rss      tw      fb
Keres

 

Parászka Borókáról

Írások, elemzések:

 

Pártillúziók

„A rendszerváltás egyik ősbűne, hogy kihasználta a magyar társadalom politikai atavizmusait, rátelepedett a történelmi konfliktusokra, élt az osztályellentétekkel, a nemzeti előítéletekkel. De elég szervező elv-e  mindez a pártalapításhoz és a pártműködtetéshez?”

Képtelen analógiák

„Pártfegyelem van, nem is akármilyen. Nem szabad lebecsülni ezt az antidemokratizmust: sok-sok év tapasztalata van mögötte. Sok-sok, áldozatokkal járó, hatalmi harc. Egyetlen szervezetben ennyiféle akarat csak így tartható össze hosszú távon.”

Sajtósirató

„…az életben maradáshoz rengeteg kegyetlenségre van szükség. Önfelszámoló, önkritikus kegyetlenségre. Egyelőre ennek az ideje még nem jött el. Egyelőre mindenki a túlélésre játszik…”

A csalódás éve

„Nem csak az elmúlt húsz év pártpolitikái buktak meg (Fidesztől MSZP-ig mindenki), hanem megbukott az önállóságra és belátásra képtelen magyar társadalom.”

Utánuk a vízözön…

„…az eltűnések és metamorfózisok mögött ottmaradnak a magyar társadalom mentális sérülései, amelyeket a rendszerváltás utáni években szerzett, s amelyek most súlyosbodnak igazán.”

1 hozzászólás: Mihancsik Zsófia

Ki az ortodox?


(Forrás: mariusmina.blogspot.com)

„A képviselők pártállástól és vallási meggyőződéstől függetlenül álltak vigyázzba, nem is a keresztet tartó kéz, hanem a politikai alkusz előtt.”

Rendszerváltás, mint gyilkosság


MTI Fotó: Németh György

„…hogy 1989 nincs és nem is volt – közösségi élményként és cselekményként –, azt csak most látni igazán, 2009-ben.  Nincs mire emlékezni, nincs kikkel, nincs hol és különösen nincs is miért.”

A Kertész-ügyről


„Mocskos országban nincsenek tiszta emberek, csak önfelmentők, kompromisszumkötők, akiknek a morális megbicsaklásait nem igazolja már a diktatúra, és nem menti fel a demokrácia.”