rss      tw      fb
Keres

Wikidata néven új adatbázist hoz létre az online enciklopédia

Egy, a világ tudásának összegyűjtésére irányuló nyilvános adatbank a Wikipédia készítői új projektjének célja: a Wikidata segítségével még aktuálisabbak lehetnek az online enciklopédia bejegyzései.

Csehországban a tojásár hajtja fel az inflációt

Csehországban a jelentősen emelkedő tojásár hatására márciusban várhatóan hároméves csúcsra nő az éves infláció.

Mali - Elfoglalták a tuaregek az ország egyik stratégiai fontosságú városát

Tuareg lázadók behatoltak Mali északi részének egyik kulcsfontosságú városába, Kidalba, kihasználva a múlt heti katonai puccsból adódó belpolitikai zűrzavart - tájékoztattak a fejleményről pénteken katonai és diplomáciai források.

Izraeli-palesztin összetűzések a "Föld napján"

Összetűzések robbantak ki pénteken, a "Föld napján" palesztin fiatalok és izraeli biztonsági erők között a megszállt Ciszjordánia és Jeruzsálem közötti Kalandíja átkelőhelyen.

Zavarok az európai tojáspiacon

Húsvét közeledtével egész Európában drágul és hovatovább hiánycikk lesz a tojás, ami elsősorban az Európai Unió új szabályozására vezethető vissza.

Török felmérés nukleáris fegyver kifejlesztéséről

A törökök több mint fele támogatja, hogy Törökország nukleáris fegyverre tegyen szert arra az esetre, ha Irán atomfenyegetést jelentene az országra. 34 százalékuk ugyanakkor helyteleníti a nukleáris fegyver kifejlesztését - adta hírül egy friss felmérésre hivatkozva a Hürryjet című török napilap hírportálja.

Kijelölték Romániában a központi választási bizottság bíráit

Sorshúzással jelölte ki pénteken a román legfelső bíróság a június 10-i helyhatósági voksolást megszervező központi választási bizottság (BEC) bíráit - közölte a Mediafax hírügynökség.

Négy gyermeket nemzett bin Laden pakisztáni rejtőzködése alatt

Négy gyermeket nemzett pakisztáni rejtőzködése alatt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet néhai vezetője, Oszama bin Laden - mondta el legfiatalabb felesége a pakisztáni rendőrségnek egy pénteken nyilvánosságra hozott beszámoló szerint.

Megtámadtak egy politikai ügyekben is nyomozó lett újságírót

Rigai lakásának lépcsőházában, két fia szeme láttára támadtak rá gázpisztollyal Leonids Jakobsons lett oknyomozó újságíróra, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba - közölte a BNS hírügynökség pénteken egy rendőrségi szóvivőre hivatkozva.

Börtön vár öt korrupt észt tisztségviselőre

Börtönbüntetésre ítéltek a tallinni önkormányzatot érintő korrupciós ügyben öt embert, köztük a főpolgármester egykori tanácsadóját.

Lottólázban él az Egyesült Államok

Minden idők legnagyobb nyereményét viheti el az, aki péntek éjszaka eltalálja az amerikai lottón kihúzott hat számot.

Egységre szólította fel az ukrán ellenzéket Julija Timosenko

Egyesülésre, az októberi parlamenti választásokon való közös fellépésre szólította fel pénteken az ukrán ellenzéki erőket Julija Timosenko, az ország börtönbüntetését töltő egykori miniszterelnöke.

Javítani igyekszik a nemi arányokon Kína

Ugyan harmadik éve csökkenőben van Kínában a nemek közti aránytalanság, még mindig jelentős az eltolódás a férfiak felé, amelyen a vezetés központilag kíván segíteni.

A csehek fele semmiféle vallást nem jelölt be a népszámláláskor

A cseh lakosság mintegy fele a tavalyi népszámláláskor semmiféle vallási hovatartozást nem jelölt meg a kérdőívében. Ez ötször több mint az előző, 2001-es népszámláláskor - derült ki a cseh statisztikai hivatal közleményéből.

Lövöldözés egy finnországi iskolában, sebesült nincs

Egy fiatal férfi lövöldözött pénteken reggel egy finnországi iskolában, az incidensben szerencsére senki sem sérült meg - közölték a helyi hatóságok.

Szíria - Tétlenséggel vádolják az arab országokat a felkelők

Tüntetésre hívták fel a szíriaiakat pénteken a damaszkuszi rezsim ellen lázadók, hogy elítéljék az arab országokat, amelyek szerintük tétlenül nézik a tiltakozó mozgalom véres elfojtását.

Regisztrációs adó bevezetését tervezi a leendő szlovák kormány

Regisztrációs adó bevezetését tervezi a luxus és a felső közép kategóriába tartozó személygépkocsikra a leendő szlovák kormány - adta hírül a pénzügyminiszteri poszt várományosa, Peter Kazimír közlését megerősítve a Hospodárské Noviny, szlovák gazdasági napilap pénteken.

Szakértő: Aszad az Annan-terv elfogadásával csak saját hatalmát betonozta be

Ha nem hatalmának biztosítékaként tekintene Bassár el-Aszad szíriai elnök Kofi Annan béketervére, azt nem fogadta volna el - vélekedik Tony Karon, a Time című amerikai hetilap egyik vezető szerkesztője a globalspin.blog oldalon közölt írásában.

Chávez túl van az első sugárkezelésen, hazatért

Visszatért Venezuelába Hugo Chávez venezuelai elnök, miután Kubában átesett az első sugárkezelésen, amely reményei szerint kigyógyítja a rákból, s így indulhat - és újra nyerhet - majd az októberi elnökválasztáson.