimálbér megadóztatását.

Ellenszavazat nélkül támogatta a Fidesz-frakció Schmitt Pált

Schmitt Pál maximálisan képes arra, hogy a nemzeti együttműködés, összefogás jegyében a köztársasági elnök legfontosabb küldetését betartsa, vagyis ne kétharmadot, hanem háromharmadot vagy - a határon túli magyarokat is beleértve - négyharmadot képviseljen majd - tájékoztatott a pártelnök-miniszterelnök jelöléséről Lázár János frakcióvezető.

Árvíz - Ombudsman: alig tekinthető át az árvizek és a belvíz elleni védekezés jogi szabályozása

Áttételes, ezért nehezen áttekinthető az árvizek és a belvíz elleni védekezés jogi szabályozása, amely azért is hiányos és ellentmondásos, mert még nem fejeződött be a nagyvízi meder, azaz az ártér kijelölése. Emiatt sérül a jogbiztonság, a tulajdonhoz való jog és az állam sem tehet eleget maradéktalanul kötelezettségének - állapította meg Szabó Máté ombudsman azon közlemény szerint, amelyet az Országgyűlési Biztos Hivatala hétfőn juttatott el az MTI-hez.

OGY - Letette képviselői esküjét a fideszes Daher Pierre

A fideszes képviselő Pelczné Gáll Ildikó helyére ül majd, aki európai parlamenti (EP) képviselő lett, helye a magyar Országgyűlésben ezért üresedett meg.