rss      tw      fb
Keres

Jogszabályváltozások - Változások a helyi iparűzési adó megállapításában

Jövőre a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) hatálya alá tartozó adóalanyok adóévre is választhatják az egyszerűsített adóalap-megállapítási módszert, ha valamilyen okból már nem tartják racionálisnak az ilyen módon történő adóalap-megítélést, választhatják az általános szabályok alkalmazását is, s továbbra is kata-alanyok maradhatnak.

Kisebb módosítások a lakásfinanszírozásban

Több lakásfinanszírozási rendeletet is módosított a kormány a hétfői Magyar Közlönyben megjelent rendeletében, így kismértékben változtak a lakás-takarékpénztárra és a szocpolra vonatkozó szabályok is.

MSZP: 2013 a rombolás éve volt

Az MSZP szóvivője szerint 2013 a rombolás éve volt. Kormos Kata az év utolsó napján tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: ha a szocialisták győznek a választáson, jövőre hozzáfognak az ország újjáépítéséhez.

Több tízezer életet mentettek meg a mentők ebben az évben

Több tízezer életmentő beavatkozást, köztük mintegy 1400 sikeres újraélesztést hajtottak végre 2013-ban az Országos Mentőszolgálat dolgozói - ismertette Czirner József, a mentőszolgálat operatív igazgatója kedden Budapesten. Szilveszter éjszakára a mentőszolgálat megerősítette a mentésirányítást, és tíz esetkocsival több lesz készenlétben Budapesten.

Jogszabályváltozások - Az áfatörvény változásai januártól

Január 1-jétől számos ponton változik az áfa szabályozása, így a sertés áfakulcsa 27-ről 5 százalékra csökken, a gabonafélék és az olajos magvak esetében pedig 2018. december 31-ig hatályban marad a fordított adózás.

OGY - Február végére fejezik be az Országgyűlés üléstermének átalakítását

Február végére fejezik be az Országgyűlés alsóházi üléstermének átalakítását, a január 20-án induló tavaszi ülésszakban még a felsőházi teremben fognak ülésezni a képviselők - közölte az Országgyűlés sajtófőnöke kedden az MTI-vel.

Jogszabályváltozások - Január 1-jétől csökken az ügyintézési idő a kormányablakoknál

Január 1-jétől harmincról huszonegy napra csökken az eljárás ideje a kormányablakoknál, az eddiginél több ügyet lehet egy helyen intézni, és ingyenes lesz a bűncselekmény miatt elvesztett vagy megrongálódott személyi okmányok pótlása a kormányablakokkal összefüggő törvények módosítása értelmében.

Az enyhe idő miatt zárva tart a Városligeti Műjégpálya

A decemberi hosszantartó szokatlan meleg miatt ez év utolsó napján és az új év első napján sem nyit ki a Városligeti Műjégpálya, mert egyelőre alkalmatlan a sportolásra - közölte honlapján az intézmény.

VM: Jenes Barnabás lesz a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója

Január elsejével megkezdi működését a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), az új intézmény főigazgatói feladatainak ellátásával egy évre Jenes Barnabást, a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont főigazgató-helyettesét bízta meg a vidékfejlesztési miniszter - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden.

Fürjek és nyulak pusztultak el egy tűzben Zala megyében

Fürjek és nyulak pusztultak el, amikor leégett egy családi házzal egybeépített faszerkezetű melléképület kedden hajnalban a Zala megyei Pákán - közölte honlapján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Megjelent a fogyasztói csoportokat szabályozó rendelet

Miután a parlament megtiltotta, hogy a szervezők 2014 első napjától új fogyasztói csoportokat hozzanak létre, a meglévők működésének szabályozására a kormány kapott felhatalmazást - ez a rendelet jelent meg a hétfői Magyar Közlönyben.

Kormányrendelet az egészségügyi válsághelyzeti ellátás szabályairól

Részletesen szabályozza az egészségügyi válsághelyzeti ellátással kapcsolatos feladatokat a Magyar Közlönyben megjelent hétfői kormányrendelet. Válsághelyzet esetén az egészségügyi dolgozókat kirendelhetik munkavégzésre, és ilyen helyzetben akár a betegbeutalás rendjét, vagy az egészségügyi alapellátás körzethatárait is módosítani lehet.

Elkészült a 4-es metró Keleti pályaudvari állomása

Elkészült a 4-es metró tíz állomásából a nyolcadik is: a Keleti pályaudvari állomás kedden megkapta a hatóságoktól a használatbavételi engedélyeket - közölte a Főpolgármesteri Hivatal, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a DBR Metró Projekt Igazgatóság az MTI-vel.

Jogszabályváltozások - A jövedéki adó változása

A jövő évtől módosul a jövedéki adó, a módosítások az adminisztráció ésszerűsítését valamint a visszaélések visszaszorítását célozzák.

A kormány kiemeltté tette a Hankook rácalmási beruházásának hatósági ügyeit

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a Hankook Tire Magyarország Kft. Rácalmáson megvalósuló beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket, és egyúttal kijelölte az eljáró hatóságokat is.

Bejelentésköteles lesz a termékbemutatásra szervezett utazás

Januártól a termék forgalmazása céljából szervezett utazást vagy rendezvényt a kereskedő köteles lesz bejelenteni - az erről szóló kormányrendelet a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg.

Jogszabályváltozások - Január 1-jétől közérdekű bejelentést lehet tenni az ombudsmannál

Január 1-jétől a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvény alapján bárki fordulhat állami vagy helyi önkormányzati szervhez oly módon is, hogy személyes adatai csak az alapvető jogok biztosa és hivatala számára legyen hozzáférhető, ami főként korrupciós ügyekben lehet indokolt.

Jogszabályváltozások - Öt százalékra csökken az élősertés és a félsertés áfája január 1-jén

Az élő- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken 2014. január 1-jén a jelenlegi 27 százalékról; a döntés a jövő évi adótörvényekkel együtt lép hatályba, a szakértők szerint a mérséklés ellenére a területről származó adóbevételek várhatóan szinten maradnak a szektor fehéredésének köszönhetően.

Lapszemle: Közlekedési dugók jellemezték az évet

A közlekedési dugók éve volt az idei - írja a Népszava a közlekedési adatok gyűjtésével, elemzésével foglalkozó Best Way Kft. elemzésére hivatkozva.

Latorcai: 2013 a konszolidáció éve volt a civil szférában

A konszolidáció éve volt 2013 a civil szférában, a szervezetek többsége tisztában van az új szabályokkal, jogkövető magatartást tudnak tanúsítani, az új támogatási mechanizmusok pedig már rendben működnek - mondta Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott év végi összegző interjújában.

Közintézmény-fejlesztés a szabolcsi Vaján

Európai uniós pályázati támogatások segítségével több mint 650 millió forintot költ, illetve költhet közintézményeinek fejlesztésére a vajai önkormányzat - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros polgármestere az MTI-vel.