rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika - 9. rész (alkotmánybírák választása)

Az Országgyűlés hétfőn hosszú vita után döntött az Alkotmánybíróságról szóló törvény, illetve az alkotmány módosításáról. Eszerint az Alkotmánybíróság (Ab) tagjaira nyolctagú jelölőbizottság helyett az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselőcsoportjai által jelölt, legalább kilenc és legfeljebb tizenöt képviselőből álló testület tesz javaslatot. Az indítványt azután módosították, hogy Sólyom László köztársasági elnök a törvényjavaslatot és a kapcsolódó alkotmánymódosítást megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. Az ellenzéki frakciók nemmel szavaztak.

Evangelizációval foglalkozó tanácsot hoz létre a pápa

A testület célja a katolikus egyházfő szerint az lenne, hogy a szekularizáció miatt "súlyos válságba került keresztény hitet" újból felvirágoztassa, és megfordítsa azt a folyamatot, amely az Istentől való eltávolodáshoz vezetett a fejlett katolikus országokban.

Jogesetek Magyarázata címmel új szakfolyóirat indult

A jogi gyakorlatot elemzi és elméleti tanulmányokat közöl a Jogesetek Magyarázata című, negyedévente megjelenő új szakfolyóirat, amelyet hétfőn mutattak be Budapesten.

Az Állami Számvevőszék új elnöke leköszön Békés megyei tisztségeiről

Napokon belül minden tisztségéről, így a Békés Megyei Közgyűlés, valamint a Fidesz megyei elnöki posztjáról és országgyűlési képviselői mandátumáról is lemond Domokos László, akit hétfőn választott meg a parlament az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének.

Árvíz - Pakson sem lesz tűzijáték augusztus 20-án

Pakson sem lesz tűzijáték augusztus 20-án, az arra szánt összeget az árvízkárosultaknak adományozzák - közölte a város polgármestere hétfőn az MTI-vel.

A közpénzek hatékony felhasználását ígéri az ÁSZ két új vezetője

Pénzköltés helyett gazdálkodást, az állami vagyon tekintetében fenntartható gazdálkodást ígért Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke megválasztása után tartott sajtótájékoztatóján, hétfőn a Parlamentben.

OGY - Krónika - 7. rész (ÁSZ vezetőinek megválasztása, alkotmánymódosítás, alkotmány-előkészítő bizottság)

Megválasztotta a parlament hétfőn az ÁSZ elnökének Domokos László fideszes országgyűlési képviselőt, alelnöknek pedig Warvasovszky Tihamért; a honatyák döntöttek arról is, hogy a jövőben a képviselő-testületen kívülről is lehet alpolgármestert, főpolgármester-helyettest és megyei közgyűlési alelnököt választani.

OGY - Iskolába járatáshoz kötik a támogatás folyósítását

Az Országgyűlés egy hetes halasztás után hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében, ha a gyermek a kötelező tanórai foglalkozásokról igazolatlanul több mint ötven órát mulaszt, az adott település jegyzője elrendeli védelembe vételét és a teljes iskoláztatási támogatás felfüggesztését.

Az újlengyeliek tiltakoznak a holland sertéstelep ellen

Tiltakoznak a Pest megyei Újlengyel lakói az ellen, hogy egy holland cég sertéstelep létesítését tervezi a község hatásában, és a demonstrációtól, azaz a 405-ös út félpályás lezárásától sem riadnak vissza, ha záros határidőn belül nem születik számukra kedvező döntés - mondta Cserna Ferenc polgármester hétfőn az MTI-nek.

Egyelőre nem vizsgálja a Duna Televíziót felügyelő közalapítvány a külső gyártású produkciók szerződéseit - ÖSSZEFOGLALÓ

Közvetítő produceri cégeken keresztül több száz millió forint juthatott ki a Duna Televízióból Szabó László, a Duna Televíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány Fidesz által delegált tagja szerint. A Duna Televízió közleményben utasította vissza Szabó László hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakat. A közleményben az áll: a televíziónak semmiféle közvetítő céggel nincs szerződése, és kizárólag produceri irodákkal szerződött konkrét produkciókra. Az MTI információi szerint a hétfői kuratóriumi ülésen is téma volt a fideszes kurátor által felvetett ügy; a testület azonban egyelőre nem vizsgálja a külső gyártású produkciók szerződéseit.

OGY - Az MSZP reméli, nem kap "politikai ízű" kéréseket az ÁSZ

Az MSZP reméli, hogy nem lesznek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felé irányuló "politikai ízű" kérések, vagy ha igen, akkor az apparátus - amely eddig is kiválóan végezte a munkáját - ellen tud állni ezeknek - közölte a szocialista frakcióvezető, miután az Országgyűlés hétfőn Domokos László fideszes országgyűlési képviselőt az ÁSZ elnökévé Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvárnak az MSZP, az SZDSZ és a Fehérvári Polgárok Egyesülete támogatásával megválasztott polgármesterét pedig alelnökké választotta.

OGY - Nem kell nullás igazolás a közbeszerzési kifizetéshez

December 31-ig meghosszabbította az Országgyűlés hétfőn annak a rendelkezésnek a hatályát, amely alapján a 200 ezer forint feletti közbeszerzési kifizetéseknek nem lehetnek akadályai a 2008. szeptember 30-át követően keletkezett köztehertartozások.

Az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította a Vatikán fellebbezését egy pedofil pap ügyében

A Vatikán azt akarta: a bíróság állítsa le azt az eljárást, amelyben azzal vádolják a Vatikánt, hogy segített egy papnak megőrizni hivatalát, egyik városból a másikba helyezte át, miután többször is megvádolták azzal, hogy szexuális visszaélést követett el kamasz fiúkkal szemben.

OGY - Eseti bizottság foglalkozhat az új alkotmány előkészítésével

Negyvenöt fős alkotmány-előkészítő eseti bizottság terjeszt a Ház elé év végéig javaslatot az új alaptörvény alapvető elveiről - döntött a testület létrehozásáról elfogadott országgyűlési határozattal hétfőn az Országgyűlés.

OGY - Eseti bizottság foglalkozhat az új alkotmány előkészítésével

Negyvenöt fős alkotmány-előkészítő eseti bizottság terjeszt a Ház elé év végéig javaslatot az új alaptörvény alapvető elveiről - döntött a testület létrehozásáról elfogadott országgyűlési határozattal hétfőn az Országgyűlés.

OGY - Az alpolgármesterek jogállásáról döntött a parlament

A jövőben a képviselő-testületen kívülről is lehet alpolgármestert, főpolgármester-helyettest és megyei közgyűlési alelnököt választani, miután hétfőn az Országgyűlés elfogadta az erről szóló alkotmány- és törvénymódosítást.

Havi bruttó félmillió körül keresnek a katolikus iskolák rektorai

Mindössze havi bruttó félmillió forint körüli fizetést kapnak a katolikus felsőoktatási intézmények rektorai, miközben az államilag támogatott egyetemek, főiskolák vezetői havi 750 ezer és 3,5 millió forint között keresnek.