rss      tw      fb
Keres

Orbán Viktor levélben tájékoztatta Barrosót az MNB-törvény elfogadásáról

Orbán Viktor pénteken levélben tájékoztatta José Manuel Barrosót arról, hogy az Országgyűlés elfogadta a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényt, egyúttal elküldte a jogszabály teljes szövegét az Európai Bizottság elnökének - mondta Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője az MTI-nek.

Ügyfélkapu - Megváltozik a jelszó lejárati ideje

Egy kormányrendeletben módosították az ügyfélkapuhoz tartozó jelszavak lejárati idejét, így január elseje után is hozzáférhet az ügyfélkapuhoz az a mintegy háromszázezer ember, aki mostanáig nem módosította jelszavát - mondta Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal (KEK KH) elnöke pénteken az MTI-nek.

Tóásó-ügy - A bolíviai kormány elutasítja az ENSZ megállapításait

Elutasította a bolíviai kormány az ENSZ munkacsoportjának megállapításait, miszerint megsértették a dél-amerikai országban két és fél éve terrorizmus vádjával letartóztatott Tóásó Előd jogait - jelentette pénteken internetes oldalán két bolíviai újság, az El País és a Los Tiempos.

A MOSZ akciója januárban országosan még nem lesz érezhető az egészségügyi ellátásban

A Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) akciója, amelyben már mintegy kétezer orvos nyilatkozott arról, hogy nem vállal önként túlmunkát, januárban országosan még nem okoz nagyobb fennakadásokat az egészségügyi ellátásban - mondta Bélteczki János, a szövetség elnöke, pénteken az MTI-nek.

Szócska Miklós: több mint 30 milliárd forint felhasználásáról kezdenek tárgyalni a jövő héten

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a jövő héten tárgyalássorozatot kezd az ágazati intézményvezetőkkel, szakmai szervezetekkel és a beszállítókkal arról, hogy az ágazatban rendelkezésre álló több mint 30 milliárd forintos forrást hogyan tudnák a leghatékonyabban felhasználni.

Jogszabályváltozások - Új közbeszerzési törvény

A parlament által még tavaly júliusban elfogadott új, keret jellegű közbeszerzési törvényt január 1-től kell alkalmazni, a keretet kitöltő kormányrendeletek december végén jelentek meg a Magyar Közlönyben.

OGY - Törvényt alkotott a Ház a kommunizmusban elkövetett bűncselekmények üldözéséről

Elévülhetetlennek minősítette az Országgyűlés pénteken az emberiesség elleni bűncselekményeket, és határozott a kommunista diktatúrában elkövetett egyes bűncselekmények üldözéséről a fideszes Gulyás Gergely javaslatára. A kormánypárt az erről szóló jogszabállyal vonná felelősségre az 1956-os forradalmat követő megtorlások politikai megrendelőit.

Törvényjavaslat a hulladékokról

Törvényjavaslatot nyújtott be a kormány pénteken, amelynek célja többek között a hulladékképződés, illetve a képződő hulladék káros hatásainak megelőzése, mennyiségének és veszélyességének csökkentése, a környezet és az emberi egészség védelme.

Felfüggesztette a felmondólevelek élesítését a rezidens szövetség

A Magyar Rezidens Szövetség úgy döntött, hogy átmenetileg három hónapra felfüggeszti a letétbe helyezett felmondólevelek élesítését - jelentette be Papp Magor, a szövetség elnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

Megerősítette a Molt az S&P

Megerősítette stabil kilátással a Mol "BB plusz" szintű hosszú távú besorolását pénteken a Standard & Poor's.

OGY - Ismét tizennégy egyházat ismert el a parlament

Ismét tizennégy egyházat ismert el a parlament, ugyanazokat a vallási közösségeket, mint a nyáron elfogadott, ám az Alkotmánybíróság (Ab) által közjogi érvénytelenség miatt megsemmisített egyházügyi törvényben.

Már csak a lakosság hatoda rendelkezik megtakarítással

A lakosságnak már csak 16,4 százaléka rendelkezik megtakarítással Raiffeisen Bank és a GfK közös megtakarítási felmérése szerint, amelyet pénteken jutattak el az MTI-hez.

