rss      tw      fb
Keres

Stephen Hawking asszisztenst keres hangja hallhatóvá tételéhez

Stephen Hawking brit asztrofizikus asszisztenst keres, aki segítene kifejleszteni és fenntartani egy olyan elektronikus beszélőrendszert, amely lehetővé tenné, hogy a világegyetemről vallott elképzelését megossza az emberekkel.

Sztrájkolnak a görög orvosok és patikusok

Görögországban hétfőn megkezdődött az újévi "sztrájkszezon": az orvosok és gyógyszerészek szűntették be a munkát, hogy így tiltakozzanak a kormány egészségügyi reformlépései ellen.

Enyhén nőtt az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye

Árnyalatnyit nőtt az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye decemberben: a Markit gazdaságkutató intézet hétfőn publikált adatai szerint a feldolgozóipari beszerzési menedzser index (PMI) 46,9 pontra emelkedett a novemberi 46,4 pontról.

Londoni elemzők: "99 százalék", hogy a valutaunió szétesik

Londoni pénzügyi elemzők hétfői prognózisa szerint "99 százalék", hogy a valutaunió előbb-utóbb szétesik, és a folyamat nagy valószínűséggel az idén megkezdődik.

Az olasz levélbombák szálai Görögországba vezetnek

A levélbombák után golyóval fenyegető olasz anarchista csoportok decemberi merényletsorozata a terrorizmus ellenes hatóságok szerint "szervezett nemzetközi hálózatra" utal.

Amerikai-kínai vetélkedés Ázsiában

Negyven évvel diplomáciai kapcsolataik normalizálása után Japán és Kína megpróbál közelebb kerülni egymáshoz, dacára a változatlanul fennálló ellentéteknek és a népeikbe mélyen beleivódott előítéleteknek - állapította meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung a japán miniszterelnök december végén tett pekingi látogatása nyomán.

Az Orosz Ortodox Egyház részt kér az egyetemi oktatásból

Alig több mint húsz évvel ezelőtt a Szovjetunióban még tilos volt bármilyen vallási oktatás a templomok falain kívül. Ma viszont már templomok épülnek állami egyetemek területén, teológiai tanszékek kezdték meg a munkájukat Oroszország-szerte, s az Orosz Ortodox Egyház kiépítette saját, nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező oktatási hálózatát, amely egyfajta modellé vált a világi rendszer számára.

Az egykori holland jegybankelnök szerint veszélyes játékot űz az EKB

Kritikával illette az Európai Központi Bank (EKB) által bevezetett új, hároméves likviditási eszközt Nout Wellink, egykori holland jegybankelnök, az EKB kormányzótanácsának korábbi tagja egy hétfőn megjelent lapinterjúban.

Kim Dzsong Il legidősebb fia titokban búcsúzott el apjától

Titokban búcsúzott el apjától Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezető legidősebb fia, Kim Dzsong Nam, aki december végén járt az észak-koreai fővárosban, Phenjanban - írta hétfőn a Jomiuri című japán lap észak-koreai diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Szaúd-Arábia és Líbia helyreállítja diplomáciai kapcsolatait

Szaúd-Arábia és Líbia megállapodott arról, hogy helyreállítják a két ország teljes körű diplomáciai kapcsolatait, tekintve, hogy ez utóbbi országot több mint négy évtizeden át vezető Moammer el-Kadhafi már nincs hatalmon.

A kolumbiai rendőrség végzett egy befolyásos drogbáróval

Végzett a kolumbiai rendőrség a latin-amerikai ország egyik befolyásos drogbárójával, aki több tonna kokaint csempészett Mexikóba - jelentette be a bogotái kormány helyi idő szerint vasárnap.

Többen meghaltak pakisztáni robbantásokban, tűzpárbajban

Négy pakisztáni katona, tizenkét tálib lázadó és egy tálibellenes milicista vesztette életét Pakisztánban két robbanásban, valamint egy tűzpárbajban - közölték a hatóságok.

Észak-Korea - Dél-Korea kész a párbeszédre, de minden provokációt megtorol

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök hétfőn országa nevében készségét fejezte ki arra, hogy tárgyalásokat folytassanak a rivális Észak-Korea atomprogramjának leszereléséről, de figyelmeztetett, hogy Szöul minden provokatív lépésre kemény választ ad.

Őrizetbe vették az Occupy mozgalom több tucat tagját New Yorkban

Őrizetbe vette a rendőrség az amerikai Occupy mozgalom 68 tagját, mert szilveszter éjjelén a tüntetők ledöntötték a Wall Street-i tőzsdéhez közeli Zucotti Parkot körülvevő úttorlaszokat - közölték a hatóságok helyi idő szerint vasárnap.

Előrehozták az egyiptomi parlamenti választások lezárását

Az Egyiptomot irányító katonai vezetés vasárnap úgy döntött, hogy a parlamenti választások utolsó szakasza február 22-én lesz a korábban tervezett március 12-e helyett, s a voksolás eredményeként létrejövő parlament február 28-án tartja első ülését.

Erdogan-Haníje találkozó Isztambulban

Recep Tajjip Erdogan török miniszterelnök vasárnap Isztambulban fogadta Iszmáil Haníjét, a gázai övezetben működő, a szélsőséges Hamász szervezet alkotta kormány vezetőjét.