rss      tw      fb
Keres

Kiterjesztette az esetleges Stasi-kapcsolatok miatt vizsgálható személyek körét a Bundestag

A kormánypárti konzervatív és liberális képviselők támogatásával a parlament egyidejűleg úgy határozott, hogy a vizsgálat 2019 végéig, a berlini fal leomlásának 30. évfordulójáig folytatható. Az érvényben lévő törvény ezt az ellenőrzést csupán ez év végéig tette lehetővé. Az ellenzéki szociáldemokrata párt és a Zöldek pártja tartózkodott a szavazástól, míg a reformkommunista, az egykori keletnémet kommunista utódpártot is magában foglaló Baloldal pártja az új törvény ellen szavazott.

Londoni elemzők: "katasztrófa" lenne az euróövezet szétesése

Az 1930-as évek nagy depressziójához hasonló katasztrofális következményekkel járna az euróövezet szétesése, ezért nem szabad megengedni, hogy ez bekövetkezzen - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A román hatóságok új beruházót keresnek a Nokia helyett

A Nokia vezetősége egy nappal korábban jelentette be, hogy az év végéig bezárja romániai gyárát, amelynek termelési kapacitását ázsiai országokba helyezi át. A Nokia 2008-ban nyitotta meg a Kolozsvár melletti Nemeszsuk településen 60 millió euró értékű beruházás nyomán a gyárát, amelyben mintegy kétezer ember dolgozik. Az alkalmazottak a jövő év első hónapjaiban várhatóan végkielégítést kapnak, így jövő márciusig biztosítva lesz a bérük.

Deutsche Telekom: közös tiltakozás a leépítések ellen

Pénteken Zágrábban tanácskoztak a német Deutsche Telekom távközlési csoporthoz tartozó érdekeltségeknél, köztük a magyarországi vállalatnál lévő szakszervezetek képviselői, hogy együttesen tiltakozzanak a leépítések, és az elvonások ellen.

Egy fekete lyuk "anatómiáját" tárták fel

Egy szupermasszív fekete lyuk "anatómiáját" tárták fel soha nem látott pontossággal több műhold és földi telepítésű teleszkóp segítségével, az eredményeket az Astronomy and Astrophysics című folyóiratban tették közzé.

Nem elégséges a kisgyermekek védelme az internetes közösségi hálózatokon az Európai Bizottság szerint

Kilencből mindössze két közösségi háló (a Habbo Hotel és az Xbox Live) alapértelmezés szerinti beállításai olyanok, hogy kizárólag a visszaigazolt ismerősök számára engednek hozzáférést a kiskorúak személyes adataihoz - derül ki az Európai Bizottság megbízásából készített vizsgálatokból.

Merkúr, a meglepetésekkel teli bolygó

Merkúr, a meglepetésekkel teli bolygó titkairól rántja le a leplet az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Messenger űrszondája, amelynek megfigyeléseiről hét tanulmány jelent meg a Science pénteki számában.

A mianmari kormány kész együttműködni Aung Szan Szú Kji pártjával

A mianmari kormány kész együttműködni a demokráciapárti ellenzéki vezető, Aung Szan Szú Kji betiltott pártjával, ha a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) hivatalosan visszatér a politikai színtérre - közölte pénteken az egyik miniszter, miután a Nobel-békedíjas pártvezetővel tárgyalt.

Európai állásközvetítői napokat tartanak Brüsszelben

Elsősorban a fiatalok munkához jutásának segítése érdekében állásközvetítői napokat tartanak Brüsszelben szombattól, az eseménysorozaton 80 vállalat és intézmény ismerteti meg munkalehetőségeit és tevékenységét az érdeklődők tízezres nagyságrendűre várt seregével.

Észak-Koreába látogatott a dél-koreai kormányzó párt elnöke

Észak-Koreába látogatott a dél-koreai kormányzó párt elnöke pénteken abban a reményben, hogy valamelyest javít a két ország évek óta feszült viszonyán; a vizit azonban nem hozott semmiféle fordulatot a felek kapcsolatában.

A vártnál nagyobb gazdasági növekedés Szerbiában

Szerbiában a vártnál nagyobb mértékben, 2,4 százalékkal nőtt a hazai össztermék az idén a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a szerb statisztikai hivatal pénteken ismertetett végleges adatából, a gyorsbecslés még 2,2 százalékos növekedésről szólt.

Amerikai terrorellenes szakértők: az Egyesült Államok az al-Kaida ideológiájának meggyengítésére törekszik

Az Egyesült Államok jelentős sikereket ért az al-Kaida terrorhálózat vezetése ellen az utóbbi években, Washington egyik fő erőfeszítése most arra irányul, hogy kommunikációs eszközökkel meggyengítse a terroristák ideológiáját - mondta el az amerikai kormány két terrorellenes szakértője egy pénteki budapesti háttérbeszélgetésen.

Tálibokkal barátkozik Irán

Irán vendégül látott egy tálib küldöttséget szeptember közepén egy teheráni konferencián, ezzel is mutatva, hogy növelni szeretné befolyását Afganisztánban az amerikaiak kivonulása után - írta a The Washington Post című amerikai lap internetes kiadása.

Jemenben megölték az Arab-félsziget al-Kaidájának egyik vezetőjét

Megölték Jemenben Anwar al-Awlaki amerikai születésű radikális imámot - jelentette be pénteken a jemeni védelmi minisztérium szóvivője; az Egyesült Államok által körözött imám az al-Kaida regionális szervezetének, az Arab-félsziget al-Kaidájának (AQPA) az egyik kulcsfigurája volt.

Nemzetközi drogügy kapcsán őrizetben a lyoni rendőrség vezetői

Őrizetbe vették pénteken a lyoni rendőrség három vezető beosztású munkatársát egy korrupcióval, nemzetközi kábítószer-kereskedelemmel és pénzmosással kapcsolatos ügy nyomozása keretében, miután előző este már előállították a kapitányság második emberét, feleségét, valamint további három személyt.

Kim Dzsong Il egyik unokája Mostarban fog tanulni

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető egyik fiúunokája beiratkozott a United World Colleges nemzetközi iskolahálózatnak a boszniai Mostarban lévő tanintézetébe - közölte az iskola szóvivője.