Módosítják a holokauszt túlélőinek szánt támogatás kifizetéséről szóló megállapodást

Módosítják a felek a kormány és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) közt még 2007-ben megkötött támogatási szerződést, így a holokauszt Magyarországon élő túlélőinek juttatandó támogatás január első felében átutalásra kerülhet a Mazsök bankszámlájára - közölte a Mazsök és Gál András Levente kormánybiztos közös közleményben az MTI-vel pénteken.

A bankok csökkenthetik különadójukat, ha segítenek fizetésképtelen devizahiteleseiknek

Az Országgyűlés döntött arról, hogy a bankok csökkenthetik 2012-es különadójukat azon veszteség egy részével, amit jelzáloggal fedezett deviza alapú kölcsönszerződések forinthitelre váltása, továbbá a forinthitel egy részének elengedése miatt szenvednek el.

BÉT - Esett az utolsó tőzsdenapon és 2011-ben is a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 301,28 pontos, 1,74 százalékos csökkenéssel, 16.974,24 ponton zárta a 2011-es év utolsó kereskedési napját. Az év egészében 4.353 ponttal, 20,41 százalékkal esett az index értéke.

Szócska Miklós: több mint 30 milliárd forint felhasználásáról kezdenek tárgyalni a jövő héten

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a jövő héten tárgyalássorozatot kezd az ágazati intézményvezetőkkel, szakmai szervezetekkel és a beszállítókkal arról, hogy az ágazatban rendelkezésre álló több mint 30 milliárdos forrást hogyan tudnák a leghatékonyabban felhasználni.

OGY - Kaszinókban is lehet dohányozni januártól

Pénteken, két nappal a hatályba lépése előtt az Országgyűlés változtatott azon a jogszabályon, amely január 1-jétől lényegében minden zárt légterű helyen megtiltja a dohányzást. A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvénybe egy zárószavazás előtti módosító indítvány elfogadásával beemelt enyhítés alapján a játékkaszinókban is lehet rá lehet gyújtani anélkül, hogy dohányzóhelyet jelölnének ki.

OGY - Krónika 4. rész (határozathozatalok, napirend után)

A parlament idei utolsó, pénteki határozathozatala során megszavazta a víziközmű-szolgáltatásról szóló előterjesztést, amelyben zárószavazás előtti módosító javaslatokkal változtatott több egészen más témájú, így például a dohányzásról és a banki különadóról szóló szabályokon is. A képviselők ezt követően jóváhagyták a kormányoldal emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről, illetve az új egyházügyi törvényről szóló javaslatát. A Ház rendkívüli téli ülésszaka napirend utáni felszólalásokkal ért véget; a tavaszi ülésszak kezdetéről később döntenek.

Gyengült a forint az év utolsó kereskedési napján

Minimális forgalomban gyengült a forint az év utolsó kereskedési napján, az eurót 314 forint közelében, a svájci frankot 258 forint körüli árfolyamon jegyezték pénteken délután.

OGY - Törvényt alkotott a Ház a kommunizmusban elkövetett bűncselekmények üldözéséről

Elévülhetetlennek minősítette az Országgyűlés pénteken az emberiesség elleni bűncselekményeket, és határozott a kommunista diktatúrában elkövetett egyes bűncselekmények üldözéséről a fideszes Gulyás Gergely javaslatára. A kormánypárt az erről szóló jogszabállyal vonná felelősségre az 1956-os forradalmat követő megtorlások politikai megrendelőit.

OGY - A Magyar Energia Hivatalhoz kerül víziközmű-szolgáltatók felügyelete

A parlament pénteken elfogadta a víziközmű-szolgáltatási törvényjavaslatot, amely alapján a Magyar Energia Hivatal gyakorolhatja a víziközmű-szolgáltatók szakmai és gazdasági felügyeletét, valamint az ármegállapítást is. Az új jogszabály kimondja: szolgáltatót magáncégnek eladni nem lehet, de a korábbi eladások nem tehetők semmissé.

OGY - Átmeneti törvény - Bármely ügyben kijelölheti az eljáró bíróságot az OBH elnöke

Alkotmányos szinten rögzítette a parlament pénteken, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke bármely ügyben kijelölheti az eljáró bíróságot, és ugyanígy a legfőbb ügyész is eldöntheti, hogy mely bíróság előtt emel vádat az ügyészség. A képviselők erről az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály elfogadásával - 287 igen szavazattal, öt ellenében, név szerinti szavazással - határoztak.